Kweekvlees eten

Eet jij graag een stukje vlees, maar kun je ook steeds moeilijker wegkijken van de negatieve gevolgen die het eten ervan met zich meebrengt? Zou je daarom ook heel graag willen weten waar en wanneer kweekvlees eten mogelijk wordt? Schrijf je dan hier alvast in!

Waar kan ik kweekvlees eten?

Momenteel is kweekvlees alleen verkrijgbaar in Singapore, de Verenigde Staten en sinds januari 2024 ook in Israël. Singapore was het eerste land ter wereld waar wettelijke toestemming in 2020 is verleend voor het consumeren van gecultiveerde kip.

Vanaf de zomer van 2023 is het consumeren van gecultiveerde kip van de bedrijven UPSIDE Foods en Eat Just (GOOD Meat) ook officieel toegestaan in de Verenigde Staten. Met deze goedkeuring in een van ’s werelds grootste en meest invloedrijke landen is de verwachting dat andere regio’s snel zullen volgen.

Israël heeft de primeur om sinds januari 2024 het allereerste land ter wereld te zijn waar men gecultiveerd rundvlees in de vorm van een authentieke steak van kweekvlees van het bedrijf Aleph Farms mag consumeren.

Wij verwachten dat in Nederland binnen afzienbare tijd kweekvlees eten in restaurants ook mogelijk wordt. Kweekvlees zal dan eerst als niche product op de markt komen. Kweekvlees zal aanvankelijk vooral door exclusievere restaurants aangeboden worden. Er hangt namelijk nog een aardig prijskaartje aan een hamburger van kweekvlees of aan een sappige biefstuk van kweekvlees.

De verwachting is dat de prijs van gecultiveerd vlees naarmate meer schaalvergroting plaatsvindt verder zal dalen. Dan zal het voor een grotere groep restaurants aantrekkelijk worden om kweekvlees op het menu te zetten.

Wanneer de productie op grote schaal wordt uitgebreid, zullen er naar onze verwachting ook lokaal steeds meer slagers met kweekvlees verschijnen. Uiteindelijk hopen we in een wereld terecht te komen waarin zij uitsluitend nog kweekvlees aangevuld met biologisch vlees zullen aanbieden.

Parallel aan deze ontwikkeling zal kweekvlees in de supermarkt beschikbaar komen, waarbij het assortiment van de supermarktslager steeds verder wordt uitgebreid. Het vooruitzicht is dat Albert Heijn kweekvlees zal gaan aanbieden, dat kweekvlees bij de Jumbo verkrijgbaar zal zijn, en ook dat een Lidl uiteindelijk kweekvlees in de schappen zal hebben liggen.

Wat voor kweekvlees kan ik allemaal eten?

De kans is groot dat het eerste kweekvlees dat verkocht gaat worden bestaat uit gemalen vleesproducten. Hamburgers, kipnuggets, worstjes en gehaktballetjes kunnen relatief makkelijk gemaakt worden.

Op hele steaks van kweekvlees, of een malse varkenshaas gemaakt met de cellen van een varken moeten we waarschijnlijk iets langer wachten. Het cultiveren van hele stukken vlees is gecompliceerder. De eerste prototypes van kweeksteaks zijn er al, maar er is nog meer onderzoek nodig naar de houvast voor de cellen om uit te groeien tot een vaste vleesstructuur voor grotere stukken vlees.

Er zijn ook kweekvleesbedrijven die zich vooral bezighouden met het cultiveren van exclusief vlees zoals wagyu-rund-, herten-, of bizonkweekvlees.

Wanneer kan ik kweekvlees eten?

Op dit moment is kweekvlees eten in Nederland nog niet mogelijk. De grootste reden hiervoor is dat internationale regelgeving het nog niet toelaat. Zodra de voedsel- en warenautoriteiten goedkeuring verlenen, kunnen we ook in Nederland kweekvlees nuttigen.

Het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat is in gesprek met de Europese voedsel- en warenautoriteiten over de toelating van kweekvlees. Het bedrijf wil in 2025 als eerste kweekvlees op de Europese markt brengen.

Is kweekvlees veilig om te eten?

Ondanks dat kweekvlees op veel plekken in de wereld nog niet verkocht mag worden, bestaat er brede wetenschappelijke overeenstemming dat kweekvlees veilig gegeten kan worden.

Het feit dat de Singaporese voedselveiligheidsautoriteiten en recent de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten hebben geoordeeld dat gecultiveerd vlees van meerdere kweekvleesbedrijven veilig is, duidt er op dat er geen zorgwekkende (on)veiligheidskwesties bestaan omtrent het eten van kweekvlees. Voedsel dat door de FDA wordt goedgekeurd, voldoet ontegenzeggelijk aan de hoogste veiligheidseisen.

Redenen om aan te nemen dat kweekvlees niet veilig is, zijn er dus niet. Maar zoals gezegd, moet kweekvlees nog door de meeste wettelijke instanties goedgekeurd worden.

Anders dan bij (industrie)vlees wordt kweekvlees zelfs in een streng gereguleerde, hygiënische en gecontroleerde omgeving geproduceerd. Hierdoor is de kans op bacteriën een stuk kleiner als bij industrievlees. Belangrijk is wel dat de productieomgeving steriel blijft. De voedingrijke bioreactoren moeten continue ontsmet worden om bacteriën in het kweekvlees te voorkomen.

Hoe smaakt kweekvlees?

Is kweekvlees lekker, is wat velen zich afvragen. Eigenlijk is het heel simpel. Als je van biefstuk houdt, lust je ongetwijfeld ook een steak van kweekvlees. Ben je gek op hamburgers, dan peuzel je een hamburger van kweekvlees ook met genoegen weg. Ben je meer van kip, bestel je liever kipfilet of kipnuggets? Het maakt niet uit. Bij gekweekte kipfilet en kipnuggets van kweekvlees ga je echt het verschil niet proeven. Kweekvlees is namelijk gewoon vlees!

Het zal de smaak en structuur van ‘gewoon’ vlees minstens evenaren. De kans is er zelfs dat kweekvlees beter wordt dan conventioneel vlees. Bij gecultiveerd vlees kan men namelijk tot in de kleinste details sturing geven aan de smaak en structuur van het vlees. Hierdoor kan het malser, beter van smaak en zelfs in een gezondere samenstelling op het bord belanden.

Op cellulair niveau kan de ideale samenstelling van vet- en spierweefsel bepaald worden voor de beste structuur en smaak van het vlees. Bijkomend voordeel is dat schadelijke vetten en stoffen die in vlees zitten, in principe vervangen kunnen worden door goede vetten, aminozuren, vitamines en mineralen.

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kweekvlees eten sust het geweten.

Waarom zou ik kweekvlees eten?

Kweekvlees is een volwaardig vervanger van ‘regulier’ vlees voor de consument die graag vlees eet. Gelijkwaardig op het gebied van smaak en structuur en in de toekomst qua prijs waarschijnlijk zelfs voordeliger. Kweekvlees ís vlees. Maar wel vlees dat geproduceerd kan worden met een lagere belasting op het milieu en zonder het dierenleed die de huidige bio-industrie met zich meebrengt.

Kweekvlees verlaagt de kans op wereldwijde epidemieën. Op grote schaal houden van dieren is niet meer nodig. Hierdoor zullen virussen die van dier-op-dier en ook van dier-op-mens overgaan geen kans meer hebben om te verspreiden. Ziektes als de vogelgriep, de gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer en Covid-19, veroorzaakt door het coronavirus zullen niet meer voorkomen.

De productie van kweekvlees kan zeer gecontroleerd en steriel plaatsvinden waardoor minder voedselvergiftigingen voorkomen. Ook bevat kweekvlees geen sporen van pesticiden, zware metalen en groeihormonen. Stoffen die veel voorkomen in vlees zoals we dat nu kennen.

Gekweekt vlees hoeft geen verzadigde vetten te bevatten. Sterker nog, gezonde vetten kunnen dus toegevoegd worden tijdens het kweekproces.

Zijn er al restaurants met kweekvlees?

Zoals hierboven aangegeven bestaan er inmiddels een aantal restaurants die kweekvlees verkopen. In het Singaporese kweekvleesrestaurant 1880 serveert men De GOOD Chicken nuggets van het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just.

In de Verenigde Staten is het mogelijk om gecultiveerde kip te bestellen in Bar Crenn in San Francisco en in Washington DC, in het restaurant China Chilcano van sterrenkok José Andrés.

Eat JUST heeft de nalatenschap van de Nederlandse grondlegger van kweekvlees, Willem van Eelen, voort kunnen zetten. Het kweekvleesbedrijf heeft zijn patenten op kweekvlees jaren geleden weten te verwerven. Door deze voorgeschiedenis en de goede reputatie op het gebied van voedingsresearch in Nederland, zag Eat Just Nederland als perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met kweekvlees. Via de dochter van Willem van Eelen, Ira van Eelen, is het Amerikaanse ‘cultured meat’ hierdoor in twee Zaanse restaurants terecht gekomen.

Helaas ligt het vlees nog verpakt in de vriezer. Het laboratoriumvlees mag namelijk nog niet verkocht worden, dus staat het nog niet op het menu. De Nederlandse restaurants met kweekvlees in huis zijn op dit moment:

  • De Hoop op d’Swarte Walvis
  • Lab-44

Naast Singapore en in de VS, is er in Israël ook al een restaurant met kweekvlees geopend. “The Chicken” is een conceptrestaurant dat grenst aan de testfabriek van SuperMeat. Gasten kunnen zich aanmelden voor een tafel om gekweekte kipproducten te proeven.

Helaas moeten we in Nederland nog even geduld hebben. De eerste restaurants die legaal kweekvlees mogen verkopen worden in 2024/2025 verwacht.

Wil jij ook wat aan de negatieve gevolgen van het eten van vlees doen? Maar eet je wel graag een lekker stukje vlees? Meld je dan hier alvast aan, dan wij houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot het eten van kweekvlees! Zo ben je dadelijk perfect op de hoogte over waar je voor het eerst kweekvlees nuttigen kan!

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kweekvlees eten sust het geweten.