Het toonaangevende Israëlische kweekvleesbedrijf Aleph Farms heeft gisteren aangekondigd dat het zijn eerste kweeksteak officieel ter beoordeling heeft voorgelegd aan de regelgevende instanties in Zwitserland.
Aleph Farms heeft een aanvraag ter goedkeuring ingediend bij de Zwitserse Federale Dienst voor Voedselveiligheid en Diergeneeskunde (FSVO) met als doel om zijn ‘Aleph Cuts’ in Zwitserland te verkopen.
De aanvraag is specifiek gedaan voor de Petit Steak, een dungesneden gecultiveerde Angus biefstuk uit de Aleph Cuts productlijn. De Petit Steak is ‘s werelds eerste kweeksteak van niet-gemodificeerde cellen van het Angus rundveeras.

Bij de voorbereiding tot indiening heeft Aleph Farms hulp gekregen van Migros, Zwitserland’s grootste voedingsbedrijf dat ervaring heeft met het goedkeuringsproces in het land. Migros investeert al sinds 2019 in Aleph Farms om de commercialisering van de steaks van kweekvlees mogelijk te maken.
Didier Trogba, CEO en mede-oprichter van Aleph Farms, op de website van het bedrijf over de gezamenlijke indiening met Migros:
“Food systems affect everyone, and it will take a coordinated effort between regulators, innovators and incumbents to ensure food security in a way that helps humanity live within its planetary boundaries. At Aleph Farms, we carefully consider partnerships that reflect our core values and sustainability commitments. Together with Migros, we are establishing the cow cell as the third category of food products from cattle, alongside beef and milk. We look forward to working closely with Switzerland’s Federal Food Safety and Veterinary Office to enable access to both high-quality nutrition and world-changing innovation.”
Eerder hebben de bedrijven gezamenlijk een uitgebreid consumentenonderzoek uitgevoerd in Zwitserland. Volgens dit onderzoek staat maar liefst 74% van de Zwitserse consumenten open voor het proberen van gecultiveerd vlees. De acceptatie door Zwitserse consumenten, die bekendstaan om hun aandacht voor kwaliteit in voeding, kan ook bijdragen aan de groei van kweekvlees wereldwijd.
Aleph Farms werkt verder ook nauw samen met andere regelgevende instanties over de hele wereld om zich voor te bereiden op de commerciële lancering van de Petit Steak. Het bedrijf hoopt als eerste de Singaporese en Israëlische markt te veroveren met de Aleph Cuts, om vervolgens ook met de kweeksteaks naar de Verenigde Staten te trekken.

[Bron: Aleph Farms 26/07/2023]
[Image credits: Aleph Farms]
Ik zeg het nog een keer: de naam kweekvlees zal niet echt helpen het product populair te maken. Ten eerste klinkt het klinisch en doet denken aan een lab ipv een wei (wat ook klopt natuurlijk) en ten tweede zal de argwaan die veel mensen zullen hebben over het begrip kweken onnodig benadrukt worden. Een naam waarvan een carnivoor gaat watertanden zal zeker helpen.
Beste Tet, we zijn het ergens wel met je eens hoor. Maar in de volksmond heet het (voorlopig) nu eenmaal kweekvlees. En je slaat de spijker op z’n kop als je zegt dat het ‘product’ niet populair wordt met een dergelijke naam. Dat is namelijk vooral aan de fabrikanten, om hun product aantrekkelijk te maken voor consumenten. Dit zie je, als je dit artikel leest, al gebeuren doordat Aleph Farms een productlijn neerzet met de naam Aleph Cuts en met als eerste product de Petit Steak, of Mosa Meat met de Mosa burger. En nogmaals, kweekvlees klinkt niet direct erg appetijtelijk, maar argwaan krijgen mensen ons inziens juist als je gekunsteld probeert te verdoezelen hoe het totstandkomt. Wij denken dat het probleem vooral zit in het feit dat het nieuw is, en sommige mensen nog moeten wennen aan het idee.
DIt is hoe wij het vooral zien: https://kweekvleesinfo.nl/2021/12/14/kweekvlees-omdat-oude-bokken-stijve-horens-hebben/
Interesant!
Het belangrijkste aan kweekvlees blijft echter de prijs. Iets waar in dit artikel helaas niks over staat.
Als het proces te duur is wordt het alleen maar iets voor de rijken terwijl voor gewone mensen vlees eten onbetaalbaar dreigt te worden.
Natuurlijk kan het proces later geoptimaliseerd worden maar, er zal ook moeten ingezet worden in het niet dichtpatenteren van de techniek zodat er ook daadwerkelijk concurentie is.
Ook mee eens hoor Benji! Uiteindelijk zal de prijs allesbepalend zijn. De impact zal veel te klein zijn als het niet betaalbaar wordt voor Jan Modaal. In de aanloopfase is de verwachting, zal het nog niet volledig prijsconcurrerend zijn. Al zijn er meerdere bedrijven die bezig zijn met de introductie hybride kweekvleesproducten om de prijs van de grondstoffen, die nu nog vrij hoog zijn, te drukken. Bij voldoende opschaling kan het goedkoper worden. En omdat het proces uiteindelijk vele malen efficiënter is dan traditionele vleesproductie is de verwachting dat kweekvlees op termijn zelfs goedkoper wordt dan vlees. Er is overigens voldoende concurrentie, maar tegelijk is de markt voor (kweek)vlees dermate groot dat er zelfs kennisdeling tussen de bedrijven plaatsvindt over bijvoorbeeld hoe groeimedium diervriendelijk/goedkoper te maken. Het eerste doel van de toonaangevende kweekvleesbedrijven, waaronder de Nederlandse bedrijven Mosa Meat en Meatable, lijkt toch echt om impact te maken, iets wat alleen als sector als geheel kan lukken.
Hier een ietwat verourderd artikel over de prijs van kweekvlees, maar nog wel relevant: https://kweekvleesinfo.nl/2021/01/07/kweekvlees-prijs-daalt-verder/
Ik heb het artikel gelezen en het ziet er redelijk veel belovend uit maar ik ben altijd skeptisch over prijzen die bedrijven geven.
Ik geloof het zodra het in de winkel ligt voor die prijs.
Hopelijk kan het snel voor dezelfde prijs of goedkoper geproduceerd worden en keurt de EU het snel goed.