kweekvleesburger Omeat

Nieuwe startup Omeat bereidt zich voor op markttoetreding

Geplaatst door

De Amerikaanse startup Omeat wil met een unieke aanpak toetreden tot de binnenlandse markt voor kweekvlees.

Omeat, opgericht door Dr. Ali Khademhosseini en gevestigd in Los Angeles, beweert dat het een nieuwe methode heeft ontwikkeld waarmee de kosten van kweekvlees kunnen worden verlaagd en de mogelijkheid bestaat om op grote schaal te produceren.

Omeat gebruikt een methode waarbij dierlijk bloedplasma als bron dient voor het groeimedium. Volgens het bedrijf kan dit medium kosteneffectief worden gebruikt om verschillende soorten vlees te laten groeien, zoals rundvlees, varkensvlees, kip of vis. Dit proces lijkt op de procedure voor menselijke plasmadonaties.

Omeat heeft uitgerekend dat dit proces de kosten voor de ontwikkeling van hun celkweekmedia aanzienlijk verlaagt. Bovendien beweert het bedrijf dat ze qua prijs kunnen concurreren met traditioneel rundvlees en winstgevende productie kunnen bereiken met bioreactoren van 10.000 liter.

Het bedrijf haalde in 2021 $3,5 miljoen op in een seed-financieringsronde en ontving vervolgens $36,5 miljoen in een Series A-financieringsronde in 2022. Verschillende investeerders, waaronder S2G Ventures, Google Ventures en Tyson Ventures, namen deel aan deze financieringsrondes.

Omeat heeft plannen om hun pilotfabriek in Los Angeles verder uit te bouwen en hoopt aan het einde van het jaar operationeel te zijn. Daarbij willen ze gebruikmaken van meerdere 10.000-liter bioreactoren. Het eerste product van het bedrijf zal bestaan uit celgekweekt gehakt dat bestaat uit spiercellen en plantaardig vet.

Dr. Ali Khademhosseini over het bedrijf en zijn aanpak:

“We saw an opportunity to leverage our expertise to discover a scalable way to grow cultivated meat. The approach we uncovered and are currently scaling is a simple and elegant solution that taps into the natural biology of animals to let nature do its work.”

“We see ourselves as a meat company, and our goal is to be a bridge to the future of the meat industry. We’re perfecting a sustainable operation that existing farms and ranches can implement, generating the same volume of product but with a fraction of the overhead. It’s way more efficient, and we don’t have to sacrifice the cow.” 

Omeat heeft al een dossier ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om te laten bevestigen dat hun productieproces veilig is volgens de regelgeving. Daarnaast voert de startup gesprekken met de USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Eind vorige maand hebben zowel UPSIDE Foods als Eat Just al de historische eerste goedkeuringen gekregen om gecultiveerde kip te verkopen in de Verenigde Staten.

Ondanks dat Omeat verschillende soorten kweekvlees kan maken, zal het bedrijf zich dus anders dan UPSIDE Foods en Eat Just eerst richten op de productie van gecultiveerd rundvlees.

[Bron: FoodBusinessNews 26/06/2023]

[Image credits: Omeat]

Geef een reactie