goedkeuring USDA gecultiveerde kip UPSIDE Foods en Eat Just

Gecultiveerde kip Eat Just en UPSIDE Foods ontvangen USDA goedkeuring

Geplaatst door

De Amerikaanse kweekvleesbedrijven Eat Just en UPSIDE Foods hebben binnen een week na elkaar een etiketteringsgoedkeuring ontvangen van de USDA voor gecultiveerde kipproducten.

De goedkeuring van de USDA met betrekking tot de etikettering van de gecultiveerde kipproducten van de twee toonaangevende kweekvleesbedrijven brengt kweekvlees in de Verenigde Staten nu wel heel dichtbij.

Zowel de Food and Drug Administration (FDA) en het United States Department of Agriculture (USDA) spelen een rol in het goedkeuringsproces voor gekweekt vlees: de FDA beoordeelt of het product veilig is voor menselijke consumptie, en het USDA controleert het etiket van het product en voert de inspectie van de faciliteit uit.

UPSIDE Foods kreeg in november vorig jaar als eerste kweekvleesbedrijf ooit groen licht van de Food and Drug Administration (FDA) voor de verkoop van kweekvlees in Amerika. In maart dit jaar oordeelde de FDA dat ook de gecultiveerde kip van Eat Just veilig is om te eten.

Eat Just ontving vorige week als eerste de goedkeuring van de USDA. Niet eens een week later volgde ook goedkeuring voor de kip van UPSIDE Foods.

Net als bij op conventionele wijze geproduceerd vlees, moet ook gecultiveerd vlees naast bepaalde veiligheidseisen voldoen aan regelgevende etiketterings- en inspectiecriteria om te kunnen worden verkocht. De goedkeuring van het USDA-etiket betekent dat een bedrijf heeft aangetoond te voldoen aan alle voorwaarden voorafgaand aan de marktintroductie.

Het enige dat legale verkoop van kweekvlees door beide bedrijven nog in de weg staat is een zogeheten Grant of Inspection (GOI) van de productiefaciliteiten. Na deze toekenning bestaan er geen barrières meer voor de binnenlandse productie en verkoop.

Dr. Uma Valeti, CEO en oprichter van Upside Foods, in een verklaring over de goedkeuring van de USDA:

“The USDA’s approval of our label marks a major step forward towards our goal of creating a more humane and sustainable food system. We’re excited to continue working with the USDA to achieve our next milestone: a Grant of Inspection (GOI) for our facility. Obtaining the USDA’s GOI will clear the way for commercial production and sales and allow us to bring our delicious Upside chicken to consumers for the first time.”

Eerst in niche restaurants beschikbaar

Zowel Eat Just als UPSIDE Foods hebben al laten weten dat het kweekvlees eerst in de chiquere restaurants verkocht zal worden. Klanten in deze restaurants acht men sneller bereid om de hogere prijs te accepteren als je het vergelijkt met de prijs van conventioneel vlees.

UPSIDE Foods heeft aangekondigd plannen te hebben om de gecultiveerde kip uit de productlijn als eerste te lanceren in restaurant Bar Crenn in San Francisco.

Wanneer de GOI inspecties plaatsvinden is nog niet bekend. Maar in dit tempo kan niet worden uitgesloten dat gecultiveerde kip nog dit jaar verkocht wordt in de Verenigde Staten.

Ben je benieuwd waar en wanneer je in Nederland voor het eerst overheerlijke kippetjes van kweekvlees in restaurants kunt bestellen? Schrijf je dan in via www.kweekvleesrestaurants.nl

[Bron: greenqueen.com 15/06/2023]

[Image credits: UPSIDE Foods]

One comment

Geef een reactie