Mosa Meat aandelen en Meatable aandelen

mosa meat aandelen en meatable aandelen voor een bijdrage aan een betere wereld
Mosa Meat aandelen en Meatable aandelen voor een bijdrage aan een betere wereld

Op dit moment kun je nog geen aandelen Mosa Meat of aandelen Meatable kopen. Wil je graag investeren in Mosa Meat of Meatable ? Schrijf je dan hier in. Dan houden wij je op de hoogte van een eventuele beursgang van Mosa Meat, Meatable, of van andere kweekvlees-startups.

Mosa Meat en Meatable zijn twee Nederlandse startups die kweekvlees ontwikkelen. Twee bedrijven die opereren in een ontzaglijk grote groeimarkt die de markt voor vlees weleens flink door elkaar kan gaan schudden.

Maar heb je door aandelen Mosa Meat of aandelen Meatable te kopen ook gelijk de hand in een betere wereld? En wat zijn het voor bedrijven? Hoe werken ze? En wat maakt in Mosa Meat investeren of investeren in Meatable wellicht aantrekkelijk? Dat lees je allemaal aan de hand van onderstaande vragen:

Wat maakt aandelen Mosa Meat en aandelen Meatable aantrekkelijk?

Waarom duurzaam investeren in Mosa Meat of Meatable?

Is investeren in Mosa Meat al mogelijk?

Waarom Mosa Meat aandelen?

Is investeren in Meatable al mogelijk?

Waarom Meatable aandelen?

Waar zèlf beleggen in kweekvleesbedrijven als Mosa Meat en Meatable?

Wat maakt aandelen van Mosa Meat en aandelen van Meatable aantrekkelijk?

Wat aandelen in kweekvlees startups als Mosa Meat en Meatable zo aantrekkelijk kan maken is dat zij aan de basis staan van een ontluikende revolutie op de vleesmarkt. In de voorhoede van een ontwrichtende innovatie, namelijk het kweken van vlees. Een duurzame manier om de hele wereldbevolking te voorzien van hoogwaardige eiwitten, zonder dat er dieren voor vlees geslacht hoeven te worden. Een innovatie waarbij het mes dus aan twee kanten snijdt, maar gelukkig wel uit de lijven van dieren blijft.

Voordelen van kweekvlees

En daarmee houden de voordelen van kweekvlees nog niet op. Want kweekvlees is in zijn geheel veel efficiënter dan de huidige industriële veeteelt. Voor slachtdieren is meer ruimte, meer voeding, meer water, en niet te vergeten veel meer tijd nodig dan voor kweekvlees. Vleeskoeien slacht men bijvoorbeeld pas na twee jaar vetmesten met krachtvoer. Kweekvlees wordt in een paar weken gemaakt. Daarom zal kweekvlees naar verloop van tijd goedkoper worden dan slachtvlees.

Verder produceert het op grote schaal houden van bijvoorbeeld herkauwers een enorme methaan- en CO2-uitstoot. De uitstoot van deze broeikasgassen kan stevig worden teruggebracht om sneller aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.

Ook is kweekvlees nog eens gezonder. Er kan voor worden gekozen om alleen gezonde vetten toe te voegen aan het kweekvlees. Kweekvlees wordt in een veel sterielere omgeving geproduceerd, wat de kans op voedselvergiftiging drastisch reduceert. En epidemieën en virussen zullen minder voorkomen want dieren hoeven niet langer met honderden of zelfs duizenden tegelijk opgehokt en opgepropt te worden in vieze megastallen. Dit is gezonder voor zowel mens als dier. Onze huidige situatie, waarin we met zijn allen in een ellendige lockdown zitten, zegt genoeg.

Maar dit zijn vooral algemene voordelen van kweekvlees. Wat kunnen wij precies verwachten van de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable? Wie zijn zij? En wat drijft hen?

Waarom duurzaam investeren in Mosa Meat en Meatable?

Maar waarom zou je specifiek willen investeren in kweekvleesbedrijven als Mosa Meat en Meatable? Laten we chauvinistisch beginnen: Het zijn beide Nederlandse kweekvleesbedrijven. Maar goed, juist duurzame beleggers kijken verder dan landsgrenzen. Een verleidelijk argument kunnen we dit dus niet echt noemen.

Dezelfde intrinsieke motivaties

Wat maakt het voor de duurzame belegger dan wèl interessant om juist voor ‘onze’ Nederlandse kweekvleesbedrijven te kiezen? Wat ons betreft zijn het vooral dezelfde intrinsieke motivaties die zowel de duurzame belegger als bedrijven als Mosa Meat en Meatable hebben. Natuurlijk, heel wat bedrijven hebben inmiddels nadrukkelijk ingezet op verduurzaming. Maar bij veel bedrijven is het de vraag of het echt gaat om intrinsieke drijfveren. Vaak zijn het toch gewoon een hoop opgesmukte qausi duurzame bullshit maatregelen die ze naar buiten toe verkondigen, terwijl het echte zaakje gewoon blijft stinken. Hoe oprecht zijn de zorgen voor onze natuur bij deze ondernemingen? Of draait het toch vooral om het winnen van sympathie, of om een zogenaamd ‘unique selling point’ voor het bedrijf zelf?

Mosa Meat en Meatable daarentegen startten juist met een duidelijk ideaal, om daar vervolgens een bedrijf omheen te bouwen. De vraag was/is juist: Hoe krijg je een duurzame oplossing voor een betere wereld rendabel? In plaats van: Hoe houd je een onderneming winstgevend en ’toekomstproof’ door een veranderende moraal en regelgeving met betrekking tot een duurzamere samenleving? Nu is elke verandering naar duurzaam an sich natuurlijk iets positiefs. Maar in hoeverre ook naleving volgt van regels die vooral voor de bühne zijn opgesteld, daar kun je vraagtekens bij zetten uiteraard. Met als gevolg dat je mogelijk investeert in een zogenaamd duurzaam bedrijf dat het in werkelijkheid helemaal niet zo nauw neemt met noodgedwongen maatregelen voor groene doelstellingen.

Bij zowel duurzame beleggers als (kweekvlees)bedrijven als Mosa Meat en Meatable zijn juìst intrinsieke drijfveren terug te vinden. Beide hebben de bereidheid om te investeren en beide:

 • willen een positieve bijdrage leveren aan een groenere wereld;
 • hebben het vizier op de toekomst en zien de noodzaak van verandering;
 • kiezen voor rendement dat gepaard met maatschappelijk rendement.
Een positieve bijdrage leveren

Het begint bij de drift om iets goed te willen doen voor de wereld, om een positieve bijdrage te leveren. Een aandeel in een groenere wereld, zonder dierenleed bijvoorbeeld. Een bijdrage die tot èchte verandering kan leiden, zeker als mensen massaal gaan investeren in duurzame bedrijven. De wereld draait nu eenmaal nog steeds om geld. Geld stuurt de wereld. Hoe meer men belegt in duurzame bedrijven, hoe minder geld er naar niet-duurzame bedrijven gaat. Hier gaat tijd overheen. Er is geduld voor nodig. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van kweekvlees. Kweekvlees komt niet uit de lucht vallen. Al jaren is de ontwikkeling ervan gaande. Maar inmiddels staan we echt aan de vooravond van de kweekvlees(r)evolutie.

De blik op de toekomst met de noodzaak in het vizier

Beide hebben het vizier op de toekomst. Vooral Mosa Meat, maar ook Meatable zagen al eerder in dat ons huidige voedselsysteem niet langer houdbaar is. Niet voor onszelf, niet voor onze planeet, en niet voor onze dieren. En voor onszelf niet alleen vanwege een veranderende moraal. Niet alleen omdat we met zijn allen anders tegen de industriële veeteelt zijn gaan aankijken. Maar simpelweg omdat in de nabije toekomst niet alle monden meer gevoed kunnen worden. Althans, niet zonder dat we de aarde ermee naar de Filistijnen helpen.

Slagzinnen van respectievelijk Mosa Meat en Meatable spreken wat dat betreft boekdelen:

Mosa Meat: “We want to introduce a new way of thinking about, growing, making, and enjoying food. A next step which is kinder for all of us – and the planet – but doesn’t mean sacrificing taste.”

Rendement gepaard met maatschappelijk rendement

Ook duurzame beleggers hebben oog voor deze toekomst. En niet alleen voor de staat van onze planeet in de toekomst. Met nieuwe regelgeving wereldwijd om de klimaatdoelstellingen te behalen krijgen vervuilende niet-duurzame bedrijven het de komende jaren zwaar. Net als duurzame bedrijven anticiperen duurzame beleggers hier op. Met uiteraard de nevendoelstelling dat het ze zelf ook geen windeieren zal leggen. (En nee, windeieren komen niet uit legbatterijen. Het zijn vegan eieren, zoals Eat Just ze trouwens maakt.)

Al deze intrinsieke motivaties klinken duidelijk door in de missies van Mosa Meat en Meatable:

De missie van Mosa Meat

“To fundamentally reshape the global food system” by:

Pioneering a cleaner, kinder way of making beef. Hi, we’re Mosa Meat, a European food technology company that’s helping everyone take a bite out of a better future – starting with the world’s kindest beef burger.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is kweekvleesburger-Mosa-Meat.jpg
slaughtered free burger/credits to: Mosa Meat

De missie van Meatable

“We want to satisfy the world’s appetite for meat without harming people, animals or the planet.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is meatable-beloftes.png
Investeren in ‘nieuw normaal’ waarin we vlees kunnen eten zonder natuur en dieren te schaden/credits to: Meatable

Duurzame beleggers en intrinsiek duurzame bedrijven zien dingen niet alleen vanuit hetzelfde perspectief, maar samen kunnen zij vooral ook perspectief bieden. Het perspectief dat een betere wereld ook gepaard kan gaan met rendement. Om gezamenijk te werken aan verandering. En het feit dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in duurzaam beleggen belooft wat dat betreft veel goeds. Want zoals hiervoor al gesteld: De wereld draait nog steeds om geld. Gelukkig steunen steeds meer mensen goede initiatieven met hun geld. En duurzaam beleggen is niet alleen in opkomst, het levert ook daadwerkelijk rendement op.

En met Mosa Meat en Meatable is het dus niet eens meer zo ver weg voordat we een hap uit een dubbel duurzaam belegd broodje kweekvleesburger van Mosa Meat of Meatable nemen kunnen!

Maar voordat je je geld steekt in een bedrijf, of eten ervan in je mond steekt, wil je uiteraard ook weten met wie je te maken hebt. Wat zijn Mosa Meat en Meatable verder precies voor bedrijven en waarom kun je kiezen voor aandelen Mosa Meat of aandelen Meatable?

Is investeren in Mosa Meat al mogelijk?

Investeren in Mosa Meat is deels mogelijk. Hoe dit zit? Mosa Meat staat zelf nog niet genoteerd aan de beurs. Toch is het via de investeringsmaatschappij Agronomics Ltd. mogelijk om indirect te investeren in Mosa Meat. Agronomics handelt op de London Stock Exchange. Deze ‘venture capital firm’ heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere de kweekvlees-startups Mosa Meat en Meatable.

Via onze online broker DEGIRO kun je Agronomics makkelijk terugvinden. Open geheel vrijblijvend een rekening en typ vervolgens in de zoekbalk linksboven ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Waarom specifiek Mosa Meat aandelen?

Mosa Meat:

 • heeft de ‘father of cultured meat’ Mark Post in hun gelederen;
 • was de grote voorloper in de ontwikkeling van kweekvlees;
 • heeft als eerste een hamburger van kweekvlees weten te presenteren;
 • is zeer transparant in de werkwijze waaruit duidelijk grote kennis en kunde blijkt;
 • groeit snel en het bedrijf werkt in een zeer inspirerende innovatieomgeving;
 • heeft financiële armslag dankzij grote investeerders om door te ontwikkelen.

Is investeren in Meatable al mogelijk?

Investeren in Meatable is deels mogelijk. Hoe dat zit? Meatable staat nu nog niet genoteerd aan de beurs. Toch is het via de investeringsmaatschappij Agronomics Ltd. mogelijk om indirect te investeren in Meatable. Agronomics handelt op de London Stock Exchange. De ‘venture capital firm’ heeft vooral startups die kweekvlees of kweekvis ontwikkelen in hun portfolio. Onder deze startups bevinden zich onder andere de kweekvlees-startups Mosa Meat en dus ook Meatable.

Via onze online broker DEGIRO kun je Agronomics makkelijk terugvinden. Open geheel vrijblijvend een rekening en typ vervolgens in de zoekbalk linksboven ANIC in. Let wel: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Waarom specifiek Meatable aandelen?

Meatable:

 • heeft een unieke gepatenteerde kweekmethode (OPTI-OX) om sneller en serumvrij kweekvlees te maken;
 • heeft het Nederlandse DSM dat zich ook toelegt op biotechnologie achter zich staan;
 • bestaat uit een symphatiek en veelbelovend team dat opereert vanuit de Biotech Campus Delft;
 • werkt samen met de beste universiteiten van de wereld Cambridge en Stanford University;
 • beschikt inmiddels over een behoorlijk kapitaal om door te ontwikkelen en uit te breiden.

Waar zèlf beleggen in kweekvleesbedrijven als Mosa Meat en Meatable?

Er zijn een aantal grote (online) brokers waar je goed zelf kunt gaan beleggen in Mosa Meat, Meatable of andere kweekvleesbedrijven. Hier vind je de wat ons betreft betere brokers met kort wat voor- en nadelen van het betreffende handelsplatform waar je (in de toekomst) makkelijk zelf kunt handelen in aandelen van Mosa Meat, aandelen van Meatable, of van aandelen in andere kweekvleesbedrijven.

Dus wil je graag zelf gaan beleggen in kweekvleesbedrijven tegen lagere kosten? Kijk dan verder bij de volgende aanbieders en kies welk platform het beste bij je past.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is zelf-in-kweekvlees-beleggen-bij-degiro.png

DEGIRO

Voordelen:

 • Lage transactiekosten
 • Uitgebreide handelsmogelijkheden
 • Redelijk eenvoudig platform
 • Nu al de mogelijkheid om MeaTech (MITC) aandelen te kopen

Nadelen:

 • Hogere transactiekosten bij custody account (effecten kunnen niet worden uitgeleend aan derden)

Ga voor meer informatie naar de website van deze aanbieder.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is zelf-in-kweekvlees-beleggen-bij-binck-bank-voor-beleggers.png

Binck Zelf Beleggen

Voordelen:

 • Gevestigde naam
 • Goede reputatie
 • Aanbod van educatie
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Toegang tot veel beurzen
 • Goede analysetools
 • Voor elk type belegger wat wils

Nadelen:

 • Iets hogere transactiekosten

Ga voor meer informatie naar de website van deze aanbieder

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Meer weten over beleggen in kweekvlees of wil je op de hoogte gehouden worden over de mogelijkheid tot beleggen in kweekvlees? Schrijf je dan hier in!

De informatie in onze artikelen of waar dan ook op de website moet niet worden beschouwd als beleggingsadvies, en is ook niet bedoeld als beleggingsadvies. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. De informatie die wordt verstrekt is bedoeld om je een beeld te geven van onze visie op de toekomst van kweekvlees en hoe kweekvlees kan gaan bijdragen aan een betere wereld.