Het Verenigd Koninkrijk heeft plannen om de goedkeuring van kweekvlees te versnellen door middel van een overeenkomst met Israël, zo meldde het Britse The Telegraph onlangs.
Britse ministers en regelgevers proberen de goedkeuring van kweekvlees te versnellen om de voedselzekerheid te bevorderen, de kosten van levensonderhoud te verlichten en alternatieve, milieuvriendelijke vleesbronnen te bieden voor een groeiende bevolking.
Op dit moment houdt het Verenigd Koninkrijk nog steeds vast aan de regels die van kracht waren vóór de Brexit en volgt het de EU-voorschriften die gelden voor zogeheten novel foods. Nieuw voedsel waarvoor bedrijven toestemming moeten krijgen van de aldaar geldende voedselveiligheidsautoriteiten, voordat ze het legaal aan de man mogen brengen. In het Verenigd Koninkrijk gaat de Food Standards Agency (FSA) hierover, terwijl de EFSA (European Food Safety Authority) het regulerende orgaan hiervoor is binnen de EU.

Kans tot onderscheiden
Het Verenigd Koninkrijk ziet in afwijkende regelgeving, met in dit geval Israëlische regelgeving als voorbeeld, een kans om zich internationaal te onderscheiden en een voorsprong te behalen ten opzichte van Europa in de ontwikkeling van de cellulaire landbouwsector.
Het mogelijk kunnen omzeilen van de (in het algemeen als stroperig beschouwde) Europese goedkeuringsprocedure is eerder waarschijnlijk een belangrijke reden geweest voor Aleph Farms om zijn Aleph Cuts kweekvleesproducten ter goedkeuring in te dienen bij de FSA.
En inmiddels staat het Verenigd Koninkrijk dus op het punt om een overeenkomst te sluiten met Israël voor een samenwerking op het gebied van cellulaire agricultuur. Israël staat algemeen bekend als een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van cellulaire landbouw, waar snel wettelijke goedkeuring van gecultiveerd vlees wordt verwacht.
De Engelse onderminister van Wetenschap, Onderzoek en Innovatie Freeman en ambtenaren van de FSA bezochten eerder dit jaar Israël om gecultiveerd vlees te proeven en om te zien hoe het land de markt reguleert. Het bezoek lijkt dus als een stimulans te hebben gediend voor de FSA om te overwegen het goedkeuringsproces te vereenvoudigen.
Freeman over de samenwerking met Israël en de potentie van een goed ontwikkelde sector voor cellulaire landbouw:
“Israel has very strong expertise in protein replacement and in agri-tech and turning deserts into a garden. It is possible for us to be a world producer of very high standard beef, poultry and pork, whilst also making sure that we’re able to produce very low-cost protein for hard-hit families that are struggling and can’t afford a £70 joint of beef. It’s not an ‘either or. It’s making sure that we’re able to maintain our very high food quality standards and international reputation, reduce the cost of living, and help develop the technologies that the world needs.”
James Cooper, adjunct-directeur voedselbeleid bij de FSA over de toewijding van de organisatie aan de ondersteuning van bedrijfsinnovatie in nieuwe markten tegen de krant:
“The FSA is committed to supporting business innovation in new markets by delivering effective and proportionate regulation to protect consumers. We are always keen to learn more from other countries about their approach to the regulation of emerging technologies and are developing relationships with international organisations to learn about their approach to cell-cultivated products.”
De overeenkomst tussen de twee landen volgt op een recente afspraak om quantumonderzoek en samenwerking in de academische wereld te bevorderen, en om Israëlische bedrijven de mogelijkheid te geven om nieuwe technologieën ter goedkeuring voor de regelgeving in het Verenigd Koninkrijk in te dienen
De geplande samenwerking met Israël laat zien dat het VK vergaand bereid is tot aanpassing van de vleesindustrie en een voorname rol hierin ziet weggelegd voor de cellulaire agricultuursector.

[Bron: The Telegraph 29/09/2023]
[Image credits: Aleph Farms]