kweekvlees Nederland mosa meat

Mosa Meat aandelen

Heb je interesse in aandelen Mosa Meat? Hier vind je informatie over het Nederlandse kweekvleesbedrijf en hoe je nù al kunt investeren in Mosa Meat!

Over Mosa Meat

Mosa Meat is een Nederlandse kweekvlees-startup die opereert vanuit Maastricht. Het bedrijf is formeel opgericht in 2016 door Mark Post en Peter Verstrate. Hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post wordt gezien als een van de grootste pioniers in de ontwikkeling van kweekvlees.

Post werkte in het begin van deze eeuw samen met de grote grondlegger van het kweekvleesonderzoek in Nederland, Willem van Eelen. Willem van Eelen had het idee van het kweken van vlees buiten het lichaam van een dier al sinds de jaren vijftig.

Mark Post Mosa Meat
Mark Post met zijn huzarenstukje: een kweekvleesburger [picture credits: Mosa Meat]

In een in 2004 opgericht consortium gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken werkten Post en van Eelen samen aan kweekvleesonderzoek. Bij dit onderzoek waren ook verschillende Nederlandse universiteiten betrokken.

eerste kweekvleesburger ter wereld gepresenteerd door Mark Post

Sindsdien is Mosa Meat hard bezig met het verbeteren van het kweekvlees en de productiemethode ervan. De jarenlange ervaring en voorafgaande onderzoeken aan de Nederlandse universiteiten naar het kweken van vlees, met Mark “father of cultured meat” Post in de voortrekkersrol, maakt van het bedrijf een van de meest vooraanstaande kweekvleesbedrijven ter wereld.

Het Mosa Meat team

Het team van Mosa Meat bestaat inmiddels uit wetenschappers en ingenieurs uit meer dan 10 landen. In de zomer van 2019 is Maarten Bosch toegetreden (Chief Executive Officer) om de dagelijkse leiding te geven aan het groeiende team. Zowel Mark Post (Chief Scientific Officer), en Peter Verstrate (Chief Operating Officer), zijn ook nu nog nauw betrokken bij Mosa Meat.

In totaal werken er zelfs al meer dan 130 mensen en het bedrijf groeit snel. De startup werkt op de Brightlands Maastricht Health Campus in een zeer innovatieve en inspirerende omgeving. Hier kan het bedrijf optimaal werken aan gedeelde ambities en waarden. In een ondernemend en wetenschappelijk klimaat met de beste faciliteiten kunnen ze met Brightlands de ambitie nastreven om de toekomst op waardevolle, duurzame en transparante wijze vorm te geven om te zorgen voor een betere planeet voor zowel mens als dier.

In de communicatie is het bedrijf naar buiten toe altijd transparant geweest. Mosa Meat was als een van de eerste kweekvleesproducenten bereid om energiedata te delen voor onafhankelijk onderzoek. Een onderzoek naar de impact van kweekvlees op het milieu. Ook hebben zij nooit onder stoelen of banken gestoken dat in de beginfase van de ontwikkeling van kweekvlees nog bloed van kalverfoetussen nodig was voor het groeimedium van kweekvlees. Iets wat inmiddels gelukkig niet nodig meer is. Ook Mosa Meat bedient zich nu van een volledig diervrij groeimedium.

Mosa Meat richt zich met name op het kweken van rundvlees. Grootste reden hiervoor is dat juist het massaal houden van koeien zorgt voor een enorme uitstoot van broeikasgassen.

Op dit moment claimt Mosa Meat een kweekvleesburger tegen een kostprijs van ongeveer €9,- te kunnen produceren. Ter vergelijking: In 2013 schommelde het kostenplaatje van hun eerste kweekvleesburger nog rond de €250.000. Mosa Meat wil in 2022 of 2023 de markt op met hun kweekvleesproducten.

Hoe maakt Mosa Meat kweekvlees?

Methode van Mosa Meat

Mosa Meat haalt met een kleine ingreep en onder verdoving stamcelweefsel van de spieren weg bij een koe. Deze ‘myosatellietcellen’ worden in een groeimedium geplaatst bestaande uit voedingsstoffen en natuurlijke groeifactoren, waaronder aminozuren en vetten. Waar deze stamcellen in het lichaam kunnen uitgroeien tot nieuw spierweefsel bij beschadiging van dit weefsel, worden deze stamcellen onder dezelfde nagebootste voorwaarden buiten het lichaam door eenzelfde vermenigvuldiging gekweekt tot spierweefsel, ofwel vlees.

Kenmerken Mosa Meat:

  • heeft de ‘father of cultured meat’ Mark Post in hun gelederen;
  • was de grote voorloper in de ontwikkeling van kweekvlees;
  • heeft als eerste een hamburger van kweekvlees weten te presenteren;
  • is zeer transparant in de werkwijze waaruit duidelijk grote kennis en kunde blijkt;
  • groeit snel en het bedrijf werkt in een zeer inspirerende innovatieomgeving;
  • heeft financiële armslag dankzij grote investeerders om door te ontwikkelen.
Hoe investeren in Mosa Meat

Investeren in Mosa Meat is deels mogelijk. Hoe dit zit? Het kweekvleesbedrijf staat zelf nog niet genoteerd aan de beurs. Het is dus nog niet mogelijk om Mosa Meat aandelen te kopen. Toch is het via de investeringsmaatschappij Agronomics Ltd. mogelijk om indirect te investeren in Mosa Meat. Agronomics handelt op de London Stock Exchange. Deze ‘venture capital firm’ heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere de kweekvlees-startups Mosa Meat en Meatable.

Via onze online broker DEGIRO kun je Agronomics makkelijk terugvinden. Bezoek vrijblijvend het platform en typ vervolgens in de zoekbalk linksboven ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

beleggen in kweekvlees

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.