kweekvlees halal onder voorwaarden volgens Islamitische Raad Singapore

Halal kweekvlees wederom mogelijk verklaard

Geplaatst door

De Islamitische Religieuze Raad van Singapore heeft een fatwa uitgevaardigd waarin wordt verklaard dat gecultiveerd vlees halal is, zolang de producenten zich houden aan de halal-normen.

Het Fatwa Comité van de Islamitische Religieuze Raad van Singapore heeft gezegd dat kweekvlees door moslims gegeten kan worden als het aan bepaalde regels voldoet. De uitleg is dat kweekvlees als halal beschouwd kan worden als het afkomstig is van dieren die moslims mogen eten en als er tijdens het productieproces geen enkel ingrediënt wordt gebruikt die als haram kan worden bestempeld.

Het is niet de eerste keer dat is geoordeeld dat gecultiveerd vlees onder voorwaarden als halal gekwalificeerd kan worden. Eerder verklaarde een groep vooraanstaande islamitische geleerden dat het kweekvlees van het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just onder bepaalde voorwaarden als halal kan gelden en ook uit Saoedi-Arabië volgde al een vergelijkbaar advies van shariageleerden.

Na meer dan een jaar van overleg heeft de Islamitische raad de fatwa uitgevaardigd, gesteund door het Bureau van de Mufti. Er is gesproken met belanghebbenden zoals de Singapore Food Agency (SFA), brancheorganisaties, wetenschappers en andere experts. Daarnaast heeft de Islamitische raad een lokaal kweekvleesbedrijf bezocht, waarbij geleerden het onderwerp vanuit alle hoeken van het islamitische perspectief hebben bekeken.

Afweging op basis van Islamitische principes

De raad heeft verklaard dat hun fatwa gebaseerd is op islamitische principes die menselijk leven en het milieu beschermen. Het heeft de voordelen van kweekvlees benadrukt, waarbij de positieve argumenten zwaarder wogen dan de negatieve.

Het heeft drie aspecten bestudeerd: de bron, productie en ingrediënten van het vlees. De belangrijkste vereisten zijn dat de cellijnen afkomstig zijn van dieren die moslims mogen eten, dat alle ingrediënten die de textuur en samenstelling van het gecultiveerde vlees bepalen, halal zijn, en dat het product schoon en niet giftig is.

De Fatwa commissie acht het belangrijk om vanaf het begin een duidelijke religieuze positie vast te stellen voor de halal-certificering van kweekvlees. De commissie zal verder samenwerken met de SFA en belanghebbenden om verdere halal-certificeringsrichtlijnen voor kweekvlees op te stellen.

Momenteel voldoet overigens nog geen enkel op de markt goedgekeurd gecultiveerd vlees aan de halal-richtlijnen.

[Bron: Green Queen 05/02/2024]

[Image credits: GOOD Meat]

Geef een reactie