Veelgestelde vragen over kweekvlees

Hoe smaakt kweekvlees?

Is kweekvlees lekker is wat veel mensen zich afvragen. Eigenlijk is het heel simpel. Houd je van biefstuk? Dan lust je een steak van kweekvlees ongetwijfeld ook. Ben je gek op hamburgers? Dan peuzel je een hamburger van kweekvlees ook met genoegen weg. Of ben je meer van de kip, zoals kipfilet of kipnuggets? Geen issues dan voor jou. Bij gekweekte kipfilet en kipnuggets van kweekvlees ga je echt het verschil niet proeven. Kweekvlees is namelijk gewoon vlees!

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kweekvlees eten sust het geweten.

Wat kost kweekvlees?

Op dit moment is kweekvlees nog aan de dure kant. Dit komt met name omdat kweekvlees amper nog verkocht mag worden. Daarnaast is het groeimedium waarin kweekvlees wordt gemaakt nog prijzig. Maar als kweekvlees verkocht mag worden, zal de vraag aantrekken. Als de vraag aantrekt, dan kan de productie in grotere hoeveelheden plaatsvinden. Uiteindelijk kan kweekvlees veel efficienter geproduceerd gaan worden als slachtvlees waardoor het prijsconcurrerend zal worden. Er bestaat zelfs een kans dat kweekvlees goedkoper wordt dan industrievlees.

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kweekvlees hoeft zowel mens als dier geen rib uit het lijf te kosten.

Is kweekvlees vegetarisch?

Strikt genomen is kweekvlees niet zuiver vegetarisch of veganistisch. Bij het maken van kweekvlees zijn stamcellen van dieren nodig. Deze worden met een biopsie weggenomen bij een dier. In de geest van het vegetarisch eten is kweekvlees wel. De biopsie is compleet pijnvrij en het dier zal er verder geen enkele last van ondervinden.

Ook voor het grootste probleem bij het maken van kweekvlees hebben kweekvleesproducenten een oplossing weten te vinden. Om stamcellen te ontwikkelen tot vlees is een groeimedium nodig. Voor dit groeimedium had men tot voor kort foetussen van koeien nodig. Inmiddels is er ook diervrij groeimedium. En omdat het groeimedium voor alle kweekvleesbedrijven beschikbaar komt, hoeft men van dierlijke foetussen geen gebruik meer te maken.

Kortom, er hoeven geen dieren meer te lijden voor kweekvlees.

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kalverfoetussen niet nodig en groeimedium kweekvlees kan goedkoper.

Is kweekvlees halal?

Volgens vooraanstaande Islamitische geleerden is de goede interpretatie van het geschrift de Koran dat kweekvlees onder voorwaarden halal is. Kweekvlees is halal als cellen worden gebruikt van een dier dat tevens halal geslacht is. Ook mag geen dierlijk serum gebruikt worden bij het kweekproces. Dierlijk serum is dus al niet meer nodig. Kweekvlees is in de kern dus halal.

Is kweekvlees echt vlees?

Kweekvlees is net zo echt als vlees. Kweekvlees kweekt men uit cellen van dieren. Het proeft, ruikt en voelt exact hetzelfde als slachtvlees. Kweekvlees heeft dezelfde structuur en door toevoeging van vet uit gekweekte vetcellen is het niet uit elkaar te houden met vlees.

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Waarom kweekvlees? Omdat oude bokken stijve horens hebben.

Is kweekvlees gezond?

Kweekvlees wordt in een steriele omgeving (in bioreactoren) geproduceerd. Daarom is het veel hygiënischer dan slachtvlees. De kans op voedselvergiftiging is verwaarloosbaar. Epidemieën als gevolg van de verspreiding van virussen en bacteriën zullen ook amper meer voorkomen. Dieren hoeven namelijk niet, zoals nu gebeurt in de vleesindustrie, op een kleine ruimte samen te leven.

Is kweekvlees veilig?

Redenen om aan te nemen dat kweekvlees niet veilig is zijn er niet. Wel moet kweekvlees nog door de meeste wettelijke instanties goedgekeurd worden. Echter doordat kweekvlees in een streng gereguleerde en gecontroleerde omgeving geproduceerd wordt, is de kans op bacteriën een stuk kleiner als bij industrievlees. Belangrijk is hiervoor wel dat de productieomgeving steriel blijft. De voedingrijke bioreactoren moeten continue ontsmet worden om bacteriën in het kweekvlees te voorkomen.