Beleggen in kweekvlees

Duurzaam beleggen in kweekvlees. Omdat je naast financieel rendement ook waarde hecht aan maatschappelijk rendement.

Wil jij meer weten over investeren in kweekvlees? Oeh, dan zit je hier goed hoor!

Schrijf je hier gelijk in als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe aandelen kweekvlees die op de beurs verschijnen.

Hier vind je nu alvast antwoorden op vragen als:

Waarom beleggen in kweekvleesbedrijven?

Wat zijn veelbelovende kweekvleesbedrijven?

Welke kweekvlees aandelen zijn wellicht interessant?

Is beleggen in kweekvlees nu al mogelijk?

Waar kan ik beleggen in kweekvlees?

Waarom beleggen in kweekvleesbedrijven?

Beleggen in kweekvlees wordt straks voor veel mensen een interessant idee. De belabberde spaarrente noopt mensen ertoe om hun geld op alternatieve wijze veilig te stellen voor later. Naast vermogensvergroting wordt vermogensbescherming steeds meer een doel van beleggen.

beleggen in kweekvlees
duurzaam beleggen in kweekvlees

En vooral duurzaam beleggen wint al jaren aan populariteit. Mensen willen op een eenvoudige manier bijdragen aan een beter milieu en aan een betere toekomst voor ons nageslacht. Duurzaam investeren in kweekvleesbedrijven sluit hier goed op aan.

Steeds meer mensen laten het traditionele vlees links liggen en gaan op zoek naar vleesvervangers. Vleesvervangers die de smaak van vlees het beste benaderen, zonder de negatieve impact op dier en milieu. Naast een toename in vegetariërs, is vooral de flexitariër sterk in opkomst. Meer dan de helft van de Nederlanders in inmiddels flexitariër.

Ondanks dat de markt voor vleesvervangers nu nog slechts een kleine 4,5 procent van de totale vleesmarkt beslaat, speculeren beleggers al op het aanstaande succes van een opkomende markt voor surrogaatvlees.

De verwachtingen omtrent kweekvlees zijn dan ook hooggespannen. Vele visionairs met een dikke portemonnee zagen jaren terug in de productie van kweekvlees al de broodnodige ecologische verandering die hard nodig is om onze samenleving draaiende te houden. Het wetenschappelijke middel om de disbalans en tussen mens en natuur, met als grote boosdoener de bio-industrie, in grote mate te herstellen.

De markt voor kweekvlees is al enorm gegroeid de laatste jaren. Het afgelopen jaar is de markt zelfs ontploft. Steeds meer bedrijven leggen zich toe op de productie van kweekvlees. Naast de visionairs treden inmiddels vele investeerders in meerdere investeringsvormen toe tot de markt. Een markt die vanaf 2016 ieder jaar bijna exponentieel stijgt, zonder dat er maar één product van verkocht is.

Bron: IDTechEx

En de verwachting is dat deze groei voorlopig niet stagneert. IDTechEx voorspelt dat de markt van kweekvlees in 2030 verder stijgt naar een verkoop en opbrengst van 514 miljoen dollar.

Bron: IDTechEx

Wat zijn veelbelovende kweekvleesbedrijven?

De kweekvleesbedrijven schieten inmiddels als paddestoelen uit de grond. Een aantal jaren terug waren er nog slechts een handjevol bedrijven die experimenteerden met de productie van kweekvlees. De Nederlandse startup Mosa Meat was hierin een grote voorloper.

kweekvlees bedrijven van over de hele wereld
Er komen steeds meer kweekvleesbedrijven bij.

Maar intussen is Mosa Meat allang niet meer het enige bedrijf dat zich heeft toegelegd op het kweken van vlees. Tientallen kweekvleesbedrijven hebben zich gestort op het ontwikkelen van kweekvlees. Hier volgt een grote groep van bedrijven die inmiddels zijn toegetreden tot de ‘cultured meat’ markt met belangrijke investeerders die zich erachter hebben geschaard.

Wat opvalt is dat er in grote lijnen drie ‘machtscentra’ zijn met kweekvleesproducenten die een voorsprong lijken te hebben. Een voorsprong op kweekvleesbedrijven elders ter wereld. Hier vind je de meest veelbelovende kweekvlees bedrijven uit de ‘Grote Drie’ kweekvleeshubs. Daarnaast vind je de overige kweekvleesbedrijven die misschien een rol van betekenis kunnen gaan spelen.

Nederlandse kweekvleesbedrijven

Amerikaanse kweekvleesbedrijven

Israëlische kweekvleesbedrijven

Overige kweekvleesbedrijven

Kweekvlees Nederland

Mosa Meat

kweekvlees Nederland mosa meat

Meatable

Nederlands kweekvleesbedrijf Meatable

Kweekvlees Amerika

UPSIDE Foods

 • Waar: Berkeley (CA), Verenigde Staten
 • Wie: Uma Valeti, Nicholas Genovese en Will Clem
 • Sinds: 2015
 • Investeringen: $178 miljoen +
 • Website: www.upsidefoods.com

UPSIDE Foods (het voormalige Memphis Meats) is een Amerikaanse kweekvlees startup opgericht in Berkeley, Californië. Het is eveneens in 2015 opgericht door cardioloog Uma Valeti (CEO), celbioloog Nicholas Genovese (CSO) en Will Clem. Na meer dan 10 jaar onderzoek concludeerden Valeti en Genovese dat kweekvlees een rendable oplossing. En een oplossing die ons voedselsysteem voorgoed positief kan veranderen.

Het doel van het kweekvleesbedrijf uit Amerika is om tegen 2050 10 miljard mensen te kunnen voeden, en nog ontelbaar meer daarna. Het bedrijf wil hoogwaardige, veilige en gezonde vlees-, kip-, en visproducten aanbieden aan de consumenten terwijl de natuur behouden blijft.

In februari 2016 brachten zij een video naar buiten waarop zij hun eerste gekweekte gehaktbal met cellen van een koe presenteerden. Een jaar later presenteerde de startup zelfgekweekte kip- en eendgerechten.

De eerste uit cellen gekweekte gehaktbal van Memphis Meats uit 2016

Na meerdere investeringsrondes heeft UPSIDE Foods inmiddels een serieus bedrag opgehaald. Hiermee willen ze een testfaciliteit voor de productie van kweekvlees gaan bouwen. De bedoeling is om vervolgens binnen enkele jaren kweekvleesproducten op grote schaal te kunnen verkopen.

Wie investeren in UPSIDE Foods?

In 2017 maakte de startup bekend dat er $17 miljoen opgehaald is bij een investeringsronde geleid door DFJ. Hierbij zijn investeerders als Bill Gates, Richard Branson, Jack Welch, Cargill, Kimball Musk en Atomico ingestapt.

In januari 2020 heeft UPSIDE Foods met een nieuwe investeringsronde geleid door de Softbank Group, Norwest en Temasek maar liefst $161 miljoen op weten te halen.

Bestaande en nieuwe investeerders zoals Bill Gates, Richard Branson, Kimball Musk, Cargill en Threshold Ventures, Tyson Foods, Finistere, Future Ventures, Fifty Years en CPT capital hebben gezorgd voor een kapitaalkrachtige injectie om de testfabriek te kunnen bouwen.

Kweekvleesbedrijf uit Amerika New Age Meats het logo

New Age Meats

 • Waar: Berkeley (CA), Verenigde Staten
 • Wie: Brian Spears en Andra Necula
 • Sinds: 2018
 • Investeringen: $7 miljoen +
 • Website: www.newagemeats.com

New Age Meats is een kweekvleesbedrijf opgericht in 2018. Het bedrijf komt eveneens uit Berkeley in Californië.

Met iets minder middelen dan hun Amerikaanse concullega’s legt New Age Meats zich voornamelijk toe op de ontwikkeling van gekweekt varkensvlees.

De oprichters van de kweekvlees startup zijn Andra Necula en Brian Spears. In 2019 toonden zij een video met hun belangrijkste drijfveren en met een proeftest van een gekweekt varkensvleesworstje met de cellen van varkentje Jessie.

Brian Spears en proeftest worstje van gekweekt varkensvlees New Age Meats

Wie investeren in New Age Meats

New Age Meats heeft in de afgelopen jaren zeker $3 miljoen opgehaald in verschillende investeringsrondes bij durfkapitalisten SOSV, IndieBio en Hemisphere. 

In juli 2020 is wederom $2 miljoen opgehaald bij een investeringsronde geleid door TechU Ventures voor de uitbreiding van de onderzoeksafdeling en voor verdere automatisering. De kostprijs van het eerste product, het gekweekte gekweekt varkensvleesworstje, hebben ze hiermee al flink weten te verlagen.

In aanvulling op de laatste investeringsronde uit de zomer van 2020 heeft New Age Meats in februari 2021 nog eens $2 miljoen opgehaald. De kweekvlees startup heeft daarmee nu in totaal zo’n $7 miljoen opgehaald.

Ook kijkt het bedrijf alweer uit naar een nieuwe investeringsronde later in 2021. New Age Meats heeft hoge verwachtingen bij de ronde waar al meerdere investeringen zijn toegezegd.

Bestaande investeerders als Venture Capitals, SOSV, Litanie Ventures en Innovating Capital zullen herinvesteringen doen in de startup uit Californië. En ook nieuwe investeerders zullen volgen met onder andere San Diego Tech Coast Angels, BeniVC, Oceanic Partners, Deep Ventures en Climate Capital.

Litani Ventures is van Peter Rahal. De oprichter van de RXBAR eiwitrepen dat inmiddels verkocht is aan Kellog voor $600 miljoen. Met de ervaring van Peter Rahal hoopt New Age Meats de ambitie te verwezenlijk om het grootste kweekvleesbedrijf ter wereld te worden.

Amerikaans kweekvleesbedrijf Eat Just logo

Eat Just

 • Waar: San Francisco (CA), Verenigde Staten
 • Wie: Josh Balk en Josh Tetrick
 • Sinds: 2016
 • Investeringen: $220 miljoen –
 • Website: www.ju.st

Eat Just is ooit begonnen als Hampton Creek. Het is opgericht in 2011 door Josh Balk en Josh Tetrick. Als voedselproducent van voorheen alleen plantaardig voedsel, heeft Eat Just zich sinds 2016  ook toegelegd op de productie van ‘clean meat’.

Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf met het hoofdkantoor in San Francisco bouwt voort op de nalatenschap van de Nederlandse grondlegger van kweekvlees, Willem van Eelen. Het bedrijf heeft via de familie van Van Eelen de patenten die hij in bezit had op kweekvlees verworven.

In 2017 onthulde Eat Just al een jaar bezig te zijn met de ontwikkeling van kweekvlees. Het bedrijf claimde destijds dat ze eind 2018 al kweekvleesproducten commercieel op de markt konden brengen. In mei 2019 gaf het bedrijf aan dat slechts regelgeving introductie in de weg stond.  De kennis was in huis en technologisch waren er naar eigen zeggen toen al geen barrières meer.

Eat Just zag Nederland, gezien de voorgeschiedenis enkele jaren terug als de perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met het door hen gekweekte vlees. Echter werd de verkoop van kweekvlees hier door de Europese voedsel- en warenautoreit (EFSA) verboden.

Het Amerikaanse Eat Just kreeg eind 2020 alsnog de wereldprimeur door als eerste bedrijf met kipnuggets van kweekvlees de markt op te mogen in Singapore. De Singaporese voedsel- en warenautoriteit heeft als eerste land ter wereld toestemming gegeven om kweekvlees te mogen verkopen aan consumenten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is gekweekte-kip-Eat-Just-1024x695.jpg
Gekweekte kipnugget van Eat Just in restaurant Singapore/ Photo credits: Eat Just en 1880

Hiermee troeft het Amerikaanse Eat Just voorlopig alle andere kweekvlees startups af in de strijd om als eerste kweekvlees op de markt te kunnen brengen.

Wie investeren in Eat Just

Eat Just heeft sinds 2011 al bijna een miljard aan investeringen opgehaald. Met Bill Gates, Marc Benioff, de Chinese miljardair uit Hong Kong Li Ka-Shing, de Singaporese staatsinvesteerder Temasek en mede-oprichter van Yahoo Jerry Yang heeft Eat Just een aantal zwaargewichten aan investeerders aan boord.

In maart 2021 is in een nieuwe investeringsronde geleid door het Qatarese soevereine vermogensfonds $200 miljoen opgehaald.

Naast het Qatarese vermogensfonds investeerden ook particuliere investeringsmaatschappij Charlesbank Capital Partners en Vulcan Capital van Microsoft Corp medeoprichter Paul Allen. Vertegenwoordigers van de Qatar Investment Authority en de Charlesbank treedden als onderdeel van de deal ook toe tot het bestuur van Eat Just.

Met de investeringen in maart 2021 stond de teller al op bijna $800 miljoen. Het werd bedrijf al ingeschat op een waarde van $1.2 miljard.

Met de laatst opgehaalde $170 miljoen tikt Eat Just dus bijna de miljard aan. Investeerders in deze laatste ronde zijn onder andere UBS O’ Connor, Graphene Ventures en K3 Ventures. Namen van overige investeerders zijn niet bekendgemaakt

Amerikaans kweekvleesbedrijf Fork & Goode bedrijfslogo

Fork & Goode

 • Waar: Brooklyn (NY), Verenigde Staten
 • Wie: Gabor Forgacs en Andras Forgacs
 • Sinds: 2018
 • Investeringen: ?
 • Website: www.forkandgoode.com

Fork & Goode is een kweekvleesbedrijf opgericht in 2018. Het heeft het hoofdkantoor staan in Brooklyn, New York.

De Amerikaanse kweekvlees startup is een spin-off van het in 2011 opgerichtte Modern Meadow. Een bedrijf dat d.m.v. biofabricage duurzame leerproducten maakt.

Oprichters van het eerste uur die nu ook betrokken zijn bij Fork & Goode zijn Gabor Forgacs (CSO) en Andras Forgacs (Director), huidig CEO bij Modern Meadow. Andere belangrijke leden in het team zijn Niyati Gupta (CEO) en Anthony Atala (Director).

Het bedrijf werkt aan een nieuwe manier over hoe we tegen voedsel aankijken. Dit wil het bedrijf doen door pure dierlijke eiwitten en vetten te maken die schoon, herleidbaar en vooral ook lekker zijn. Vlees en vet gemaakt uit de cellen van dieren met een gelukkig en lang leven.

Bij de ontwikkeling is een gemotiveerd team van biologen, natuurkundigen, ingenieurs, voedingswetenschappers en managers betrokken die bijdragen aan het maken van betaalbaar en gezond voedsel.

Fork & Goode spitst zich toe op het ontwikkelen van varkensvlees. Gekweekt varkensvlees dat door middel van unieke wetenschappelijke technieken en in harmonie met de natuur wordt gemaakt.

Wie investeren in Fork & Goode

De laatste investeringsronde voor zover bekend was in januari van 2019. Hoeveel geld er in die ronde is opgehaald en wie de investeerders waren is niet bekendgemaakt.

Amerikaans kweekvleesbedrijf Artemys logo

Artemys Foods

 • Waar: San Francisco (CA), Verenigde Staten
 • Wie: Jessica Krieger en Joshua March
 • Sinds: 2019
 • Investeringen: $125.000 +
 • Website: www.artemysfoods.com

Artemys Foods is een van de jongste kweekvleesbedrijven dat vanuit stealth-modus kwam binnenvliegen in het rijtje met nieuwe, maar veelbelovende kweekvlees startups.

Artemys Foods is in 2019 opgericht in San Francisco, Californië door moleculair en celbiologe Jessica Krieger en tech-ondernemer Joshua March (CEO). Het team bestaat verder uit wetenschappers en ingenieurs van over de hele wereld.

Artemys Foods focust zich op het kweken van rundvlees. Het werkt hard aan de lancering van de Artemys Burger. Deze hamburger bestaat uit een combinatie van gekweekt rundvlees en op plantgebaseerde eiwitten. De hybride burger is goedkoper te maken zodat het de kosten van lancering drukt. Daarnaast gebruiken ze de plantaardige eiwitten paradoxaal genoeg juist om een goede vleestextuur aan de burgers te geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Artemys-Foods-kweekburger-1024x559.gif
Artemys Foods kweekburger/ Photo credits: Artemys Foods

De missie van Artemys Foods is om de hele wereld in staat te stellen om duurzaam te eten. Het bedrijf doet dit met de overtuiging dat het niet nodig is dat we bij het eten van vlees moeten kiezen tussen smaak en gezondheid, of het milieu.

Wie investeren in Artemys Foods

Artemys Foods heeft in een investeringsronde geleid door de Alumni Ventures Group in juni 2020 $125,000 opgehaald. Van overige investeringen is niks bekend.

Kweekvlees Israël

Israëlisch kweekvleesbedrijf SuperMeat logo

SuperMeat

 • Waar: Tel Aviv, Israël
 • Wie: Ido Savir, Shir Friedman en Koby Barak
 • Sinds: 2015
 • Investeringen: $4 miljoen +
 • Website: www.supermeat.com

SuperMeat is een bedrijf uit het Israëlische bolwerk van kweekvleesbedrijven. Anders dan hun Iraëlische branchegenoten richt SuperMeat zich niet op gekweekte rundersteaks. De startup focust zich volledig op gekweekte kipproducten.

SuperMeat is een food-techbedrijf met het hoofdkantoor in Tel Aviv. Een team van (voedsel)technologen, biologen, en koks werkt samen om op diervriendelijke en duurzame wijze uit cellen kipproducten te produceren van hoge kwaliteit. Inzet is om de koolstofdioxide uitstoot te verminderen en om de voedselveiligheid van voedsel over de hele wereld te verbeteren . SuperMeat is in 2015 opgericht door Ido Savir, Shir Friedman en Koby Barak.

SuperMeat heeft eind 2020 met “The Chicken” als eerste producent van kweekvlees een conceptrestaurant geopend. Het restaurant grenst direct aan de productiefaciliteit. Uitgenodigde klanten kunnen de kweekvleesproducten van kippenvlees uit de fabriek hier meteen proeven.

Conceptrestaurant “The Chicken” van SuperMeat

Wie investeren in SuperMeat

Na een succesvolle crowdfundingsactie via het Indiegogo platform in 2016 waar meer dan $200.000,- is opgehaald, is de startup begin 2018 een strategische alliantie aangegaan met de Duitse gevogelte verwerkingsproducent PWH.

In hetzelfde jaar heeft de startup $4 miljoen opgehaald bij een investeringsronde door New Crop Capital en Stray Dog Capital.

Israëlisch kweekvleesbedrijf Aleph Farms logo

Aleph Farms

 • Waar: Rehovot, Israël
 • Wie: Didier Toubia en Shulamit Levenberg
 • Sinds: 2017
 • Investeringen: $118 miljoen +
 • Website: www.aleph-farms.com

De eveneens Israëlische startup Aleph Farms richt zich op het kweken van steaks. Het is in 2017 mede opgericht door de Israëlische food-tech incubator “The Kitchen” van Strauss Groep en Technion, het Israëlische instituut voor technologie. Vooraanstaand onderzoeker binnen de startup is professor Shulamit Levenberg.

Aleph Farms heeft in 2019 al een succesvol experiment met het kweken van vlees in het International Space Center (ISS) volbracht. Hiermee zetten ze de eigen belofte kracht bij. Overal en altijd onvoorwaardelijke toegang tot veilig en voedzaam vlees met minimale hulpbronnen.

Met het nieuwe ambitieuze ruimteprogramma Aleph Zero bewijst Aleph Farms nogmaals dat het mogelijk is om smakelijk kweekvlees te maken, ongeacht het klimaat of het gebrek aan natuurlijke hulpmiddelen.

Aankondiging project Aleph Zero

Inmiddels is Aleph Farms een van de meest toonaangevende kweekvleesbedrijven ter wereld.

Op Mars, of in space? Aleph Farms maakt er kweekvlees.

Het kweekvleesbedrijf verrastte eerder door als eerste kweekvleesbedrijf een gekweekte ribeye steak te tonen. En daarvoor presenteerde het al een eerste commerciële prototype van een heuse kweeksteak.

In totaal heeft Aleph Farms nu meer dan $118 miljoen opgehaald. Geen enkele ander kweekvleesbedrijf uit het Israëlische bolwerk van kweekvleesbedrijven heeft tot op heden zoveel aan investeringen opgehaald.

Wie investeren in Aleph Farms

Bij een eerste investeringsronde heeft de Israëlische startup $2,25 miljoen opgehaald. Onder andere The Kitchen, Peregrine Ventures , CPT Capital en New Crop Capital waren hierbij betrokken.

In 2019 werd er nog eens ongeveer $12 miljoen bijeengebracht bij een investeringsronde geleid door Vis Vires New Protein. Andere investeerders binnen deze ronde waren onder andere Cargill en M-Industry (Industrial Group of Migros).

In juli 2021 heeft Aleph Farms in een serie-B investeringsronde een behoorlijk bedrag van $105 miljoen binnengehaald.

De investeringsronde werd geleid door het L Catterton groeifonds. De grootste op consumenten gerichtte participatiemaatschappij ter wereld. En door DisruptAD, een van de grootste durfkapitaalplatforms in het Midden-Oosten.

Overige deelnemers die brood zien in de plannen van Aleph farms zijn Skyviews Life Science en een consortium van wereldwijd toonaangevende voedsel- en vleesbedrijven zoals Thai Union, BRF, en CJ CheilJedang. Ook zijn in deze ronde bestaande investeerders als VisVires New Protein, Strauss Group, Cargill, Peregrine Ventures, en CPT Capital weer van de partij.

Israëlisch kweekvleesbedrijf Meat-Tech logo

MeaTech

 • Waar: Ness Ziona, Israël
 • Wie: Sharon Fima
 • Sinds: 2018
 • Investeringen: $34 miljoen
 • Website: www.meatech3d.com

Naast Aleph Farms is MeaTech nog een veelbelovend Israëlisch bedrijf. MeaTech houdt zich bezig met het kweken en vervolgens printen van kweekvlees. Het 3D-bioprinting techbedrijf met het hoofdkantoor in Ness Ziona is in 2018 opgericht door Sharon Fima.

MeaTech 3D-bioprinting

Het bedrijf heeft zelf een manier ontwikkeld om kweeksteaks in 3D te printen vanuit de cellen van runderen. Anders dan bijvoorbeeld Nederlands kweekvleesbedrijf Mosa Meat, gebruikt Meat-Tech 3D voor deze stamcellen nog wel monsters uit de navelstrengen van kalfjes.

MeaTech heeft inmiddels voor een bedrag van 15 miljoen euro het Belgische Peace of Meat overgenomen. POM dat als eerste gekweekte foie gras op de markt wilde brengen. Het heeft hiervoor een unieke methode weten te ontwikkelen. Een methode waarbij het op diervriendelijke wijze dierlijk vet kan kweken met behulp van de stamcellen van dieren.

MeaTech denkt met de overname gebruik te kunnen maken van de kennis en kunde van Peace of Meat om door middel van biologische processen vetcellen op te kweken. Door het in huis halen van de unieke methode waarvan Peace of Meat zich bedient, hoopt MeaTech met de toevoeging van deze techniek de ideale gekweekte rundersteak te kunnen maken, waarbij de vetten verrijkt met proteïnen de vleestextuur en de smaak optimaliseren.

Wie investeren in MeaTech

MeaTech wordt financieel gesteund door zowel private als institutionele investeerders. In een eerste investeringsronde in 2019 heeft MeaTech $2 miljoen aan startkapitaal opgehaald. In 2020 heeft het via een aantal institutionele investeerders als Mor Investments, Psagot, Clal, Meitav en investeerders als Rami Levy, Israëlisch vleesimporteur Atom en een aantal niet nader bekendgemaakte private investeerders bijn $7 miljoen binnengehaald.

In maart 2021 heeft MeaTech $25 miljoen opgehaald bij de Initial Public Offering (IPO) van American Deposity Shares (ADS) op de Nasdaq kapitaalmarkt.

Israëlisch kweekvleesbedrijf logo

Future Meat Technologies

 • Rehovot, Israël
 • Wie: Yaakov Nahmias
 • Sinds: 2017
 • Investeringen: $42 miljoen +
 • Website: www.future-meat.com

Future Meat Technologies is een food-techbedrijf met het hoofdkantoor in Rehovot in Israël. Het kweekvleesbedrijf is in 2017 opgericht door Dr. Yaakov Nahmias (CSO) die ook betrokken was bij de oprichting van SuperMeat. Andere hoofdrolspelers binnen het bedrijf zijn Dr. Moria Shimoni (R&D) en Rhom Kshuk (CEO). Het bedrijf heeft de focus vooral liggen op het kweken van rundvlees en kip.

Het Israëlische kweekvleesbedrijf richt zich, anders dan de meeste kweekvleesbedrijven niet op de eigen productie van kweekvlees op grote schaal. Het idee van Yaakov Nahmias is juist om de productie van kweekvlees toegankelijk te maken voor kleinere bedrijven. Lokale bedrijven kunnen kleine bioreactoren en kant-en-klare starter kits met weefsel en groeimedium afnemen van Future Meat Technologies. Daarmee hebben zij de mogelijkheid om zèlf kweekvlees op kleinere schaal te maken.

Wie investeren in Future Meat Technologies

Future Meat Technologies heeft in twee eerdere investeringsrondes meer dan $16 miljoen opgehaald. Een eerste investeringronde in 2018 leverde $2,2 miljoen op. Eind 2019 werd nog eens $14 miljoen opgehaald in een ronde. Belangrijke investeerders zijn Emerald Technology Ventures, S2G Ventures, Tyson Ventures en Bits x Bites.

In februari 2021 heeft Future Meat Technologies aangekondigd maar liefst $26,75 miljoen aan investeringen te hebben opgehaald. Niet eerder haalde een kweekvlees startup uit Azië zoveel geld op in één investeringsronde. Onder de investeerders bevinden zich bekende namen uit de voedsel- en landbouwindustrie. Voorbeelden hiervan zijn Tyson Foods, Archer Daniels Midland, Müller Group en Rich’s Products Corporation.

Ook invloedrijke durfkapitalisten steunen de Israëlische kweekvlees-startup. S2G Ventures, ADM Capital, Emerald Technology Ventures, Manta Ray Ventures en Bits x Bites investeren eveneens in Future Meat Technologies.

Kweekvlees overig

Spaans kweekvleesbedrijf BioTechFoods logo

BioTechFoods

 • Waar: San Sebastian, Spanje
 • Wie: Mercedes Vila en Inigo Charola
 • Sinds: 2017
 • Investeringen: €5 miljoen +
 • Website: www.biotech-foods.com

BioTechFoods is een biotechbedrijf uit San Sebastian in Spanje. Het is opgericht in 2017 door Mercedes Vila (CTO) en Iñigo Charola (CEO). BioTechFoods is de iniatiefnemer van het Meat4All project. Het doel is om een duurzaam alternatief te vormen voor ‘regulier’ vlees. Hiervoor dient het de kweekvleesproductie van pluimvee verder te industrialiseren en commercialiseren. Het Spaanse kweekvleesbedrijf heeft hiervoor €2,7 miljoen gekregen via het Horizon 2020 programma. Dit is een initiatief van de Europese om wetenschap en innovatie in Europa te stimuleren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Ethica-meat-gekweekte-kipnugget-1024x724.jpg
EthicaMeat gekweekte kipnuggets/ Photo credits: BioTechFoods

Uitgangspunten in het project zijn dat de dierlijke cellen niet genetisch gemodificeerd worden en dat nooit dierlijk serum gebruikt wordt. Het merk waarmee BioTechFoods de kweekvleesmarkt wil veroveren heet Ethicameat. Dè uitdaging van BioTechFoods is dat het kweekvlees bij de productie van grotere hoeveelheden dezelfde voedingswaarde blijft behouden.

Wie investeren in BioTechFoods

BioTechFoods heeft in vier verschillende investeringsrondes in totaal meer dan €5 miljoen opgehaald. Naast de €2,7 miljoen uit de EU, heeft het Centre for the Development of Industrial Technology (CDTI) ook geïnvesteerd in het kweekvleesbedrijf. Het CDTI is een Spaans overheidsorgaan dat de technologische ontwikkeling in Spanje stimuleert. Bij een laatste ronde in december 2020 werd bijna €1 miljoen opgehaald.

Brits kweekvleesbedrijf Higher Steaks logo

Higher Steaks

 • Waar: London, Groot Brittannië
 • Wie: David Hay, Stephanie Wallis, Benjamina Bollag
 • Sinds: 2017
 • Investeringen: $270.000 +
 • Website: www.highersteaks.com

Higher Steaks is een Engelse kweekvlees startup met het hoofdkantoor in Londen. Het bedrijf is in 2017 opgericht door Prof. David Hay, Stephanie Wallis en Benjamina Bollag (CEO). Andere sleutelfiguren in de organisatie, waar Wallis inmiddels geen onderdeel meer van uitmaakt, zijn Dr. James Clark (CSO) en Dr. Ruth Faram (Head of R&D).

Higher Steaks is een relatief kleine speler op de markt van kweekvleesbedrijven. Het bedrijf heeft het voor elkaar gekregen om (varkens)buikspek en bacon te maken uit de cellen van varkens. Het gaat nog wel om prototypes. Het bedrijf benadrukt nog langere tijd nodig te hebben voordat het de gekweekte varkensvleesproducten ook commercieel kan gaan verkopen. Wel is Higher Steaks het eerste kweekvleesbedrijf dat uit cellen buikspek heeft weten te maken.

Brits kweekvleesbedrijf Higher Steaks presenteert eerste kweekvlees in de vorm van buikspek
Head of R&D Ruth Helen Faram (L) en CEO Bejamina Bollag tonen prototype kweekbuikspek Image Credits: Higher Steaks

Wie investeren in Higher Steaks

In een eerste investeringsronde heeft het kweekvleesbedrijf uit London $260.000,- opgehaald.Higher Steaks heeft in 2019 voor zover bekend nog eens $17.000,- gefinancierd gekregen door The Pearse Lyons Accelerator.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is MIRAI-Foods-kweekvleesbedrijf-logo-1024x134.jpg

MIRAI Foods

 • Waar: Wädenswil, Zwitserland
 • Wie: Christoph Mayr en Suman Das
 • Sinds: 2019
 • Investeringen: $4,5 miljoen
 • Website: www.miraifoods.com

MIRAI Foods is een Zwitserse kweekvlees-startup van de tweede generatie. Het bedrijf is opgericht in 2019 door Christoph Mayr en Suman Das. Mirai Foods wil in 2024 met kweekvleesburgers de markt op.

Een van de kernwaarden van de startup is dat kweekvlees gemaakt wordt zonder gebruik te maken van genetische modificatie. Net als Mosa Meat richt de Zwitserse kweekvlees-startup zich op het kweken van rundvlees. Dit omdat de huidige rundvleesproductie de grootste ecologische voetafdruk achterlaat.

Het bedrijf benadrukt dat duurzaamheid te allen tijde boven winst moet gaan. De grootste doelen van de startup zijn om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren, bij te dragen aan dierenwelzijn, en om een gezonder alternatief te bieden voor traditioneel vlees.

Mirai Foods wil de productie in de toekomst uitbreiden naar gekweekte vis, kip en eend. Naast fijngemalen vlees zoals burgers is de start-up aan het testen met reepjes vlees en met hele steaks.

Wie investeren in MIRAI Foods

De Zwitserse kweekvlees-startup MIRAI Foods heeft in een eerste ophaalronde in januari 2021 $2,4 miljoen weten op te halen. Investeerders in de ronde waren voedselbedrijf Paulig Group en Team Europe. Paulig Group is een van oorsprong Finse voedselproducent die sterk inzet op duurzaamheid. Team Europe is een investeerder in veelbelovende technologiebedrijven.

Niet veel later heeft de kweekvlees-startup het startkapitaal uit de investeringsronde in maart 2021 verhoogd zien worden naar $4,5 miljoen. De nieuw aangesloten investeerders zijn German Family Office FRIBA Investment en Swiss Advanced Nutrition & Biotech VC Skyviews Life Science. En verder is ook Ulf Claesson, topondernemer en tech-investeerder aan boord gehaald.

Welke kweekvlees aandelen kunnen interessant worden?

De ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees gaan inmiddels razendsnel. Verschillende kweekvlees startups proberen elkaar de loef af te steken in de race om kweekvlees op de markt te brengen. Veel grote investeerders zijn aangetrokken.

Een beursgang zal voor veel kweekvleesbedrijven interessant worden om in de voorhoede van de wedstrijd mee te blijven draaien. Naamsbekendheid, geld of het aantrekken van gespecialiseerd personeel. Allemaal redenen om als kweekvleesbedrijf naar de beurs te gaan, en essentieel om met de concurrentie te wedijveren.

Uiteraard is dit ook goed nieuws voor de ‘kleine’ investeerder. Zeker voor de investeerder die het liefst duurzaam belegt. In kweekvlees beleggen is gezien alle aangedragen voordelen voor mens en milieu een aantrekkelijke optie. Tel daarbij op dat het smaakt en voelt als vlees en het uiteindelijk zelfs goedkoper kan worden dan de traditioneel dierlijke variant, en de potentie tot disruptie op de markt voor vlees lijkt compleet.

Hieronder staan kweekvlees startups die strijden om de ‘pole position’ in de race om de ontwikkeling van kweekvlees. Aandelen in kweekvlees bedrijven als deze kunnen in de toekomst wellicht zeer interessant worden voor investeerders met een groen neusje voor mooie beleggingskansen.

Aandelen Mosa Meat

Aandelen Meatable

Aandelen Upside Foods

Aandelen Aleph Farms

Aandelen Eat Just

Aandelen MeaTech

Upside Foods aandelen

Upside Foods aandelen zijn interessant omdat het een kweekvleesbedrijf is van het eerste uur. In vergelijking met veel kweekvleesbedrijven van de tweede generatie heeft Upside Foods al een schat aan ervaring en kennis opgedaan over het kweken van vlees. Daarnaast heeft het Amerikaanse kweekvleesbedrijf bewezen dat het al verschillende kweekvleesproducten kan maken. Het presenteerde al de eerste gekweekte gehaktbal toen vele andere kweekvlees startups nog niet eens bestonden.

Upside Foods heeft een enorm kapitaal aan investeringen opgehaald waarbij behoorlijk wat invloedrijke investeerders betrokken zijn.

Upside Foods:

 • heeft bewezen verschillende kweekvleesproducten te kunnen maken;
 • doet inmiddels al meer dan 10 jaar onderzoek naar kweekvlees;
 • heeft invloedrijke investeerders en een enorm investeringskapitaal opgehaald;
 • heeft een transparante organisatie met gespecialiseerd team;
 • is gevestigd onder de rook van startup-walhalla Sillicon Valley.

Aleph Farms aandelen

Wat aandelen Aleph Farms interessant maakt is dat de kweekvlees startup uit Israël een stap verder dan de meeste kweekvleesbedrijven. Waar veel concurrenten alleen nog ongestructureerd vlees zoals hamburgers, gehaktballen of kipnuggets maken, wil Aleph Farms bewijzen dat zij door middel van 3D-technologie werkelijk overal hele steaks van kweekvlees kunnen gaan printen.

De werkwijze verschilt in essentie niet veel van die van Mosa Meat en Upside Foods, met dien verstande dat Aleph Farms claimt dat hun technologie het mogelijk maakt om verschillende celtypes samen tot een complexe structuur te laten groeien. Iets wat door de jaren heen door de andere kweekvleesbedrijven over de hele wereld als de heilige graal van het kweken van vlees wordt gezien.

In het proces wordt een speciaal ontwikkeld raamwerk gebruikt om spier-, vet- en bindweefsel tegelijk met het bloedvatenstelsel op te kweken. Na de kweek in een bioreactor groeien de cellen met behulp van het speciaal ontwikkelde raamwerk direct uit tot vlees met de structuur van een steak. Het naderhand handmatig combineren ervan is niet meer nodig. Het gehele proces om een volledig gevormde kweeksteak te produceren neemt drie tot vier weken in beslag.

Aleph Farms mikt op een marktintroductie binnen drie tot vier jaar. Het vlees zal gekweekt gaan worden in zogenaamde ‘bio-farms’, grote productiefaciliteiten met bioreactoren vergelijkbaar met melktanks die gebruikt worden in zuivelfabrieken.

Aleph Farms:

 • heeft een indrukwekkend ruimtevaartprogramma dat ambitie en know-how toont;
 • focust zich op de ‘heilige graal’ van kweekvlees: hele steaks;
 • heeft nadrukkelijke overheidssteun om Israël op de kaart te zetten;
 • kan wellicht profiteren van soepelere regelgeving bij toetreding consumentenmarkt.

Eat Just aandelen

Wat aandelen Eat Just interessant maakt is dat Eat Just het eerste kweekvleesbedrijf is dat daadwerkelijk kweekvlees op de markt heeft gebracht. In Singapore is kweekvlees van het bedrijf als eerste ter wereld geserveerd in een restaurant en zijn gerechten van kweekvlees voor het eerst thuisbezorgd. Eat Just draait al een tijdje mee in de voedselindustrie. Het bedrijf maakt onder andere eiproducten van plantaardig materiaal onder de naam JUST Egg.

Ook Eat Just kan leunen op een enorm investeringskapitaal. Verder is het in vergelijking met veel andere kweekvleesbedrijven al een erg volwassen bedrijf. Oprichter Josh Tetrick heeft daarnaast een marktintroductie al voorzichting aangekondigd. Kort nadat het bedrijf naar verwachting eind dit jaar winstgevend is, wil het een beursgang maken.

Eat Just:

 • is first mover op markt in Singapore;
 • is een bedrijf met een langer trackrecord in de voedselindustrie;
 • heeft grote financiële armslag dankzij royaal investeringskapitaal;
 • Oprichter Josh Tetrick mikt op een marktintroductie als bedrijf naar verwachting eind 2021 winst draait.

MeaTech aandelen

MeaTech aandelen zijn interessant omdat MeaTech net als Aleph Farms een Israëlisch kweekvleesbedrijf is dat deel uitmaakt van het sterke Israëlische machtsblok op het terrein van de productie van gecultiveerd vlees. En daarmee houden de parallellen met het broertje uit Israël nog niet op. Ook MeaTech heeft zelf een manier ontwikkeld om kweeksteaks niet alleen vanuit de cellen van runderen op te kweken tot spierweefsel. Ook zij gebruikt een 3D-bioprinttechnologie om hele kweeksteaks te maken.

Eind november heeft MeaTech aangekondigd een kweeksteak van één centimeter dik te hebben gemaakt. De geprintte steak is in een eigen laboratorium geproduceerd met behulp van bio-inkt van opgekweekte stamcellen van een koe met toegevoegde rundervetcellen.

Met de overname van het Belgische Peace of Meat wordt MeaTech een speler om rekening mee te houden. De kweekvlees startup kan vanaf nu gebruikmaken van de kennis en kunde van Peace of Meat om door middel van biologische processen vetcellen op te kweken. Met deze techniek komt het maken van de ideale steak van kweekvlees een stuk dichterbij. De toevoeging van diervriendelijk opgekweekt dierlijk vet kan een grote vooruitgang betekenen in de smaak en de textuur van hun gekweekte steak.

MeaTech verwacht in 2022 met de eerste kweekvleesproducten in de vorm van sappige kweeksteaks op de markt te komen.

Waarom aandelen MeaTech

MeaTech:

 • is onderdeel van Israëlisch machtsblok dat veel kennis en overheidssteun geniet;
 • heeft met de overname van Peace of Meat extra kennis en kunde in huis gehaald;
 • heeft aangetoond kweeksteaks te kunnen printen;
 • staat al genoteerd op de beurs in Israël;
 • is al bezig met een beursintroductie op de Nasdaq beurs om kapitaal op te halen.
 • is inmiddels het eerste kweekvleesbedrijf dat genoteerd staat op de Nasdaq kapitaalmarkt (MITC)

Is in kweekvlees beleggen nu al mogelijk?

Ja. Beleggen in kweekvlees is op meerdere manieren mogelijk! Op dit moment staat er één kweekvleesbedrijf genoteerd op de NASDAQ. Het gaat om het Israëlische kweekvleesbedrijf MeaTech. MeaTech richt zich op het kweken en bioprinten van steaks van kweekvlees. Via onze favoriete online broker DEGIRO kun je het bedrijf makkelijk terugvinden onder symbool MITC. Je kunt hier via ons geheel vrijblijvend een rekening openen en vervolgens in de zoekbalk linksboven MITC invoeren. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Ook is het mogelijk om via een aantal grote investeringsmaatschappijen te beleggen in kweekvlees. Je kunt in de volgende ‘venture capitals’ beleggen die kweekvleesbedrijven in hun portfolio hebben:

Agronomics Ltd.

Agronomics handelt op de London Stock Exchange. De investeringsmaatschappij heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere de kweekvlees-startups Mosa Meat, Meatable, SuperMeat en New Age Meats.

Via onze online broker DEGIRO kun je het bedrijf makkelijk terugvinden. Open geheel vrijblijvend een rekening en typ vervolgens in de zoekbalk linksboven ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Eat Beyond

Eat Beyond handelt zowel op Canadese beurs als op de Frankfurt Stock Exchange. De Canadese investeringsmaatschappij heeft vooral plant-based bedrijven in hun aandelenpakket. Maar ook hebben zij Eat Just in hun portfolio staan met de kweekvleestak van het bedrijf GOOD Meat.

Ook Eat Beyond kun je makkelijk terugvinden via DEGIRO onze samenwerkingspartner. Open via ons simpel en vrijblijvend een rekening en vul linksboven in het zoekveld Eat Beyond Global Holding Inc. in en voilà! Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Er zullen op korte termijn ongetwijfeld nog meer kweekvleesbedrijven naar de beurs trekken. Op Singapore na is er nog nergens in de wereld wettelijke toestemming voor kweekvleesbedrijven om de consumptiemarkt te betreden. Daarnaast moet kweekvlees nog schaalbaar gemaakt worden om de opkomende markt van flexitariërs überhaupt te kunnen bedienen. Toch hoeven dat niet noodzakelijkerwijs voorwaarden te zijn voor een beursintroductie. Zo bewijst ook MeaTech.

Het zou zomaar kunnen dat het Amerikaanse Eat Just van Josh Tetrick begin volgend jaar ook richting beurs gaat. De CEO heeft in meerdere interviews door laten schemeren dat een IPO wellicht niet ver weg meer is. De Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable hebben zich nog niet over een mogelijke beursgang uitgelaten. Ook andere kweekvleesbedrijven houden zich nog stil. Toch kunnen er zomaar meer volgen op korte termijn.

Beleggen in kweekvlees is op dit moment dus beperkt mogelijk. Wil je graag op de hoogte gehouden worden over meer beleggingsmogelijkheden van kweekvlees? Schrijf je dan hier in dan houden wij je op de hoogte.

Waar kan ik zelf beleggen in kweekvleesbedrijven?

Hier vind je een aantal (online) brokers met kort de voor- en nadelen van het betreffende handelsplatform waar je (in de toekomst) goed zelf kunt handelen in aandelen van kweekvleesbedrijven.

Dus wil je graag zelf gaan beleggen in kweekvleesbedrijven tegen lagere kosten? Kijk dan verder bij de volgende aanbieders en kies welk platform het beste bij je past.

DEGIRO

Voordelen:

 • Lage transactiekosten
 • Uitgebreide handelsmogelijkheden
 • Redelijk eenvoudig platform
 • 100% Nederlandstalig
 • Nu al de mogelijkheid om MeaTech (MITC) aandelen te kopen

Nadelen:

 • Hogere transactiekosten bij custody account (effecten kunnen niet worden uitgeleend aan derden)

Ga voor meer informatie naar de website van deze aanbieder.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Binck Zelf Beleggen

Voordelen:

 • Gevestigde naam
 • Goede reputatie
 • Aanbod van educatie
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Toegang tot veel beurzen
 • Goede analysetools
 • Voor elk type belegger wat wils

Nadelen:

 • Iets hogere transactiekosten

Ga voor meer informatie naar de website van deze aanbieder

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees, hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere wereld, en wat de mogelijkheden zijn om te investeren in kweekvlees.