Kweekvleesbedrijven

Wereldwijd zijn er de afgelopen jaren steeds meer kweekvleesbedrijven opgericht die zich inzetten voor de productie van vlees en vis zonder het traditionele gebruik van dieren.

Begin 2016 waren er slechts een handjevol kweekvleesbedrijven die zich bezighielden met het cultiveren van vlees. Sindsdien schieten nieuwe kweekvleesstartups als paddestoelen uit de grond.

In 2021 bereikte de kweekvleessector een hoogtepunt, met de oprichting van meer dan 40 nieuwe bedrijven die zich richten op het kweken van vlees en vis. Voor dat jaar waren er in totaal nog geen 100 bedrijven actief in de sector. In de jaren die volgden groeide de industrie verder. Tegen 2023 waren er in totaal meer dan 150 bedrijven actief in de kweekvleessector.

Dit aantal is waarschijnlijk lager dan het daadwerkelijke aantal bedrijven, aangezien het vaak voorkomt dat bedrijven onder de radar beginnen en hun oprichting pas bekendmaken zodra ze een eerste mijlpaal bereiken, zoals succesvolle financiering of een geslaagd prototype.

Nog eens tientallen ervaren bedrijven zijn toegetreden tot de sector door samenwerkingsverbanden en via het aanbieden van specifieke benodigdheden voor de productie van gecultiveerd vlees zoals bioreactoren, groeifactoren, celkweekmedia, celculturen of overige nodige ingrediënten. Een aantal aansprekende voorbeelden (verre van uitputtend) hiervan zijn: JBS, Nestlé, Nutreco, Mitsubishi, Tyson Foods, DSM, BRF en Cargill.

Daarnaast zijn er enkele honderden gespecialiseerde (bio)technologiebedrijven actief binnen de sector die zich specifiek richten op één of meerder schakels binnen het productieproces zoals Multus Media, CellRev en Future Fields.

Tot 2023 waren er wereldwijd 18 operationele faciliteiten die zich op grotere schaal toeleggen op het produceren van gecultiveerd vlees of vis. Veel bedrijven hebben nieuwe faciliteiten geopend of aangekondigd, waardoor het totale aantal geplande of operationele testfaciliteiten op een nog hoger aantal van 27 komt.

Singapore was tot voor kort het enige land waar kweekvlees verkocht mocht worden. Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just had de primeur om als eerste bedrijf ooit gecultiveerde GOOD Meat kip te verkopen in de Aziatische stadsstaat.

Inmiddels heeft Eat Just, net als het eveneens Amerikaanse UPSIDE Foods, in juni 2023 ook toestemming gekregen om gecultiveerde kip in eigen land te verkopen.

Wat opvalt is dat er in grote lijnen drie ‘machtscentra’ zijn met kweekvleesproducenten die een voorsprong lijken te hebben. De meest toonaangevende kweekvleesbedrijven bevinden zich momenteel vooral in de Verenigde Staten, Israël en Nederland.

Hier volgt een lijstje van de meest vooraanstaande kweekvleesbedrijven van het moment die nagenoeg allemaal naar buiten zijn getreden met eerste prototypes van met name gecultiveerde kip, gecultiveerde steaks of hamburgers van kweekvlees:

Kweekvlees Nederland

Kweekvlees Amerika

Kweekvlees Israël

Overige kweekvleesbedrijven
  • Cell Farm Food Tech
    • Cell Farm Food Tech aandelen
Meer weten over beleggen in kweekvlees

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees, hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere werelden wat de mogelijkheden zijn om te investeren in kweekvlees.