Kweekvlees eten sust het geweten

Geplaatst door

Kweekvlees is gewoon vlees. Het is alleen vlees waarbij geen dieren meer gedood hoeven worden. Kweekvlees eten verenigt de dierenliefhebber en vleeseter in jezelf.

Vlees: Het (gew)eten dat maar blijft knagen

Het is te kort door de bocht om vleesliefhebbers en dierenliefhebbers pal tegenover elkaar te plaatsen in de discussie over het eten van vlees. Alsof de vleesliefhebber geen gevoel heeft. Alsof de vleeseter niet tegelijk een dierenliefhebber kan zijn, en vice versa. Maar het willens en wetens blijven wegkijken van de bestaande bezwaren bij het eten van vlees, gaat ook steeds meer knagen bij ‘traditionele’ vleeseters.

Dit blijkt onder meer uit de massale opkomst van (plantaardige) vleesvervangers en de stijgende verkoop van biologisch vlees. Vaker gaan vleeseters (deels) vegetarisch eten. Waar eerst vooral de harcore vegetariërs zich waagden aan zwarte bonen ballen en kikkererwten burgers, maken nu ook steeds meer voorheen verstokte vleeseters exotische uitstapjes naar soja saté en seitan schnitzels.

Uit de klassieke vegetariër, die de geitenwollensokken definitief aan de wilgen heeft gehangen enerzijds, en de lompe, vleesetende holbewoner die zijn oerdriften niet onder controle kan houden anderzijds, heeft zich een nieuw menstype gevormd. Een groep met oog voor dier en milieu, activistisch op zijn tijd.

Een heuse samensmelting van de Arie Boomsma’s van deze wereld. Fitte billy’s die vegetarisch eten qua imago niet alleen acceptabel, maar zelfs supersexy hebben gemaakt enerzijds. Met de Al Bundy’s op alle banken der aarde anderzijds. Couch potatoes die pas echt ontspannen aan een vlezig karkas kunnen knagen met één hand in de broek en een halve liter spotgoedkoop blik bier binnen handbereik. Wees getuige van de verrijzenis van: De flexitariër.

Beetje flex, soms iet(sje) Arie(r). Soms een stuk vlees, vaak vegetarisch. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan flexitarisch te eten. Ongeveer 55% van de ondervraagden eet minstens drie dagen per week geen vlees.

Bewust en duurzaam eten is allang geen ‘radicaal’ gedachtegoed meer. Ook de fervent vleeseter van weleer wil een steentje bijdragen aan een groenere wereld zonder dierenleed. Zeker niet onbelangrijk in dit proces, is de verbeterde kwaliteit van vleesvervangers die tegenwoordig op de markt verschijnen.

De strijd der tegenstrijdigheden van de flexitariër

Maar omdat ons vlees nu eenmaal zwak is, en veel traditionele vleeseters soms willen blijven genieten van een ouderwetsch stuk vleesch, voldoen de huidige (plantaardige) vleesvervangers niet helemaal voor de doorsnee flexitariër. Gehoorde redenen om vlees te blijven eten: hoogwaardige dierlijke eiwitten zijn nodig, het is lekkerder en we zijn nu eenmaal gemaakt om vlees te eten. En uiteraard om de oermens in jezelf aan te wakkeren, liefst door grote hompen vlees uit het vuur van de bbq te slepen en deze te verorberen met andere parttime holbewoners.

Biologisch vlees voldoet wat dat betreft beter aan de sporadische back to basics uitspattingen van de oermens met een geweten, ‘the modern caveman’. Puur en authentiek vlees, geproduceerd met respect voor het milieu en de dieren. Maar zowel biologisch vlees als vegetarische vleesvervangers zijn in verhouding tot vlees duur. Ditzelfde geldt trouwens voor the next big thing op het terrein van vleesvervangers: kweekvlees.

En hoewel bij steeds meer mensen het geweten opspeelt bij het eten van vlees, wordt er in de supermarkt vooral toch eerst gekeken naar de prijs en daarna pas naar het aantal Beter Leven sterretjes op de verpakking. Voor velen zijn de alternatieven voor vlees vooralsnog te duur.

Kweekvlees als oplossing

Kweekvlees eten is hierdoor op termijn wèl een interessante oplossing. Nu mag het nog niet, en daarbij is het nog reteduur. Maar bij toelating en opschaling van het gekweekte vlees, zal het op alle vlakken kunnen concurreren met vleesvervangers èn met vlees.

Kweekvlees kan goedkoper worden en het heeft alle eigenschappen van vlees waardoor het ook precies smaakt, voelt en ruikt als vlees. Sterker nog, het ìs vlees. Met als extra voordeel dat we zonder knagend geweten een lekker stukje vlees kunnen blijven eten. En dat is misschien nog wel het grootste goed, de rust op ons gemoed.

Zie jij na dit gelezen te hebben kweekvlees eten ook wel zitten? Schrijf je dan hier in! Dan laten wij je weten waar je dadelijk voor het eerst kweekvlees in restaurants eten kunt.

One comment

Geef een reactie