Kweekvlees hoeft zowel mens als dier geen rib uit het lijf te kosten

Geplaatst door

De prijs van kweekvlees blijft dalen. Betaalde je 10 jaar terug nog een kwart miljoen voor een kweekvleesburger, inmiddels is de prijs van kweekvlees veel lager. En de rek is er nog niet uit. Een burger opgekweekt uit de cellen van een koe kan nog veel goedkoper!

De belangrijkste vraag blijft toch altijd

Kweekvlees is lekker, veilig, gezond, duurzaam en diervriendelijk. Irritante eigenschappen als dat vlees niet te betalen is voor Jan Modaal! Een geweldige smaak, structuur en een goed gevoel wat je bij kweekvlees krijgt. Leuk, maar wat kost dat gei(n)tje?

De prijs van de eerste kweekvleesburger maakte wel duidelijk dat nog veel moest gebeuren om de kosten van kweekvlees drastisch terug te brengen om het voor Jan en de overige gewone stervelingen enigszins aantrekkelijk te maken.

Dit is dan ook wat de tientallen kweekvleesbedrijven over de hele wereld heel wat hoofdbrekens kost. Kweekvleesbedrijven die inmiddels allemaal gekweekte kip, rundvlees of varkensvlees kunnen maken. Allemaal worstelen ze met dezelfde vraag: Hoe kan het prijskaartje van kweekvlees verder naar beneden?

Prijs kweekvlees afhankelijk van grondstofkosten en opschaling

Deze prijsdaling van kweekvlees is sterk afhankelijk van schaalvergroting enerzijds en van een daling in de prijs van de grondstoffen waarmee men het vlees kweekt anderzijds. Twee te nemen hordes die in zekere zin als communicerende vaten met elkaar in verbinding staan. Om de opschaling te vereenvoudigen helpt het dat de prijs van de grondstoffen voor productie daalt. Terwijl de prijs van de grondstoffen zal dalen bij een evidente schaalvergroting.

De grondstoffen

De inschatting is dat de kosten van de grondstoffen, die voornamelijk nog uit de farmaceutische industrie komen, dalen indien deze uit de voedselindustrie kunnen worden gehaald. Hoe dit zit? Aminozuren, eiwitten, vitamines en mineralen, de bouwstenen die nodig zijn om het vlees te kweken, hoeven gezien de toepassing ervan niet van dezelfde zuiverheidsgraad te zijn als in de farmaceutische industrie.

In de farmaceutische industrie moeten deze stofjes gezien hun delicate toepassing op kleine schaal, vaak worden ze direct in de bloedbaan geïnjecteerd bij een patiënt, van een zeer hoog zuiverheidsniveau zijn. Een vereiste dat juist bij de toepassing van dezelfde stoffen als ingrediënten bij het maken van voedsel, dus ook bij de productie van kweekvlees, minder hard nodig is.

Het lager benodigde zuiverheidsniveau van de stoffen in combinatie met een toepassing op veel grotere schaal zoals in de voedselindustrie, zorgt ervoor dat het produceren van deze ingrediënten veel goedkoper kan. Inmiddels zijn meerdere producenten ook met dit proces bezig, aldus Mark Post in de BNR Nieuwsradio podcast Voeding van Morgen.

De opschaling

Verschillende van deze kweekvleesbedrijven hebben al testfaciliteiten in gebruik genomen en biofarms staan in de steigers. Believer Meats en ook Mosa Meat zijn concreet bezig met de fabrieksmatige uitbreiding voor de productie van kweekvlees.

Fabrieken die nog het best vergeleken kunnen worden met bierbrouwerijen. Waar in grote ketels met water, hop, gerst en gist bier gebrouwen wordt, zo kan met als bouwstenen aminozuren, vitamines en mineralen en eiwitten die toegevoegd moeten worden aan dierlijke cellen, op grote schaal kweekvlees geproduceerd gaan worden.

De geruchten en verwachtingen

Inmiddels komen er steeds meer geluiden van kweekvleesbedrijven van over de hele wereld die kweekvlees goedkoper kunnen produceren.

Aleph Farms berichtte eerder dat de steaks van kweekvlees al tegen dezelde prijs gemaakt kunnen worden als rundersteaks zoals we die nu kennen. ClearMeat uit India claimt kweekkip te kunnen produceren tegen een vergelijkbare kostprijs als ‘gewone’ kip.

Mosa Meat denkt binnen een aantal jaar kweekburgers te kunnen maken tegen een kostprijs van slechts drie euro. En uiteindelijk verwacht men een kweekvleesburger tegen dezelfde, of zelfs tegen een lagere prijs dan een traditionele hamburger te produceren.

Eat Just is zelfs al bezig met de verkoop van kipnuggets in Singapore. Kweekkipnuggets serveert men daar bij een proeverij in drie maaltijdvarianten geserveerd voor $23,-. Nog niet spotgoedkoop, maar voor restaurantprijzen toch vrij schappelijk.

Bedrijven als Meatable, Meat-Tech 3D, en ook SuperMeat, dat zelfs al een kweekvleesrestaurant heeft geopend waar kweekvlees op het menu staat, verwachten over drie tot vijf jaar met prijsconcurrerende kweekvleesproducten de markt op te kunnen.

Het begint er dus sterk op te lijken dat kweekvleesbedrijven dit belangrijke vraagstuk aan het tackelen zijn. In respectievelijk Israël en India zegt men dit runderbeentje dus reeds gelicht, of het kippenpootje gehaakt te hebben! In hoeverre dit grootspraak is, moet blijken…

De vraag is niet of, maar wanneer

Duidelijk is in ieder geval dat de daling van de prijs van kweekvlees stevig is ingezet. Het kostenplaatje gaat er steeds beter uitzien. De vraag is ook niet of, maar vooral wanneer we kweekvlees op de menukaart van restaurants kunnen vinden. Kweekvlees dat zowel mens als dier geen rib uit het lijf hoeft te kosten.

Kweekvlees kan zelfs goedkoper dan industrievlees

Als grondstofproducenten er inderdaad in slagen om de ingrediënten waarmee kweekvlees wordt gemaakt geschikt te maken voor de voedselindustrie, zal dit als een katalysator werken voor de verdere (prijs)ontwikkeling van kweekvlees. Het is dan ook zeker niet uit te sluiten dat de kostprijs van kweekvlees bij voldoende schaalvergroting zelfs onder dat van industrievlees komt te liggen.

Meer weten over kweekvlees? Volg dit linkje naar: Wat is kweekvlees precies?

De informatie op onze website mag je delen, graag zelfs! Vergeet je alleen niet om er een linkje naar onze website in te zetten!

5 comments

Geef een reactie