Kweekvlees prijs daalt verder

Geplaatst door

De prijs van kweekvlees daalt hard. Kostte de eerste kweekvleesburger in 2013 nog 250.000 euro, tegenwoordig is de prijs van kweekvlees al veel lager. Inmiddels betaal je al veel minder voor een burger opgekweekt uit de cellen van een koe. En dat is natuurlijk heel goed nieuws!

Kweekvlees is lekker, veilig, gezond, duurzaam en diervriendelijk. Irritante eigenschappen als dat vlees dan niet te betalen is door Jan Modaal! Om over de impact op wereldschaal maar te zwijgen als slechts een select gezelschap het vlees kan betalen. Maar wel reuze interessant als kweekvlees wel gewoon te betalen is, toch!?

Er zijn tientallen kweekvleesbedrijven over de hele wereld die zich bezighouden met de ontwikkeling van kweekvlees. In Nederland hebben we er twee. Mosa Meat en Meatable zijn Nederlandse kweekvlees startups die al jaren bezig zijn om de prijs van kweekvlees te laten zakken.

Al deze kweekvleesbedrijven kunnen inmiddels kweekvlees maken. Gekweekte kip, rundvlees, varkensvlees, maar ook worstelen al deze startups met dezelfde vraag: Hoe krijgen we de prijs van kweekvlees naar beneden?

De prijsdaling van kweekvlees is sterk afhankelijk van schaalvergroting en van een daling in de prijs van de grondstoffen waarmee het gekweekte vlees gemaakt wordt. Inmiddels komen er steeds meer geluiden van kweekvleesbedrijven van over de hele wereld die kweekvlees al goedkoper kunnen produceren.

Mosa Meat denkt binnen een aantal jaar kweekburgers te kunnen maken tegen een kostprijs van slechts drie euro. En uiteindelijk moet een kweekvleesburger tegen dezelfde, of zelfs tegen een lagere prijs dan een traditionele hamburger geproduceerd gaan worden.

Verschillende bedrijven hebben al testfaciliteiten in gebruik genomen en de biofarms staan in de steigers. Aleph Farms berichtte eerder dat de steaks van kweekvlees al tegen dezelde kostprijs gemaakt kunnen worden als rundersteaks zoals we die nu kennen. ClearMeat uit India claimt kweekkip te kunnen produceren tegen een vergelijkbare kostprijs als ‘gewone’ kip.

Eat Just is zelfs al bezig met de verkoop van kipnuggets in Singapore. Kweekkipnuggets worden daar als een proeverij in drie maaltijdvarianten geserveerd voor $23,-. Nog niet spotgoedkoop, maar voor restaurantprijzen toch vrij schappelijk.

Bedrijven als Meatable, Meat-Tech 3D, en ook SuperMeat, dat zelfs al een kweekvleesrestaurant heeft geopend waar kweekvlees gegeten kan worden, verwachten over drie tot vijf jaar met prijsconcurrerende kweekvleesproducten de markt op te kunnen.

Het begint er dus sterk op te lijken dat de kweekvleesbedrijven ook dit lastige vraagstuk aan het tackelen zijn. Sterker nog. In respectievelijk Israël en India lijkt dit runderbeentje al gelicht en het kippenpootje reeds gehaakt! In hoeverre dit grootspraak is, moet nog wel blijken…

Duidelijk is in ieder geval dat de prijsdaling van kweekvlees stevig is ingezet. Ook het kostenplaatje van kweekvlees gaat er steeds beter uitzien. De vraag lijkt dan ook niet meer of, maar vooral wanneer we kweekvlees kunnen kopen, zonder dat het ons zelf een rib uit het lijf kost.

Of is het dadelijk onze wetgever die alsnog roet in het duurzame en diervriendelijke eten gaat gooien!?

3 comments

Geef een reactie