Nederlands kweekvleesbedrijf Meatable

Meatable aandelen

Interesse in Meatable aandelen? Hier vind je informatie over het Nederlandse kweekvleesbedrijf en hoe je nù al kunt investeren in Meatable!

Tijdlijn

 • jun 2018: Oprichting Meatable door Krijn de Nood, Daan Luining en Mark Kotter

 • sep 2018: Meatable haalt eerste $3,5 miljoen op voor de opstartfase

 • dec 2019: Meatable ontvangt extra $10 miljoen aan startkapitaal van toonaangevende investeerders

 • mrt 2021: Meatable haalt $47 miljoen op in Serie A-financieringsronde om groeitraject voort te zetten

 • sep 2021: Meatable sluit een samenwerkingsovereenkomst met DSM voor de ontwikkeling van betaalbaar groeimedium

 • dec 2021: Meatable wordt mede-oprichter van een nieuw opgerichte vereniging voor cellulaire landbouw

 • jul 2022: Meatable onthult voor het eerst baanbrekende gecultiveerde varkensworst

 • okt 2022: Meatable kondigt partnerschap aan met ‘s werelds enige gelicentieerde fabrikant ESCO Aster om de eerste producent van gecultiveerd varkensvlees in Singapore te worden

 • nov 2022: Meatable en de plantaardige slager Love Handle bundelen krachten om ‘s werelds eerste hybride vleesinnovatiecentrum in Singapore te bouwen

 • mei 2023: Meatable houdt proeverij in Singapore met als doel lancering in 2024

 • mei 2023: Meatable bereikt mijlpaal met het snelste proces voor de productie van hoogwaardig gecultiveerd vlees

 • jul 2023: Mosa Meat en Meatable sluiten overeenkomst met overheid voor voorafgaande goedkeuringsproeverijen van kweekvlees in Nederland

 • aug 2023: Meatable haalt $35 miljoen op voor opschaling en versnelde commerciële lancering van gecultiveerde varkensvleesproducten

 • okt 2023: Succesvolle proeverij van Meatable’s gecultiveerde varkensvleesproducten in Singapore met het oog op de lancering in 2024

 • nov 2023: Meatable opent nieuwe proeffabriek in Leiden om de ontwikkeling van gecultiveerd varkensvlees te vergroten

Hoe investeren in Meatable

Investeren in Meatable is deels mogelijk. Hoe dat zit? Meatable staat nu nog niet genoteerd aan de beurs. Het is dus nog niet mogelijk om Meatable aandelen te kopen. Toch is het via de investeringsmaatschappij Agronomics Ltd. mogelijk om indirect te investeren in Meatable. Agronomics handelt op de London Stock Exchange. De ‘venture capital firm’ heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere de kweekvlees-startups Mosa Meat en dus ook Meatable.

Via deze online brokers kun je Agronomics makkelijk terugvinden: Kies je favoriete platform en typ vervolgens in de zoekbalk linksboven ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Banner 728x90
Over Meatable

Meatable is naast Mosa Meat het tweede Nederlandse kweekvleesbedrijf dat in 2018 is opgericht door Krijn de Nood, Mark Kotter en Daan Luining. Ze worden ondersteund door professoren van de Universiteit van Cambridge en van de Stanford-universiteit.

Het bedrijf is met een kleine productiefaciliteit neergestreken op de Biotech Campus van DSM in Delft. Het Nederlandse chemie- en biotechnologieconcern is naast een nauwe samenwerkingspartner, tevens investeerder van het kweekvleesbedrijf uit Delft.

Meatable team

Meatable groeit stevig door. Het bedrijf telt inmiddels meer dan 90 medewerkers uit vele verschillende landen. Naast professoren van buitenlandse universiteiten zijn verschillende Nederlandse universiteiten betrokken bij de werkzaamheden. Zowel de TU Delft als de Universiteit van Leiden werken samen met Meatable om vlees te cultiveren dat niet te onderscheiden is van ‘conventioneel’ vlees.

Daan Luining, Krijn de Nood en het Meatable team Picture credits: Meatable
Prototype video
Processnelheid prototype gecultiveerd varkensvleesworstje Meatable
Hoe Meatable kweekvlees maakt

Allereerst nemen ze net als andere kweekvleesbedrijven een onschuldig monster af met stamcellen van het varken. De stamcellen laten ze op natuurlijk wijze buiten het lichaam van het varken uitgroeien tot vet- of spierweefsel. Het vet- en spierweefsel brengen zij samen waardoor vlees ontstaat waarvoor het varken verder ongemoeid blijft.

Veel kweekvlees-startups halen de benodigde stamcellen uit weefsel van levende dieren. Meatable doet dit juist niet. Zij verkrijgen stamcellen uit de navelstreng van het varken of de koe. Dit gebeurt op dezelfde wijze waarop mensen stamcellen kunnen doneren met bloed uit de navelstreng na de geboorte van een kind. Overbodig biologisch materiaal dat anders wordt weggegooid.

Meatable isoleert een enkele dierlijke cel en bootst het natuurlijke groeiproces na met behulp van opti-ox™ technologie in combinatie met pluripotente stamcellen (PSC’s). PSC’s kunnen onbeperkt vermenigvuldigen zonder wijzigingen, wat hen een voordeel geeft ten opzichte van geïmmortaliseerde cellijnen die vaker voorkomen in de gekweekte vleesindustrie. Het kan echter uitdagend zijn om stamcellen te veranderen in gespecialiseerdere cellen zoals spiercellen. Toch maakt de opti-ox™ technologie dit mogelijk.

Meatable kan hiermee veel sneller grote hoeveelheden spier- en vetweefsel kweken dan de meeste kweekvleesbedrijven. Meatable kan met het procedé de grote hoeveelheid aan cellen dat nodig is, in enkele dagen in plaats van maanden maken.

Het continue perfusieproces van Meatable, waarmee het bedrijf in een doorlopende cyclus kan werken en al celconcentraties van ongeveer 80 miljoen cellen per milliliter kan genereren draagt bij aan een superieure productiviteit dat het proces daardoor makkelijker schaalbaar maakt.

Samengevat kan Meatable dus slechts met één pijnloos weggenomen celpunctie in acht dagen natuurlijke spier- en vetgroei simuleren en echt vlees maken. Duurzaam vlees van cellen uit de navelstreng van een varkentje dat nog vrolijk rondknort.

Samenwerkingspartners

DSM, ESCO Aster, Love Handle, Cellulaire Agricultuur Nederland

Opschalingsactiviteiten

Meatable begon in 2018 met een bescheiden kantoor- en laboratoriumruimte van 25m2 in Leiden. Sindsdien zijn ze verhuisd naar de DSM biotech-campus in Delft waar het verschillende mijlpalen wist te behalen.

In maart 2021 haalt Meatable $47 miljoen op om op kleine schaal kweekvlees te maken op de campus in Delft en in september van hetzelfde jaar wordt bekend dat het bedrijf nog nauwer gaat samenwerken met DSM om het kweekvlees op grote schaal betaalbaar en toegankelijk te maken. Samen besluiten ze te gaan kijken hoe de kostprijs van het benodigde groeimedium voor de cellen naar beneden kan.

Met samenwerkingspartner Love Handle bouwt Meatable in Singapore aan het Future of Meat innovatiecentrum om hybride vleesproducten te produceren. Het innovatiecentrum kan ieder moment open gaan.

In mei 2023 maakte het bedrijf wereldkundig dat het in staat is om hoogwaardig kweekvlees te maken binnen acht dagen, waardoor opschaling veel beter mogelijk wordt. Meatable heeft dit onder andere voor elkaar gekregen met de gepatenteerde opti-ox™ technologie.

In augustus 2023 heeft Meatable nog eens €30 miljoen weten op te halen die zal worden gebruikt voor verdere opschaling en finetuning van het gecultiveerde vlees.

Nog geen drie maanden later in november 2023 heeft Meatable met trots een nieuwe faciliteit van 3300m2 geopend op het Leiden Bio Science Park. Deze ruimte biedt niet alleen aanzienlijk meer kantoor- en laboratoriumruimte, maar stelt het bedrijf ook in staat om aanzienlijk grotere hoeveelheden gecultiveerd vlees te produceren. Deze stap markeert een significante vooruitgang in de richting van commercialisering.

Filosofie

Lancering

Het Nederlandse Meatable gaat in 2024 voor het eerst kweekvlees op de markt brengen in Singapore. Het gaat hiervoor samenwerken met Esco Aster dat als eerste ter wereld wettelijke toestemming kreeg om kweekvlees op commerciële schaal te produceren in eigen land. Samen gaan ze dumplings en worstjes van gekweekt varkensvlees verkopen in de Aziatische stadsstaat.

Singapore wordt hiermee de eerste afzetmarkt voor Meatable. Esco Aster gaat Meatable bijstaan in de verdere opschaling. Meatable kan hiervan profiteren als het kweekvlees in een later stadium in Europa wil introduceren. De commerciële productie in Europa wordt naar verwachting niet vóór 2025 opgestart, voornamelijk vanwege de Europese regelgeving.

Meatable in het kort
 • heeft een unieke gepatenteerde kweekmethode (OPTI-OX) om sneller en serumvrij kweekvlees te maken;
 • heeft het Nederlandse DSM dat zich ook toelegt op biotechnologie achter zich staan;
 • bestaat uit een symphatiek en veelbelovend team dat opereert vanuit de Biotech Campus Delft;
 • werkt samen met de beste universiteiten van de wereld Cambridge en Stanford University;
 • beschikt inmiddels over een behoorlijk kapitaal om door te ontwikkelen en uit te breiden.

Liever algemene informatie over investeren in kweekvlees? Lees dan verder via beleggen in kweekvlees.

NL GIF 728X90

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees, hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere werelden wat de mogelijkheden zijn om te investeren in kweekvlees. Via bovenstaande linkjes kun je je geheel vrijblijvend aanmelden bij onze samenwerkingspartners. Zelf ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Hiermee kunnen we onze missie om bij te dragen aan de groei van kweekvlees voortzetten door het verstrekken van veelzijdige informatie hierover. Wij geloven er heilig in dat kweekvlees een einde kan maken aan de enorm dieronvriendelijke en vervuilende industriële veeteelt. Door je via de linkjes aan te melden, help je ons enorm in deze missie!