The Cultivated B aanvraag EFSA kweekvleesworst

The Cultivated B start indieningsprocedure bij de EFSA voor gecultiveerde worst

Geplaatst door

De Duitse start-up The Cultivated B is gestart met het indieningsproces voor EFSA-certificering voor gecultiveerde worst.

The Cultivated B is een dochteronderneming van het Duitse bedrijf Infamily Foods, fabrikant van duurzame vleeswaren en hybride vlees-en groenteproducten. TCB voert de eerste gesprekken met de European Food and Safety Authority en is dichtbij om het eerste kweekvleesbedrijf in Europa te worden dat als eerste een officiële indiening doet bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

De kweekvleesworstjes waarvoor The Cultivated B EFSA-certificering aanvraagt, lijken het meest op hotdogs. Ze zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met TCB’s zusterbedrijf The Family Butchers. Het is een hybride worstproduct samengesteld uit plantaardige ingrediënten, waaronder aanzienlijke hoeveelheden kweekvlees.

Meerdere kweekvleesbedrijven, zoals Mosa Meat, zijn inmiddels in gesprek met de EFSA. Toch heeft tot op heden heeft geen enkel bedrijf een indiening tot goedkeuring gedaan. Met een officiële indiening kan TCB zomaar het eerste cellulaire agricultuurbedrijf worden dat officieel goedkeuring voor een kweekvleesproduct aanvraagt bij de autoriteit voor voedselveiligheid in Europa.

De aanvraag is verplicht omdat kweekvlees onder de zogeheten Novel Food Verordening valt, een regeling om de voedselveiligheid te garanderen in Europa van nieuw geproduceerd voedsel. Een procedure om novel foods zoals gecultiveerd vlees goedgekeurd te krijgen, is tamelijk ingewikkeld en tijdrovend. Een doorlooptijd van twee jaar is geen uitzondering. Mede hierdoor is het van belang dat bedrijven een nauwkeurige en volledig aanvraag indienen om verdere vertraging te voorkomen.

Na de eerste wettelijke goedkeuringen van kweekvlees in de VS en Singapore, waar kweekvlees al geruime tijd legaal verkocht wordt, is het in Europa dus zelfs nog wachten op een eerste officiële indiening. Europa dreigt hiermee een van de regio’s te worden waar gecultiveerd vlees als laatst legaal verkrijgbaar is. Naast de VS en Singapore, werkt men ook in Azië en het Midden-Oosten hard aan de wettelijke goedkeuring van kweekvlees.

Het strenge Europese wetgevingskader, met als stroperig ervaren procedures, is dan ook een belangrijke oorzaak dat een aantal Europese kweekvleesbedrijven als eerste goedkeuring van hun producten aanvragen buiten Europa.

[Bron: The Cultivated B 14/09/2023]

[Image credits: The Cultivated B]

Geef een reactie