kweekvlees halal

Halal kweekvlees is volgens vooraanstaande Sharia-geleerden mogelijk

Geplaatst door

Een groep vooraanstaande islamitische geleerden heeft het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just geadviseerd dat halal kweekvlees onder bepaalde voorwaarden mogelijk is.

Deze unieke aanbeveling kan grote invloed hebben op de eetgewoonten van miljarden mensen in de toekomst. Beantwoording van dit theologische vraagstuk is daarmee ook van immens belang voor de wereldwijde acceptatie van kweekvlees.

Het Sharia-advies komt van drie gerespecteerde geleerden in Saoedi-Arabië. Het valt samen met de opkomst van ‘cultured meat’ in de VS, de toenemende moslimbevolking die leidt tot een grotere vraag naar halal vlees en de wereldwijde bewustwording van de voordelen van gecultiveerd vlees bij het aanpakken van voedseluitdagingen zoals klimaatverandering, voedselveiligheid, voedselzekerheid en dierenwelzijn.

De geleerden Sheikh Abdullah AlManea, Professor Abdullah al-Mutlaq en Professor Saad Al-Shathry onderzochten de herkomst en selectie van cellen, de gebruikte groeibevorderende ingrediënten, de oogstmethode van cellen en de vervaardiging van het eindproduct en concludeerden dat kweekvlees halal kan zijn onder de volgende voorwaarden:

  • De cellijn is afkomstig van een dier dat toegestaan is om te eten, zoals een kip of een koe;
  • Het dier waarvan men de cellijn verkrijgt, moet men (ooit) slachten volgens islamitische wetgeving;
  • De voedingsstoffen voor de cellen mogen alleen toegestane ingrediënten bevatten en geen verboden stoffen, zoals gemorst bloed, alcohol, of materialen van dieren die niet correct geslacht zijn of van varkens;
  • Gecultiveerd vlees moet veilig zijn om te eten en mag de menselijke gezondheid niet schaden, wat wordt bevestigd door experts, zoals de voedselregelgevende instantie van een land.

Mede-oprichter en CEO Josh Tetrick van Eat Just en GOOD Meat, de kweekvleestak van het bedrijf, over de beoordeling op de eigen website:

“If cultivated meat is to help address our future food system needs, it has to be an option for the billions of people around the world who eat halal. This landmark ruling provides much needed clarity on how to ensure that is achieved. All companies should work to build a process to meet these guidelines,”

Enorme opsteker voor de branche

Deze uitspraak is goed nieuws voor kweekvleesbedrijven die de moslimbevolking in gebieden zoals het Midden-Oosten willen bedienen.

Een recente enquête op initiatief van GOOD Meat onder meer dan 2.000 consumenten in zes belangrijke Midden-Oosterse landen toonde aan dat de overgrote meerderheid bereid is gecultiveerd vlees te kopen en over te stappen van conventioneel vlees. Voorwaarden zijn wel dat het kweekvlees, naast halal, zowel qua smaak als prijs kan concurreren met slachtvlees.

[Bron: GOOD Meat 11/09/2023]

[Image credits: GOOD Meat]

Geef een reactie