Kweekvlees eten

Eet jij graag een stukje vlees, maar kun je ook steeds moeilijker wegkijken van de negatieve gevolgen die het eten ervan met zich meebrengt? Zou je daarom ook heel graag willen weten waar en wanneer kweekvlees eten mogelijk wordt? Schrijf je dan hier alvast in!

Waar kan ik kweekvlees eten?

Op dit moment kan je voor het eten van kweekvlees alleen terecht in Singapore. In dit Aziatische land is voor het eerst ter wereld wettelijke toestemming gegeven om kweekvlees te mogen eten. De verwachting is dat de rest van de wereld snel volgt.

Wij denken dat in Nederland binnen afzienbare tijd ook kweekvlees eten in restaurants mogelijk is. Kweekvlees zal als niche product op de markt komen. Kweekvlees zal eerst vooral door exclusievere restaurants aangeboden worden. Er hangt namelijk nog een aardig prijskaartje aan een hamburger van kweekvlees of aan een sappige biefstuk van kweekvlees.

De verwachting is dat de prijs van kweekvlees naarmate meer schaalvergroting plaatsvindt verder zal dalen. Dan zal het voor een grotere groep restaurants aantrekkelijk worden om kweekvlees op het menu te zetten.

Hier vind je binnenkort precies waar je voor het eerst kweekvlees eten kunt!

Wanneer kweekvlees?

Op dit moment is kweekvlees eten in restaurants in Nederland nog niet mogelijk. De grootste reden hiervoor is dat internationale regelgeving het nog niet toelaat. Zodra de voedsel- en warenautoriteiten goedkeuring verlenen, kunnen we ook in Nederland kweekvlees nuttigen.

Het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat is in gesprek met de Europese voedsel- en warenautoriteiten over de toelating van kweekvlees. Het bedrijf wil in 2024 als eerste kweekvlees op de Europese markt brengen.

Waarom kweekvlees eten?

Kweekvlees is een volwaardig vervanger van ‘regulier’ vlees voor de consument die graag vlees eet. Gelijkwaardig op het gebied van smaak en structuur en in de toekomst qua prijs waarschijnlijk zelfs voordeliger. Kweekvlees ís vlees. Maar wel vlees dat geproduceerd kan worden met een lagere belasting op het milieu en zonder het dierenleed die de huidige bio-industrie met zich meebrengt.

Kweekvlees verlaagt de kans op wereldwijde epidemieën. Op grote schaal houden van dieren is niet meer nodig. Hierdoor zullen virussen die van dier-op-dier en ook van dier-op-mens overgaan geen kans meer hebben om te verspreiden. Ziektes als de vogelgriep, de gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer en Covid-19, veroorzaakt door het coronavirus zullen niet meer voorkomen.

De productie van kweekvlees kan zeer gecontroleerd en steriel plaatsvinden waardoor minder voedselvergiftigingen voorkomen. Ook bevat kweekvlees geen sporen van pesticiden, zware metalen en groeihormonen. Stoffen die veel voorkomen in vlees zoals we dat nu kennen.

Gekweekt vlees hoeft geen verzadigde vetten te bevatten. Sterker nog, gezonde vetten kunnen toegevoegd worden tijdens het kweekproces.

Bestaan er wel restaurants met kweekvlees?

Zoals hierboven aangegeven bestaan er inmiddels een aantal restaurants die kweekvlees verkopen. In het Singaporese kweekvleesrestaurant 1880 serveert men De GOOD Chicken nuggets van het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just.

Eat JUST heeft de nalatenschap van de Nederlandse grondlegger van kweekvlees, Willem van Eelen, voort kunnen zetten. Het kweekvleesbedrijf heeft zijn patenten op kweekvlees jaren geleden weten te verwerven. Door deze voorgeschiedenis en de goede reputatie op het gebied van voedingsresearch in Nederland, zag Eat Just Nederland als perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met kweekvlees. Via de dochter van Willem van Eelen, Ira van Eelen, is het Amerikaanse ‘cultured meat’ hierdoor in twee Zaanse restaurants terecht gekomen.

Helaas ligt het vlees nog verpakt in de vriezer. Het laboratoriumvlees mag namelijk nog niet verkocht worden, dus staat het nog niet op het menu. De Nederlandse restaurants met kweekvlees in huis zijn op dit moment:

  • De Hoop op d’Swarte Walvis
  • Lab-44

Naast Singapore, waar het als eerste land ter wereld wettelijk toegestaan is om kweekvlees aan consumenten te verkopen, is er in Israël een restaurant met kweekvlees geopend. “The Chicken” is een conceptrestaurant dat grenst aan de testfabriek van SuperMeat. Gasten kunnen zich aanmelden voor een tafel om gekweekte kipproducten te proeven.

Helaas moeten we in Nederland nog even geduld hebben. De eerste restaurants die legaal kweekvlees mogen verkopen worden in 2024/2025 verwacht.

Wil jij ook wat aan de negatieve gevolgen van het eten van vlees doen? Maar eet je wel graag een lekker stukje vlees? Meld je dan hier alvast aan, dan wij houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot het eten van kweekvlees! Zo ben je dadelijk perfect op de hoogte over waar je voor het eerst kweekvlees nuttigen kan!

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kweekvlees eten sust het geweten.