Nederlands kweekvleesbedrijf Meatable

Meatable aandelen

Interesse in Meatable aandelen? Hier vind je informatie over het Nederlandse kweekvleesbedrijf en hoe je nù al kunt investeren in Meatable!

Over Meatable

Meatable is met een kleine productiefaciliteit neergestreken op de Biotech Campus van DSM in Delft. Het Nederlandse chemie- en biotechnologieconcern is naast een nauwe samenwerkingspartner, tevens investeerder van het kweekvleesbedrijf uit Delft.

Meatable team
Daan Luining, Krijn de Nood en het Meatable team Picture credits: Meatable

Meatable groeit stevig door. Het bedrijf telt inmiddels meer dan 40 medewerkers uit 15 verschillende landen. Naast professoren van buitenlandse universiteiten zijn verschillende Nederlandse universiteiten betrokken bij de werkzaamheden. Zowel de TU Delft als de Universiteit van Leiden werken samen met Meatable om vlees te cultiveren dat niet te onderscheiden is van ‘conventioneel’ vlees.

Meatable cultiveert voornamelijk varkensvlees en rundvlees. Medio 2022 heeft het bedrijf voor het eerst zijn varkensvleesworstje van kweekvlees laten zien. Al jaren werkt Meatable met de opti-ox™ technologie aan deze worstjes waarvoor nooit kalfsserum voor het groeimedium nodig is geweest.

Meatable is naast Mosa Meat het tweede Nederlandse kweekvleesbedrijf dat in 2018 is opgericht door Krijn de Nood, Mark Kotter en Daan Luining. Ze worden ondersteund door professoren van de Universiteit van Cambridge en de Stanford-universiteit.

gecultiveerd varkensvleesworstje Meatable
presentatie gecultiveerd varkensvleesworstje Picture credits: Meatable

Slechts met één pijnloos weggenomen celpunctie kan het in drie weken natuurlijke spier- en vetgroei simuleren en echt vlees maken. Duurzaam vlees van cellen uit de navelstreng van een varkentje dat nog vrolijk rondknort.

Het Nederlandse Meatable gaat in 2024 voor het eerst kweekvlees op de markt brengen in Singapore. Het gaat hiervoor samenwerken met Esco Aster dat als eerste ter wereld wettelijke toestemming kreeg om kweekvlees op commerciële schaal te produceren in eigen land. Samen gaan ze dumplings en worstjes van gekweekt varkensvlees verkopen in de Aziatische stadsstaat.

Singapore wordt hiermee de eerste afzetmarkt voor Meatable. Esco Aster gaat Meatable ook bijstaan in verdere opschaling. Meatable kan hiervan profiteren als het kweekvlees in een later stadium in Europa wil introduceren. De verwachting is, vooral vanwege Europese regelgeving, dat commerciële productie in Europa niet voor 2025 van start kan gaan.

Hoe maakt Meatable kweekvlees?

Allereerst nemen ze een onschuldig monster af met stamcellen van het varken. De stamcellen laten ze op natuurlijk wijze buiten het lichaam van het varken uitgroeien tot vet- of spierweefsel. Het vet- en spierweefsel brengen zij samen waardoor vlees ontstaat waarvoor het varken verder ongemoeid blijft.

Meatable heeft als eerste bedrijf ooit een uniek procedé voor de ontwikkeling van kweekvlees ontwikkeld. Een werkwijze waarbij ze specifieke pluripotente stamcellen gebruiken die het vermogen bezitten om in elk type spier- of vetcel te veranderen zònder dat er dierlijk serum voor nodig is.

Veel kweekvlees-startups halen de benodigde stamcellen uit weefsel van levende dieren. Meatable doet dit juist niet. Zij verkrijgen stamcellen uit de navelstreng van het varken of de koe. Dit gebeurt op dezelfde wijze waarop mensen stamcellen kunnen doneren met bloed uit de navelstreng na de geboorte van een kind. Overbodig biologisch materiaal dat anders wordt weggegooid.

Meatable kan hiermee veel sneller grote hoeveelheden spier- en vetweefsel kweken dan de meeste kweekvleesbedrijven. Meatable kan met het procedé de grote hoeveelheid aan cellen dat nodig is, in enkele dagen in plaats van maanden maken.

“We kunnen deze cel zonder pijn bemachtigen van een echt dier. En omdat deze cel afkomstig is van een echt dier is het ook echt vlees, geen sterk bewerkte vervanger”, aldus De Nood in een interview in Business Insider.

Kenmerken Meatable:

  • heeft een unieke gepatenteerde kweekmethode (OPTI-OX) om sneller en serumvrij kweekvlees te maken;
  • heeft het Nederlandse DSM dat zich ook toelegt op biotechnologie achter zich staan;
  • bestaat uit een symphatiek en veelbelovend team dat opereert vanuit de Biotech Campus Delft;
  • werkt samen met de beste universiteiten van de wereld Cambridge en Stanford University;
  • beschikt inmiddels over een behoorlijk kapitaal om door te ontwikkelen en uit te breiden.

Hoe investeren in Meatable?

Investeren in Meatable is deels mogelijk. Hoe dat zit? Meatable staat nu nog niet genoteerd aan de beurs. Het is dus nog niet mogelijk om Meatable aandelen te kopen. Toch is het via de investeringsmaatschappij Agronomics Ltd. mogelijk om indirect te investeren in Meatable. Agronomics handelt op de London Stock Exchange. De ‘venture capital firm’ heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere de kweekvlees-startups Mosa Meat en dus ook Meatable.

Via de Saxo Bank en via onze online broker DEGIRO kun je Agronomics makkelijk terugvinden. Bezoek vrijblijvend een van deze platforms en typ vervolgens in de zoekbalk linksboven ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Liever algemene informatie over investeren in kweekvlees? Lees dan verder via beleggen in kweekvlees.

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees, hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere werelden wat de mogelijkheden zijn om te investeren in kweekvlees. Via bovenstaande linkjes kun je je geheel vrijblijvend aanmelden bij onze samenwerkingspartners. Zelf ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Hiermee kunnen we onze missie om bij te dragen aan de groei van kweekvlees voortzetten door het verstrekken van veelzijdige informatie hierover. Wij geloven er heilig in dat kweekvlees een einde kan maken aan de enorm dieronvriendelijke en vervuilende industriële veeteelt. Door je via de linkjes aan te melden, help je ons enorm in deze missie!