goedkeuring gecultiveerde steak Aleph Farms in Israël

Aleph Farms krijgt goedkeuring om gecultiveerde steaks te verkopen in Israël

Geplaatst door

Kweekvleesbedrijf Aleph Farms heeft afgelopen woensdag wettelijke goedkeuring gekregen om gecultiveerde steaks te verkopen in Israël.

Aleph Farms is hiermee wereldwijd het eerste bedrijf dat goedkeuring heeft gekregen voor de verkoop van gecultiveerd rundvlees. Deze goedkeuring stelt het bedrijf in principe in staat om zijn producten, in de vorm van Aleph Cuts, op de Israëlische markt te brengen.

In december ontving het bedrijf een ‘geen vragen’-brief van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid voor de Aleph Cuts gecultiveerde steaks, vergelijkbaar met een ‘No Questions’ brief van de FDA in de VS.

De Aleph Cuts zijn hybride vleesproducten die bestaan uit niet gemodificeerde en niet geïmmortaliseerde cellen van een Black Angus koe met de naam Lucy, samen met een plantaardige eiwitmix van soja en tarwe. Behalve de startcellen afkomstig van een bevruchte eicel van de koe, zijn er geen andere dierlijke ingrediënten (zoals foetaal runderserum of FBS) gebruikt in het proces of het eindproduct.

De steaks van kweekvlees hebben volgens het bedrijf nu al een vergelijkbare prijs als gewoon premium rundvlees in het land. Binnen enkele maanden hoopt Aleph Farms te beginnen met de verkoop van het kweekvlees in restaurants en vervolgens moet het gecultiveerde vlees in de supermarkt en bij slagers met kweekvlees komen te liggen.

Etiketteringsgoedkeuring

Maar voordat de eerste Aleph Cuts producten, Petit Steaks, in de schappen komen te liggen, moet goedkeuring voor de etikettering van het product plaatsvinden. Het gaat dan om informatie over de voedingswaarden, allergenen en gezondheidsclaims. Ook moet de productiefaciliteit nog gecontroleerd worden om in aanmerking te komen voor de benodigde certificering Good Manufacturing Practice (GMP).

De goedkeuring maakt Israël, na Singapore en de Verenigde Staten, slechts het derde land dat groen licht geeft voor gecultiveerd vlees. In zowel de Aziatische stadsstaat als in de VS is tot op heden alleen gecultiveerde kip toegestaan.

Aleph Farms heeft eerder goedkeuring aangevraagd bij de Zwitserse Federale Dienst voor Voedselveiligheid en Diergeneeskunde (FSVO) om zijn ‘Aleph Cuts’ in Zwitserland te verkopen. In het Verenigd Koninkrijk heeft het bedrijf sinds augustus een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van de verkoop van gecultiveerd rundvlees. Bovendien werkt Aleph Farms actief aan het verkrijgen van goedkeuring voor kweekvlees in Singapore en de Verenigde Staten.

Goed nieuws voor koe en klimaat

De eerste goedkeuring van gecultiveerd rundvlees is niet alleen goed nieuws voor koeien, maar ook voor het klimaat. De conventionele rundvleesproductie brengt een aanzienlijke hogere uitstoot van broeikasgassen met zich mee dan de conventionele productie van kip en varkensvlees.

Met de goedkeuring van gecultiveerd rundvlees kan kweekvlees nog veel meer bijdragen aan het verminderen van de impact op het klimaat, als je het vergelijkt met de reeds goedgekeurde gecultiveerde kip in Singapore en de VS.

[Bron: Green Queen 17/01/2024]

[Image credits: Aleph Farms]

Geef een reactie