To cow-exist: Veehouderij en kweekvlees kunnen prima samen

Geplaatst door

Veehouderij en kweekvlees kunnen prima samen. Maar wel onder duidelijke voorwaarden.

In verscheidene debatten over onze toekomstige voedselconsumptie wordt nogal eens een conflicterende houding aangenomen waarin vlees en (plantaardige) vleesvervangers lijnrecht tegenover elkaar gezet worden. Enerzijds logisch, het zijn immers substitutiegoederen die elkaar steeds meer zullen gaan beconcurreren op dezelfde markt, anderzijds niet altijd even terecht.

Deze (deels schijnbare) tegenstelling is bijvoorbeeld ook goed terug te zien in de discussie over kweekvlees. Kweekvlees is gecultiveerd vlees rechtstreeks uit het laboratorium.

Maar waarom zou het in de toekomst niet mogelijk zijn dat de veehouderij en kweekvlees in een juiste balans naast elkaar zullen bestaan? Waarom niet alleen een einde maken aan de intensieve veeteelt zoals wie die nu kennen? Een eind aan een systeem dat sowieso niet veel langer houdbaar is gezien de impact op ons milieu en de steeds activistischere burger die het dierenleed dat hiermee gepaard gaat simpelweg niet meer accepteert.

Op weg naar een systeem waarin kweekvlees voor het overgrote deel de behoefte van eiwitrijk voedsel zoals vlees gaat vervangen, en waarin niet al teveel smaaktoevoegingen zitten zoals in de plantaardige vleesvervangers? Een stelsel waarin alleen plaats is voor biologisch vlees om het landverbruik, de CO2 uitstoot en het huidige dierenleed, om maar een paar voorbeelden te noemen, terug te dringen. Een systeem waarin we de voordelen van kweekvlees gaan benutten, terwijl de traditionele vleeseter ook niet hoeft te wanhopen?

Shapiro over veehouderij en kweekvlees naast elkaar

Zo ook Paul Shapiro in zijn boek Clean Meat (2018). Shapiro pleit hierin voor een structuur waarbij kweekvlees de massa van onze vleesconsumptie overneemt. Een structuur die het einde van de industriële veehouderij zal inluiden. Dat er zo meer ruimte ontstaat voor biologisch vlees als nicheproduct. Een product dat met goede zorg voor dier en milieu kan blijven voldoen aan de behoeftes van de traditionele vleeseter.

Van der Weele

Naast Shapiro gelooft ook de Nederlandse filosofe Cor van der Weele in dit harmonieuze model. Een model waarin kweekvlees en biologisch vlees prima naast elkaar kunnen bestaan. Criticasters zijn bang dat grondig vervangen van traditioneel vlees ervoor zal zorgen dat onze band met gedomesticeerde dieren zal verdwijnen. Zij denkt juist dat het onze band met dieren alleen maar versterkt. De band met dieren zou juist sterker kunnen worden doordat we meer dierlievend met ze in verbinding staan.

Amerikaans filosoof Ben Levinstein en Sandberg uitten in een artikel uit 2015 over de morele grenzen van kweekvlees zelfs de zorg dat dieren die we in de landbouw houden zoals kippen, koeien en varkens volledig zullen verdwijnen.

Maar juist traditioneel vlees met een goed verhaal zal ervoor zorgen dat er altijd vraag naar blijft. Zij het als nicheproduct.  Een authentiek product dat puur, ambachtelijk, van hoogwaardige kwaliteit en met liefde is gemaakt. Dit zal ervoor zorgen dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Ook bij de intreding op grote schaal van kweekvlees zien we daarom heus nog wel schaapjes op het droge staan en varkentjes door de modder rollen. ‘That’s why we can perfectly co(w)-exist’…

One comment

Geef een reactie