huisdiervoeding met gecultiveerd vlees van Bene Meat

Bene Meat verkrijgt EU-registratie voor gecultiveerd vlees voor huisdiervoeding

Geplaatst door

De Tsjechische start-up Bene Meat Technologies is de eerste die EU-registratie heeft verkregen voor het gebruik van gecultiveerd vlees in huisdiervoeding.

De registratie betekent dat het gecultiveerd vlees als toevoegingsmiddel in de diervoeding minimaal voldoet aan de voedingsbehoeften van dieren en daarnaast een of meerdere gunstige invloeden heeft op de eigenschappen van het product. De Europese Commissie houdt hiervan een European Union Register of feed additives bij.

Bene Meat richt zich, mede door de vereenvoudigde procedure, vooral op de productie van kweekvlees voor huisdiervoeding. Ze willen hun product aanbieden aan wereldwijde huisdiervoerfabrikanten, zodat het als basismateriaal kan worden gebruikt in de eindproducten van die fabrikanten.

Het prijsniveau van de eindproducten met gecultiveerd vlees erin verwerkt zal liggen op het niveau van hoogwaardige huisdiervoeding op de markt. Bene Meat gaat de smaak van het product nu bij dieren testen. Tegelijkertijd wordt de productie verhoogd in het huidige laboratorium in Praag en gaat het actief op zoek naar nieuwe locaties voor verdere uitbreiding.

Het bedrijf praat met producenten van huisdiervoeding over leveringen, maar het wil ook samenwerken om productielijnen op te zetten in de eigen huidige faciliteiten. Daarnaast is het de bedoeling om een eigen merk van eindproducten voor huisdiervoeding te ontwikkelen.

Managing Director Roman Kriz tegenover Reuters over de registratie:

“Today we have become the first company globally that has an official authorisation for the production and sale of cultivated meat for cats and dogs,”

Op het moment produceert het bedrijf nog maar een paar kilo per dag. Kriz verwacht dat gedurende het komende jaar het niveau bereikt zal worden van honderden tot enkele duizenden kilo’s per dag.

De start-up, die in 2020 werd opgericht en toebehoort aan het Tsjechische bedrijf voor medische apparatuur BTL Group, heeft meer dan 80 onderzoekers en ontwikkelaars in dienst. Er is nog geen 10 miljoen euro geïnvesteerd in het product, zo laat Kriz weten.

Bene Meat verwacht tegen het einde van volgend jaar financieel gezond te zijn. De productie van gecultiveerd vlees voor mensen is ook nog een van de doelen die het bedrijf nastreeft.

[Bron: Reuters 08/11/2023]

Geef een reactie