Mosa meat haalt €40 miljoen op bij investeerders

Mosa Meat verzamelt €40 miljoen voor versnelde marktlancering

Geplaatst door

Mosa Meat haalt €40 miljoen aan financiering op bij zowel publieke als private partijen om de lancering van gecultiveerd rundvlees te versnellen en de productie uit te breiden.

De grootste investering in de sector sinds eind 2022, toen het Australische Vow $49 miljoen wist binnen te slepen, luidt een nieuwe fase in voor het Nederlandse kweekvleesbedrijf uit Maastricht.

In totaal heeft Mosa Meat na succesvolle eerdere investeringsrondes nu meer dan €127 miljoen weten op te halen.

Mosa Meat zal het opgehaalde geld gebruiken om de productie van de in mei 2023 geopende fabriek verder op te schalen. Het kapitaal zal Mosa Meat ook helpen bij het versnellen van de wereldwijde marktintroducties. Het bedrijf is actief bezig om regelgevende goedkeuring te krijgen in Noord-Amerika, Azië, Europa, het Verenigd Koninkrijk en in andere landen.

Het bedrijf stoomt zich klaar voor de eerste proeverijen in Nederland en voor een aanstaande marktlancering in Singapore om daar kweekvlees in restaurants op de menukaart te krijgen. In de Aziatische stadstaat kan het bedrijf ieder moment wettelijke goedkeuring ontvangen om als eerste gecultiveerd rundvlees te verkopen.

De investeringsronde werd geleid door eerdere investeerder Lowercarbon Capital en door M Ventures. Onder de geldschieters zijn nieuwe door de overheid gefinancierde partijen zoals Invest-NL (eveneens investeerder in het Delftse Meatable), regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF en het Limburgs Energie Fonds (LEF).

Ook verwelkomt Mosa Meat nieuwe partners met een achtergrond in de conventionele vleessector. Een voorbeeld hiervan is de PHW Group, een van Europa’s grootste pluimveeproducenten die eveneens investeert in het Israëlische kweekvleesbedrijf SuperMeat.

Daarnaast sloten XO Ventures, Doux Investments en andere nieuwe investeerders zich aan bij bestaande investeerders om samen een meer divers en veerkrachtig voedselsysteem te creëren.

Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat op de eigen website over de nieuwe financiering in het huidige financieringsklimaat:

“The overall macroeconomic landscape has been rough in the last two years, which has culled the herd of companies and forced us to be even more strategic and focused on achieving our mission. As such, we are humbled and honoured to welcome both public parties and conventional meat producers to join this critical journey. In an environment that is increasingly polarised, we choose to connect and collaborate, working towards a future where cultivated beef is a real choice for consumers and a complementary solution in the toolbox to combat the climate crisis, biodiversity loss, and food insecurity. Rethinking how we produce great food for a growing planet without destroying it is quite a daunting task and will take many people and organisations to pull in the same direction.” 

Noemenswaardig is dat het binnen de sector (naast €28 miljoen voor Uncommon) juist de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable zijn die het afgelopen jaar in een lastig macro-economisch investeringsklimaat substantiële investeringsbedragen hebben weten op te halen.

 Meatable stelde in augustus 2023 onder leiding van Agronomics nog €30 miljoen veilig bij verschillende impact investors. In deze succesvolle investeringsronde zag Meatable het eerder genoemde impactfonds Invest-NL al toetreden.

[Bron: Mosa Meat 16/04/2024]

[Image credits: Mosa Meat]

Geef een reactie