kweekvlees Nederland mosa meat

Mosa Meat aandelen

Heb je interesse in aandelen Mosa Meat? Hier vind je informatie over het Nederlandse kweekvleesbedrijf en hoe je nù al kunt investeren in Mosa Meat!

Tijdlijn

  • mei 2016: Oprichting Mosa Meat door Mark Post en Peter Verstrate

  • jul 2018: Mosa Meat haalt €7,5 miljoen op voor de commercialisering van kweekvlees

  • jun 2019: Maarten Bosch wordt CEO bij Mosa Meat

  • jan 2020: Nutreco en LowerCarbon Capital sluiten zich aan bij Mosa Meat

  • feb 2021: Mosa Meat rondt €80 miljoen Series B-investeringsronde af

  • sep 2021: Leonardo DiCaprio investeert in Mosa Meat en Aleph Farms

  • okt 2021: Mosa Meat en Nutreco ontvangen subsidie voor Feed for Meat project

  • okt 2022: Mosa Meat in zee met het Indonesisch biotechbedrijf Esco Aster

  • okt 2022: Opschaling productie gecultiveerd rundvlees naar industrieel productieniveau

  • jan 2023: Mosa Meat deelt hoe het vet zonder dierlijk serum cultiveert

  • mrt 2023: Mosa Meat tekent intentieverklaring met Nutreco om kosten van celvoeding te verminderen en productie op te schalen

  • mei 2023: Mosa Meat bereidt zich voor op marktintroductie met opening van ’s werelds grootste campus voor kweekvlees tot nu toe

  • jul 2023: Mosa Meat en Meatable mogen proeverijen organiseren na overeenkomst met de Nederlandse overheid

  • sep 2023: Mosa meat ontvangt B Corp-certificering

  • apr 2024: Mosa Meat verzamelt €40 miljoen voor versnelde marktlancering en opschaling van de productie

Hoe investeren in Mosa Meat

Investeren in Mosa Meat is deels mogelijk. Hoe dit zit? Het kweekvleesbedrijf staat zelf nog niet genoteerd aan de beurs. Het is dus nog niet mogelijk om Mosa Meat aandelen te kopen. Toch is het via de investeringsmaatschappij Agronomics Ltd. mogelijk om indirect te investeren in Mosa Meat. Agronomics handelt op de London Stock Exchange. Deze ‘venture capital firm’ heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere de kweekvlees-startups Mosa Meat en Meatable.

Waar beleggen in Mosa Meat

Via deze online brokers kun je Agronomics makkelijk terugvinden: Kies je favoriete platform en typ vervolgens in de zoekbalk ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Banner 728x90
Over Mosa Meat

Mosa Meat is een Nederlandse kweekvlees-startup die opereert vanuit Maastricht. Het bedrijf is formeel opgericht in 2016 door Mark Post en Peter Verstrate. Hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post wordt gezien als een van de grootste pioniers in de ontwikkeling van kweekvlees.

Post werkte in het begin van deze eeuw samen met de grote grondlegger van het kweekvleesonderzoek in Nederland, Willem van Eelen. Willem van Eelen had het idee van het kweken van vlees buiten het lichaam van een dier al sinds de jaren vijftig.

In een in 2004 opgericht consortium gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken werkten Post en van Eelen samen aan kweekvleesonderzoek. Bij dit onderzoek waren ook verschillende Nederlandse universiteiten betrokken.

Het Mosa Meat team

Het team van Mosa Meat bestaat inmiddels uit wetenschappers en ingenieurs uit meer dan 10 landen. In de zomer van 2019 is Maarten Bosch toegetreden (Chief Executive Officer) om de dagelijkse leiding te geven aan het groeiende team. Zowel Mark Post (Chief Scientific Officer), en Peter Verstrate (Chief Operating Officer), zijn ook nu nog nauw betrokken bij Mosa Meat.

In totaal werken er zelfs al meer dan 160 mensen en het bedrijf groeit snel. De startup werkt op de Brightlands Maastricht Health Campus in een zeer innovatieve en inspirerende omgeving. Hier kan het bedrijf optimaal werken aan gedeelde ambities en waarden. In een ondernemend en wetenschappelijk klimaat met de beste faciliteiten kunnen ze met Brightlands de ambitie nastreven om de toekomst op waardevolle, duurzame en transparante wijze vorm te geven om te zorgen voor een betere planeet voor zowel mens als dier.

Video prototype (lancering ’s werelds eerste gecultiveerde burger)
Hoe Mosa Meat kweekvlees maakt

Mosa Meat haalt met een kleine ingreep en onder verdoving stamcelweefsel van de spieren weg bij een koe. Deze ‘myosatellietcellen’ worden in een groeimedium geplaatst bestaande uit voedingsstoffen en natuurlijke groeifactoren, waaronder aminozuren en vetten. Waar deze stamcellen in het lichaam kunnen uitgroeien tot nieuw spierweefsel bij beschadiging van dit weefsel, worden deze stamcellen onder dezelfde nagebootste voorwaarden buiten het lichaam door eenzelfde vermenigvuldiging gekweekt tot spierweefsel, ofwel vlees.

Samenwerkingspartners

Nutreco, Esco Aster, RESPECTfarms, Leonardo di Caprio

Opschalingsactiviteiten

In december 2011 kondigde professor Mark Post, hoogleraar in vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, samen met zijn team aan dat ze van plan waren om praktijkgericht onderzoek te doen naar de productie van kweekvlees.

Op laboratoriumniveau werd gewerkt aan de eerste hamburger van kweekvlees. In 2013 werd de eerste kweekvleesburger door Mosa meat gepresenteerd. Deze eerste gecultiveerde hamburger kostte ongeveer €250.000,-.

Vanaf 2017 experimenteerde het bedrijf met grotere bioreactoren om gecultiveerd vlees in te maken. In 2018 werd €7,5 miljoen aan investeringen opgehaald voor verdere commercialisering van het kweekvlees.

In september 2020 werd bekendgemaakt dat er investeerders waren gevonden om de productielijn in Maastricht op industriële schaal uit te breiden. De investeringen bedroegen begin 2021 in totaal $ 85 miljoen.

In 2022 schatte Mosa Meat in een kweekvleesburger op grotere schaal tegen een kostprijs van ongeveer €9,- te kunnen produceren.

Bij de opening van de nieuwste productielocatie in mei 2023 in Maastricht liet het bedrijf doorschemeren dat het zicht heeft op een kweekvleesburger die ongeveer hetzelfde kost als een conventionele hamburger. Op deze locatie in Maastricht moeten jaarlijks honderdduizenden hamburgers van de productieband schuiven van destijds ’s werelds grootste campus voor gecultiveerd vlees.

In april 2024 haalde Mosa Meat €40 miljoen aan financiering op bij zowel publieke als private partijen om de lancering van gecultiveerd rundvlees te versnellen en de productie uit te breiden van de in 2023 geopende productiefaciliteit.

Filosofie

Bij Mosa Meat is transparantie naar buiten toe altijd van essentieel belang geweest. Het bedrijf was als een van de eerste kweekvleesproducenten bereid om energiedata te delen voor onafhankelijk onderzoek naar de impact van kweekvlees op het milieu. Ook heeft het bedrijf nooit onder stoelen of banken gestoken dat in de beginfase van de ontwikkeling van kweekvlees nog bloed van kalverfoetussen nodig was voor het groeimedium van kweekvlees. Iets dat inmiddels gelukkig niet nodig meer is. Mosa Meat bedient zich nu van een volledig diervrij groeimedium voor zowel het cultiveren van vet als vlees.

De focus ligt voornamelijk op het cultiveren van rundvlees, vanwege het feit dat met name de massale rundveehouderij verantwoordelijk is voor een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen.

Deze benadering weerspiegelt de toewijding aan het aanpakken van een van de grootste ecologische uitdagingen van onze tijd, het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot.

Mosa Meat is ervan overtuigd dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de transformatie van de voedselproductie, met als doel een positieve impact te hebben op het milieu, dierenwelzijn en de toekomst van onze planeet.

Lancering

Mosa Meat heeft als doel om in 2024 de eerste Mosa burgers te verkopen in het buitenland, en dan met name in Singapore. In Nederland zal, vooral vanwege Europe regelgeving niet voor 2025 op het menu staan bij restaurants die kweekvlees verkopen.

Mosa Meat in het kort
  • heeft de ‘father of cultured meat’ Mark Post in hun gelederen;
  • was de grote voorloper in de ontwikkeling van kweekvlees;
  • heeft als eerste een hamburger van kweekvlees weten te presenteren;
  • is zeer transparant in de werkwijze waaruit duidelijk grote kennis en kunde blijkt;
  • groeit snel en het bedrijf werkt in een zeer inspirerende innovatieomgeving;
  • heeft financiële armslag dankzij grote investeerders om door te ontwikkelen.
NL Savings 728x90

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees, hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere werelden wat de mogelijkheden zijn om te investeren in kweekvlees. Via bovenstaande linkjes kun je je geheel vrijblijvend aanmelden bij onze samenwerkingspartners. Zelf ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Hiermee kunnen we onze missie om bij te dragen aan de groei van kweekvlees voortzetten door het verstrekken van veelzijdige informatie hierover. Wij geloven er heilig in dat kweekvlees een einde kan maken aan de enorm dieronvriendelijke en vervuilende industriële veeteelt. Door je via de linkjes aan te melden, help je ons enorm in deze missie!