restaurants met kweekvlees vinden

Restaurants met kweekvlees vinden

Wil jij ook wat doen aan de negatieve gevolgen van de bio-industrie op het milieu en het dierenwelzijn? Maar eet je wel graag een lekker stukje vlees? Ben je daarom op zoek naar restaurants met kweekvlees?

Wij houden binnenkort precies bij in welke restaurants kweekvlees verkocht wordt. Zo kun je hier in één oogopslag zien of er een kweekvlees restaurant in jouw omgeving zit.

Meld je alvast aan en vind restaurants in de omgeving die als eerste kweekvlees verkopen via onze handige lijst van aangesloten restaurants met kweekvlees op het menu.

Hier vind je verder nog antwoorden op vragen als:

Zijn er al eetgelegenheden met kweekvlees?

Wanneer kan ik zelf kweekvlees eten in een restaurant?

In welke restaurants kan ik kweekvlees eten?

Waarom zou ik kweekvlees eten?

Zijn er al restaurants met kweekvlees?

As we speak zijn er in Nederland een aantal restaurants met kweekvlees. Nederland is gezien zijn voortrekkersrol (in de persoon van Willem van Eelen als grondlegger van kweekvlees) niet toevallig ook het eerste land ter wereld naast Amerika waar ‘clean meat’ in een eetgelegenheid te vinden was.

Het Amerikaanse kweekvlees bedrijf JUST heeft de nalatenschap van Willem van Eelen, met de patenten op kweekvlees via hem verworven, voort kunnen zetten. JUST zag door deze geschiedenis en de goede reputatie op het gebied van voedingsresearch in Nederland de perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met het door hen gekweekte vlees.

Via de dochter van Willem van Eelen, Ira van Eelen, is het Amerikaanse ‘cultured meat’ in twee Zaanse restaurants terecht gekomen. Helaas ligt het vlees nog verpakt in de vriezer. Het laboratoriumvlees mag namelijk nog niet verkocht worden, dus staat het nog niet op het menu. Het moet eerst nog goedgekeurd worden door de Europese voedsel- en warenautoriteit. De Nederlandse restaurants met kweekvlees in huis zijn op dit moment:

  • De Hoop op d’Swarte Walvis
  • Lab-44

Wanneer kan ik kweekvlees eten in een etablissement?

Op dit moment kun je als gewone consument dus helaas nog geen kweekvlees eten. De verwachting is dat we binnen afzienbare tijd wèl kweekvlees in restaurants eten kunnen.

Zodra de voedsel- en warenautoriteiten goedkeuring verlenen, wordt het eten van gekweekt vlees mogelijk. Als tegen die tijd ook snel opgeschaald kan worden, zal het niet lang op zich laten wachten totdat in restaurants kweeksteaks, kweekburgers en kweekkip besteld kunnen worden.

Het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat is in gesprek met de Europese voedsel- en warenautoriteiten over de toelating van kweekvlees en het bedrijf wil in 2022 of 2023 als eerste kweekvlees op de Europese markt brengen. Mark Post, een van de oprichters van Mosa Meat, denkt dat kweekvlees eerst in restaurants beschikbaar zal zijn en vervolgens pas in de supermarkten.

Wil je op de hoogte blijven over wanneer je ook echt zèlf kweekvlees kunt eten in restaurants? Schrijf je dan hier alvast in.

In welke restaurants kan ik kweekvlees eten?

De verwachting is dat kweekvlees eerst als niche product op de markt komt. Kweekvlees zal in het begin slechts door de exclusievere restaurants aangeboden worden. Er hangt nu namelijk nog een aardig prijskaartje aan gekweekt vlees. De verwachting is wel dat de prijs van kweekvlees naarmate er meer schaalvergroting plaatsvindt verder zal dalen, zodat het voor meerdere restaurants interessant wordt om kweekvlees op het menu te zetten.

Het zal daarna dus niet lang duren voordat je ook in de gewone restaurants kweekkip, kweekburgers, of natuurlijk sappige kweeksteaks op het menu ziet staan.

Waarom kweekvlees eten?

Kweekvlees is een volwaardig vervanger van ‘regulier’ vlees voor de consument die graag vlees eet. Gelijkwaardig op het gebied van smaak en structuur en in de toekomst qua prijs waarschijnlijk zelfs voordeliger. Kweekvlees ís vlees. Maar wel vlees dat geproduceerd kan worden met een lagere belasting op het milieu en zonder het dierenleed die de huidige bio-industrie met zich meebrengt.

Kweekvlees verlaagt de kans op wereldwijde epidemieën. Op grote schaal houden van dieren is niet meer nodig. Hierdoor zullen virussen die van dier-op-dier en ook van dier-op-mens overgaan geen kans meer hebben om te verspreiden. Ziektes als de vogelgriep, de gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer en Covid-19, veroorzaakt door het coronavirus zullen niet meer voorkomen.

Ook zal kweekvlees veel schoner geproduceerd kunnen worden waardoor minder voedselvergiftigingen voorkomen. Daarnaast zullen er geen sporen van pesticiden, zware metalen en groeihormonen in kweekvlees zitten.

Kweekvlees bestellen in een fictief kweekvlees restaurant

Naast restaurants die kweekvlees hebben die het nog niet mogen verkopen, is er Bistro In Vitro. Een restaurant dat kweekvlees serveert, maar dan fictief. Het restaurant neemt je op originele wijze mee in een verkenningstocht die de nieuwe eetcultuur van kweekvlees ons kan brengen. Door middel van duurzame, diervriendelijke en vooral uitdagende gerechten van kweekvlees te serveren geven ze letterlijk voer voor discussie.