Kweekvlees eten

Waar kan ik kweekvlees eten?

Op dit moment kan je voor het eten van kweekvlees alleen terecht in Singapore. In dit Aziatische land is voor het eerst ter wereld wettelijke toestemming gegeven om kweekvlees te mogen eten. De verwachting is dat de rest van de wereld snel volgt.

Wij denken dat in Nederland binnen afzienbare tijd ook kweekvlees eten in restaurants mogelijk is. Kweekvlees zal eerst als niche product op de markt komt. Kweekvlees zal aanvankelijk door exclusievere restaurants aangeboden worden. Er hangt nu namelijk nog een aardig prijskaartje aan een hamburger van kweekvlees of aan een sappige biefstuk van kweekvlees. De verwachting is wel dat de prijs van kweekvlees naarmate er meer schaalvergroting plaatsvindt verder zal dalen. Zo wordt het voor steeds meer restaurants interessant om kweekvlees op het menu te zetten.

Hier vind je binnenkort precies waar je voor het eerst kweekvlees eten kunt!

Wanneer kweekvlees eten?

Op dit moment is kweekvlees eten in restaurants in Nederland nog niet mogelijk. De grootste reden hiervoor is dat internationale regelgeving het nog niet toelaat. Zodra de voedsel- en warenautoriteiten goedkeuring verlenen, kunnen we ook in Nederland kweekvlees nuttigen.

Het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat is in gesprek met de Europese voedsel- en warenautoriteiten over de toelating van kweekvlees. Het bedrijf wil in 2023 als eerste kweekvlees op de Europese markt brengen.

Waarom kweekvlees eten?

Kweekvlees is een volwaardig vervanger van ‘regulier’ vlees voor de consument die graag vlees eet. Gelijkwaardig op het gebied van smaak en structuur en in de toekomst qua prijs waarschijnlijk zelfs voordeliger. Kweekvlees ís vlees. Maar wel vlees dat geproduceerd kan worden met een lagere belasting op het milieu en zonder het dierenleed die de huidige bio-industrie met zich meebrengt.

Kweekvlees verlaagt de kans op wereldwijde epidemieën. Op grote schaal houden van dieren is niet meer nodig. Hierdoor zullen virussen die van dier-op-dier en ook van dier-op-mens overgaan geen kans meer hebben om te verspreiden. Ziektes als de vogelgriep, de gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer en Covid-19, veroorzaakt door het coronavirus zullen niet meer voorkomen.

Ook zal kweekvlees veel schoner geproduceerd kunnen worden waardoor minder voedselvergiftigingen voorkomen. Daarnaast zullen er geen sporen van pesticiden, zware metalen en groeihormonen in kweekvlees zitten.Ook zal kweekvlees veel schoner geproduceerd kunnen worden waardoor minder voedselvergiftigingen voorkomen. Daarnaast zullen er geen sporen van pesticiden, zware metalen en groeihormonen in kweekvlees zitten.

Bestaan er wel restaurants met kweekvlees?

As we speak zijn er in Nederland een aantal restaurants met kweekvlees. Nederland is gezien zijn voortrekkersrol (in de persoon van Willem van Eelen als grondlegger van kweekvlees) niet toevallig ook het eerste land ter wereld naast Amerika waar ‘clean meat’ in een eetgelegenheid te vinden was.

Het Amerikaanse kweekvlees bedrijf JUST heeft de nalatenschap van Willem van Eelen, met de patenten op kweekvlees via hem verworven, voort kunnen zetten. JUST zag door deze geschiedenis en de goede reputatie op het gebied van voedingsresearch in Nederland de perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met het door hen gekweekte vlees.

Via de dochter van Willem van Eelen, Ira van Eelen, is het Amerikaanse ‘cultured meat’ in twee Zaanse restaurants terecht gekomen. Helaas ligt het vlees nog verpakt in de vriezer. Het laboratoriumvlees mag namelijk nog niet verkocht worden, dus staat het nog niet op het menu. De Nederlandse restaurants met kweekvlees in huis zijn op dit moment:

  • De Hoop op d’Swarte Walvis
  • Lab-44

Wil jij ook wat aan de negatieve gevolgen van het eten van vlees doen? Maar eet je wel graag een lekker stukje vlees? Meld je dan hier alvast aan, dan wij houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot het eten van kweekvlees! Zo ben je dadelijk perfect op de hoogte over waar je voor het eerst kweekvlees kan eten!