Cellx aandelen

Heb je interesse in aandelen Cellx? Hier vind je informatie over het Chinese kweekvleesbedrijf en of je nù al kunt investeren in Cellx.

 • jul 2020: Oprichting CellX door Ran Liu en Ziliang Yang

 • dec 2020: CellX op FoodTech 500 lijst

 • apr 2021: Opening R&D-centrum Shanghai

 • sep 2021: Start eerste fase financiering

 • mrt 2022: Gekozen als secretaris-generaal van de Asia-Pacific Society for Cellular Agriculture

 • apr 2022: CellX en Bluu Seafood bundelen krachten

 • mei 2022: Series A-investeringsronde met een opbrengst van $10,6 miljoen

 • jul 2022: Gekozen tot impact startup door Fortune magazine

 • okt 2022: toetredend lid tot het USDA National Institute for Cellular Agriculture aan de Tufts University

 • feb 2023: strategisch partnerschap met Tofflon voor bouw eerste pilotfabriek voor gecultiveerd vlees in China

 • mei 2023: Finalist XPRIZE competitie

 • jul 2023: CellX haalt extra $6,5 miljoen op in Series A+ investeringsronde

 • aug 2023: CellX opent eerste pilotfabriek voor gecultiveerd vlees in Shanghai

Hoe investeren in Cellx

Investeren in CellX is deels mogelijk. Hoe dit zit? Het Chinese kweekvleesbedrijf staat zelf nog niet genoteerd aan de beurs. Het is dus nog niet mogelijk om CellX aandelen te kopen. Toch is het via de investeringsmaatschappij Agronomics Ltd. mogelijk om indirect te investeren in Cellx. Agronomics handelt op de London Stock Exchange. Deze ‘venture capital firm’ heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere ook de kweekvlees-startups Mosa Meat en Meatable.

Via deze online brokers kun je Agronomics makkelijk terugvinden: Kies je favoriete platform en typ vervolgens in de zoekbalk linksboven ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Over CellX

Cellx is het tweede Chinese kweekvleesbedrijf opgericht in 2020 door Ran Liu en Ziliang Yang. Het bedrijf uit Shanghai is toegewijd aan de ontwikkeling van nieuwe eiwitproducten, met gecultiveerd vlees als ultiem uithangbord en tevens core business.

Door geavanceerde interdisciplinaire innovatie in levenswetenschappen en voedingswetenschappen streeft CellX ernaar de productie en consumptie van voedsel opnieuw te definiëren. Het bedrijf wil duurzame en hoogwaardige eiwitalternatieven bieden voor de toekomst van de mensheid.

Het CellX team

Het CellX team bestaat onder andere uit oprichters Ran Liu en Ziliang Yang. Eerstgenoemde bekleed de rol van bestuursvoorzitter van het bedrijf en Yang is de CEO.

CellX heeft een team van 40 experts opgebouwd voor onderzoek en ontwikkeling. Het team richt zich op het ontwikkelen van kernplatformtechnologieën met een benadering die meerdere gecultiveerde diersoorten omvat.

Video prototype
Credits: CellX
Hoe CellX kweekvlees maakt

CellX neemt door middel van een kleine biopsie een ‘zaadje’ af bij het dier in kwestie waarvan het vlees gemaakt wordt. Het diertje hoeft hiervoor niet geslacht te worden.

Het ‘zaadje wordt in een speciaal daarvoor aangepaste omgeving gebracht die vol met voedingsstoffen zit en vrij is van overige dierlijke componenten zoals FBS. De omgeving is het beste te vergelijken met brouwketels waarin men bier brouwt.

Het zaadje heeft drie tot vier weken nodig om in deze omgeving uit te groeien tot vlees dat na deze periode geoogst kan worden.

Vervolgens gebruikt het bedrijf state-of-the-art technologieën om het geoogste vlees te bewerken totdat het de textuur en het juiste mondgevoel heeft weten te bereiken van traditioneel vlees.

Het hele proces is transparant, veilig en zal volledig voldoen aan de standaarden van de voedselveiligheidseisen wereldwijd. Het bedrijf belooft zelfs dat de voedingswaarde van het vlees zo aangepast kan worden dat het niet alleen qua smaak, maar ook wat betreft gezondheid voldoet aan de eisen van de consument.

Samenwerkingspartners

Bluu Seafood, Tofflon

Opschalingsactiviteiten

In april 2021 opende CellX het eerste R&D-centrum in Shanghai. In augustus 2023 opende CellX een proeffabriek in Shanghai die volgens CEO en mede-oprichter van het bedrij Ziliang Yang ‘een paar ton’ gecultieerd vlees per jaar kan produceren.

De volgende faciliteit, bedoeld voor commerciële productie, wordt naar verwachting tegen 2025 gebouwd en zal de capaciteit hebben om honderden tonnen vlees per jaar te produceren.

De kosten van productie van het gecultiveerde vlees liggen nu rond de $100 per pond. Yang verwacht dat de prijs per pond wellicht met een factor 10 kan dalen wanneer de nieuwste faciliteit in gebruik genomen kan worden.

Het bedrijf geeft aan dat het zich in eerste instantie op de high-end van de markt zal richten, met verdere plannen om massaproducten te introduceren naarmate het blijft opschalen en kosten in de toekomst kan verlagen.

Filosofie

Cellx wil consumenten wereldwijd gaan voorzien van een duurzame bron van dierlijke eiwitten. De startup doet dit door geavanceerde celcultuurprocessen te ontwikkelen en moderne weefseltechnologie toe te passen. Het motto van het bedrijf spreekt boekdelen: ‘Eet vlees, geen dieren’.

Cellx wil de productie- en consumptiepatronen van vlees herdefiniëren om de relatie tussen mens en natuur en mens en dier harmonieuzer te maken. Centraal in deze gedachte staat dat dieren niet langer als drager, of als individuele productiefabriekjes van vlees gebruikt worden.

CellX wil een nieuw tijdperk creëren waarin gecultiveerd vlees de boventoon voert.

Lancering

China vormt een aantrekkelijke markt voor de eerste lancering van het gecultiveerde vlees van CellX. Het land consumeert meer vlees dan welk land ook en de Chinezen staan over het algemeen niet onwelwillend tegenover het idee van kweekvlees. Maar er zijn, ondanks meerdere stimulerende maatregelen vanuit de overheid, nog geen concrete aanwijzingen dat kweekvlees op korte termijn goedgekeurd wordt in China.

CellX geeft aan dat het van plan is om eerst goedkeuring aan te vragen bij de regelgevende instanties in Singapore en de Verenigde Staten, met als doel om daar in 2025 te lanceren.

Liever algemene informatie over investeren in kweekvlees? Lees dan verder via beleggen in kweekvlees.

Banner 728x90

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees, hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere werelden wat de mogelijkheden zijn om te investeren in kweekvlees.