Kweekvlees proeverij Mosa Meat

Nederlandse overheid staat als eerste van Europa proeverijen voor kweekvlees toe

Geplaatst door

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft bekendgemaakt dat de Nederlandse overheid het organiseren van proeverijen voor kweekvlees officieel toestaat.

Het ministerie van LNV en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben samen met de Nederlandse kweekvleesproducenten Mosa Meat en Meatable en met belangenvereniging HollandBio een set met regels opgesteld. Deze regels, genaamd de ‘Code of Practice’, bevatten de voorschriften voor het organiseren van proeverijen voor kweekvlees.

In 2022 werd voor het eerst een motie aangenomen in de Tweede Kamer die het toestaan van proeverijen van kweekvlees mogelijk moest maken. Hier wordt nu uitvoering aan gegeven waardoor Nederland het eerste land van Europa is waar het eten van kweekvlees onder gecontroleerde omstandigheden wordt toegestaan.

Om een Novel Food zoals kweekvlees wijdverbreid op de borden van consumenten te krijgen, is eerst nog Europese wettelijke goedkeuring nodig. Helaas laat de goedkeuring uit Europa nog minimaal 1,5 jaar op zich wachten. De verwachting is dat Mosa Meat als eerste Europese kweekvleesbedrijf een voorstel tot goedkeuring indient bij de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

Het toestaan van de proeverijen volgt op de eerder vanuit het Nationaal Groeifonds uitgetrokken €60 miljoen aan investeringen voor de ondersteuning van een ecosysteem rond cellulaire agricultuur.

Krijn de Nood, mede-oprichter en CEO van Meatable hierover in de newsroom op de eigen website:

“Dit is ontzettend goed nieuws voor Nederland. We weten dat gecultiveerd vlees aanzienlijk kan helpen bij het terugdringen van onze impact op het klimaat. Door het proeven van deze producten mogelijk te maken, houden we onze voortrekkersrol in Europa en daarbuiten. Dit betekent dat we consumenten onze producten kunnen laten proeven en ervaren, en onze producten met hun feedback nog beter kunnen maken. Ons doel is om de lekkerste producten die niet van traditioneel vlees te onderscheiden zijn bereikbaar te maken voor iedereen, zonder nadelige gevolgen voor mensen, dieren of onze planeet. Met deze ontwikkeling komt dat doel dichterbij.  We bedanken de ministeries voor de constructieve samenwerking en zien ernaar uit om mensen kennis te laten maken met onze worstjes, dumpling en pulled pork!”

Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat:

“Dit is een geweldige stap door de Nederlandse overheid en bevestiging dat Nederland een wereldleider is op het gebied van landbouw- en voedselinnovatie. We bedanken alle 127 leden van de Tweede Kamer die hebben gestemd voor het vinden van een manier om dit mogelijk te maken en minister Kuipers, minister Adema en hun teams voor de constructieve samenwerking om dit voor elkaar te krijgen. Mosa Meat zal deze gecontroleerde proeverijen gebruiken om feedback van onschatbare waarde over onze producten te verzamelen en om de belangrijkste belanghebbenden voor te lichten over de rol die cellulaire agricultuur kan spelen om Europa te helpen onze doelstellingen op het gebied van voedselsoevereiniteit en duurzaamheid te halen.”

De enige twee landen waar kweekvlees op dit moment legaal verkocht mag worden zijn Singapore en de Verenigde Staten. In de VS werd onlangs wettelijke goedkeuring gegeven voor de verkoop van de gecultiveerde kip van zowel UPSIDE Foods als van Eat Just.

Ben je benieuwd waar en wanneer je in Nederland voor het eerst gecultiveerde worstjes van Meatable of gecultiveerde burgers van Mosa Meat in restaurants kunt bestellen? Schrijf je dan in via www.kweekvleesrestaurants.nl.

[Bron: Meatable 05/07/2023]

[Image credits: Mosa Meat]

Geef een reactie