beleggen in burgers van kweekvlees

Beleggen in duurzame burgers van kweekvlees

Geplaatst door

Duurzame burgers beleggen in duurzame burgers van kweekvlees. Want wat is er mooier om je vermogen te zien groeien, terwijl je om je heen steeds meer groen ziet bloeien? Dit vervolgens gadeslagen, terwijl je aan een sappige en diervriendelijke burger zit te knagen. Een duurzame burger waarin je zelf hebt geïnvesteerd!

Duurzaam beleggen is ongekend populair. Ook beleggen we ons broodje steeds vaker met duurzame producten. (bio)Logisch, als je het ons vraagt. Duurzaam en bewust leven heeft de toekomst. Duurzaam beleggen in kweekvlees past dan ook naadloos in de behoefte van de duurzame burgerbelegger van morgen.

Nederlandse burgers van kweekvlees

Maar terug naar die sappige burgers. Over wat voor magische burgers hebben we het dan? Hamburgers van kweekvlees. Burgers die pijnloos worden gemaakt van stamcellen van een koe. Stamcellen die men laat uitgroeien tot spierweefsel, tot vlees.

Mosa Meat en Meatable zijn twee toonaangevende Nederlandse startups die acte de présence geven in deze wereld van tovenarij. Terwijl het ‘gewoon’ de boeren van de toekomst zijn. Ze houden zich bezig met cellulaire landbouw. Ze zorgen ervoor dat vlees groeit, terwijl de koe ongemoeid verder loeit. Niet gek dat de markt voor kweekvlees dan ook wordt gezien als een ontzaglijk grote groeimarkt.

Ontwrichting op de markt voor vlees

En juist deze Nederlandse kweekvleesbedrijven maken deel uit van deze beweging die niet meer te stoppen lijkt. Mosa Meat en Meatable staan aan de basis van een ontluikende revolutie op de vleesmarkt. Ze vormen de voorhoede van een sector die de vleesindustrie zoals we die nu kennen behoorlijk kan ontwrichten.

Het kweken van vlees is een manier om de hele wereldbevolking te voorzien van hoogwaardige eiwitten, zonder dat er dieren voor vlees geslacht worden. Een innovatie waarbij het mes aan meer dan twee kanten snijdt, maar gelukkig wel uit de lijven van dieren blijft.

Want daarmee houden de voordelen van kweekvlees nog niet op. Kweekvlees maken gebeurt veel efficiënter dan de vleesproductie in de huidige industriële veeteelt. De vleesindustrie die het zal gaan vervangen. Voor slachtdieren is meer ruimte, voeding, water en niet te vergeten veel meer tijd nodig dan voor de productie kweekvlees. Vleeskoeien slacht men na twee jaar vetmesten met krachtvoer. Kweekvlees wordt in een paar weken gemaakt. Mede daarom zal kweekvlees op termijn goedkoper worden dan slachtvlees.

Verder produceert het op grote schaal houden van bijvoorbeeld herkauwers een enorme methaan- en CO2-uitstoot. De uitstoot van deze broeikasgassen kan stevig worden teruggebracht om sneller aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.

Ook is kweekvlees nog eens gezonder. Er kan voor worden gekozen om alleen gezonde vetten toe te voegen aan het kweekvlees. Kweekvlees wordt in een veel sterielere omgeving geproduceerd, wat de kans op voedselvergiftiging drastisch reduceert. En epidemieën en virussen zullen minder voorkomen want dieren hoeven niet langer met honderden of zelfs duizenden tegelijk opgehokt en opgepropt te worden in vieze megastallen. Dit is gezonder voor zowel mens als dier. Dat we nu van lockdown naar lockdown leven zegt genoeg. Om nog maar te zwijgen over de oprukkende vogelgriep.

Nu zijn dit natuurlijk vooral algemene voordelen van kweekvlees. Maar wat maakt de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable bijzonder? Wat drijft hen? En waarom moeten we bedrijven als Mosa Meat en Meatable in Nederland op handen dragen? En hoe kunnen we ze misschien zelfs een handje helpen in hun missie?

Waarom is het belangrijk om bedrijven als Mosa Meat en Meatable op enigerlei wijze te steunen?

Laten we chauvinistisch beginnen: Het zijn beide Nederlandse kweekvleesbedrijven. Maar goed, juist duurzame beleggers kijken verder dan landsgrenzen. Een verleidelijk argument kunnen we dit dus niet echt noemen.

Dezelfde intrinsieke motivaties

Wat maakt het voor de duurzame belegger dan wèl interessant om juist voor ‘onze’ Nederlandse kweekvleesbedrijven te kiezen? Wat ons betreft zijn het vooral dezelfde intrinsieke motivaties die zowel de duurzame belegger als bedrijven als Mosa Meat en Meatable hebben.

Natuurlijk, heel wat bedrijven hebben inmiddels nadrukkelijk ingezet op verduurzaming. Maar bij veel bedrijven is het de vraag of het echt gaat om intrinsieke drijfveren. Vaak zijn het toch gewoon een hoop opgesmukte qausi duurzame stierenpoep maatregelen die ze naar buiten toe verkondigen, terwijl hun echte zaakje gewoon blijft stinken. Hoe oprecht zijn de zorgen voor onze natuur bij deze ondernemingen? Of draait het toch vooral om het winnen van sympathie, of om een zogenaamd ‘unique selling point’ voor het bedrijf zelf?

Mosa Meat en Meatable daarentegen startten juist met een duidelijk ideaal, om daar vervolgens een bedrijf omheen te bouwen. De vraag was/is juist: Hoe krijg je een duurzame oplossing voor een betere wereld rendabel? In plaats van: Hoe houd je een onderneming winstgevend en ‘toekomstproof’ door een veranderende moraal en regelgeving met betrekking tot een duurzamere samenleving?

Nu is elke verandering naar duurzaam an sich natuurlijk iets positiefs. Maar in hoeverre ook naleving volgt van regels die vooral voor de bühne zijn opgesteld, daar kun je dan weer vraagtekens bij zetten. Met als gevolg dat je mogelijk een zogenaamd duurzaam bedrijf steunt dat het in werkelijkheid helemaal niet zo nauw neemt met noodgedwongen maatregelen voor groene doelstellingen.

Bij zowel duurzame beleggers als (kweekvlees)bedrijven als Mosa Meat en Meatable zijn juìst intrinsieke drijfveren terug te vinden. Beide hebben de bereidheid om te investeren en beide:

  • willen een positieve bijdrage leveren aan een groenere wereld;
  • hebben het vizier op de toekomst en zien de noodzaak van verandering;
  • kiezen voor rendement dat gepaard met maatschappelijk rendement.
Een positieve bijdrage leveren

Het begint bij de drift om iets goed te willen doen voor de wereld, om een positieve bijdrage te leveren. Een aandeel in een groenere wereld, zonder dierenleed bijvoorbeeld. Een bijdrage die tot èchte verandering kan leiden, zeker als mensen massaal achter dit soort duurzame bedrijven gaan staan.

Want de wereld draait nu eenmaal nog steeds om geld. Geld stuurt de wereld. Hoe meer men belegt in duurzame bedrijven, hoe minder geld er naar niet-duurzame bedrijven gaat. Hier gaat tijd overheen. Er is geduld voor nodig. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van kweekvlees. Kweekvlees komt niet uit de lucht vallen. Al jaren is de ontwikkeling ervan gaande. Maar inmiddels staan we echt aan de vooravond van de kweekvlees(r)evolutie.

De blik op de toekomst met de noodzaak in het vizier

Beide hebben het vizier op de toekomst. Vooral Mosa Meat, maar ook Meatable zagen al eerder in dat ons huidige voedselsysteem niet langer houdbaar is. Niet voor onszelf, niet voor onze planeet, en niet voor onze dieren. En voor onszelf niet alleen vanwege een veranderende moraal. Niet alleen omdat we met zijn allen anders tegen de industriële veeteelt zijn gaan aankijken. Maar simpelweg omdat in de nabije toekomst niet alle monden meer gevoed kunnen worden. Althans, niet zonder dat we de aarde ermee naar de Filistijnen helpen.

Slagzinnen van respectievelijk Mosa Meat en Meatable spreken wat dat betreft boekdelen:

Mosa Meat: “We want to introduce a new way of thinking about, growing, making, and enjoying food. A next step which is kinder for all of us – and the planet – but doesn’t mean sacrificing taste.”

Meatable: “We’re pioneering a way of producing real meat without harm. Change without compromise, the best of all worlds.”

Rendement gepaard met maatschappelijk rendement

Ook duurzame beleggers hebben oog voor deze toekomst. En niet alleen voor de staat van onze planeet in de toekomst. Met nieuwe regelgeving wereldwijd om de klimaatdoelstellingen te behalen krijgen vervuilende niet-duurzame bedrijven het de komende jaren zwaar. Net als duurzame bedrijven anticiperen duurzame beleggers hier op. Met uiteraard de nevendoelstelling dat het ze zelf ook geen windeieren zal leggen. (En nee, windeieren komen niet uit legbatterijen. Het zijn vegan eieren, zoals Eat Just ze trouwens maakt.)

Al deze intrinsieke motivaties klinken duidelijk door in de missies van Mosa Meat en Meatable:

De missie van Mosa Meat

“To fundamentally reshape the global food system” by:

Pioneering a cleaner, kinder way of making beef. Hi, we’re Mosa Meat, a European food technology company that’s helping everyone take a bite out of a better future – starting with the world’s kindest beef burger.”

slaughtered free burger/credits to: Mosa Meat
De missie van Meatable

“We want to satisfy the world’s appetite for meat without harming people, animals or the planet.”

Investeren in ‘nieuw normaal’ waarin we vlees kunnen eten zonder natuur en dieren te schaden/credits to: Meatable

Gezamenlijk werken aan verandering

Duurzame beleggers en intrinsiek duurzame bedrijven zien dingen niet alleen vanuit hetzelfde perspectief, maar samen kunnen zij vooral ook perspectief bieden. Het perspectief dat een betere wereld ook gepaard kan gaan met rendement. Om gezamenijk te werken aan verandering.

Het feit dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in duurzaam beleggen belooft wat dat betreft veel goeds. Want zoals eerder gesteld: De wereld draait nog steeds om geld. Gelukkig steunen we steeds vaker goede initiatieven met geld. Duurzaam beleggen is niet alleen in opkomst, het levert ook daadwerkelijk rendement op.

In vele opzichten is het wat ons betreft dan ook fantastisch nieuws dat we op korte termijn onze tanden kunnen zetten in een dubbel duurzaam belegd broodje kweekvleesburger.

Meer weten over beleggen in kweekvlees of wil je op de hoogte gehouden worden over de mogelijkheid tot beleggen in Mosa Meat aandelen of beleggen in Meatable aandelen? Schrijf je dan hier in!

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees, hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere werelden wat de mogelijkheden zijn om te investeren in kweekvlees.

3 comments

Geef een reactie