CellRev gaat groeimedium voor kweekvlees recyclen

CellRev en Saint-Gobain gaan groeimedium recyclen voor duurzamer en goedkoper kweekvlees

Geplaatst door

De Britse biotech start-up CellRev en Saint-Gobain Life Science hebben samen een overeenkomst getekend om een proces te ontwikkelen voor het hergebruik van groeimedium in de productie van kweekvlees.

CellRev en Saint-Gobain Life Science werken samen aan een methode om gebruikt groeimedium te hergebruiken, wat de kosten kan verlagen en kweekvlees betaalbaarder en duurzamer maakt op de lange termijn.

Het beoogde idee kan de productiekosten van kweekvlees drukken, omdat het groeimedium vanwege de benodigde voedingsstoffen nog vrij kostbaar is.

Groeimedium is op dit moment niet te hergebruiken doordat de cellen tijdens het cultiveringsproces toxines achterlaten. CellRev en Saint-Gobain Life Science werken aan de ontwikkeling van een procedé om de toxines uit het gebruikte groeimedium te verwijderen, waardoor het groeimedium geschikt wordt voor hergebruik.

De respectievelijke expertises op het gebied van bioprocessen en filtratie moeten het, zo is de gedachte, mogelijk maken om het gebruikte groeimedium te zuiveren en het verbruikte gedeelte ervan aan te vullen.

Samen zullen de partners werken aan het plannen, ontwerpen en testen van een oplossing voor het vernieuwen van het groeimedium. Deze oplossing zal worden geïntegreerd in het proces na het oogsten van cellen om verspilling in het celcultiveringsproces te verminderen.

De CEO van CellRev, Chris Green, voorziet dat het revolutionaire plan niet alleen de kosten van kweekvleesproductie zal verlagen, maar ook aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen zal opleveren binnen de celcultivering.

De twee bedrijven verwachten het proces in 2024 te voltooien en de eerste producten beschikbaar te hebben.

Bron: Foodnavigator 05/09/2023]

1 comments

  1. Interesant!
    Wat is eigenlijk de huidige kostprijs voor kweekvlees en hoeveel daarvan is kweekmedium?
    En wat is de energiebehoefte van kweekvlees?
    Ik denk dat het een stuk milieuvriendelijker kan zijn dan klassiek vlees van veehouderijen maar als het kweekvlees geproduceerd wordt met stroom van kolen dat het CO2 probleem dan onopgelost blijft (al dan niet erger wordt).
    De ontwikkeling lijkt in recente jaren wel hard te gaan. Het zou mij dan ook niet verbazen als het binnen een aantal jaar beschikbaar wordt voor een doorsnee inwoner (al dan niet duur in het begin).

Geef een reactie