Meatable kweekt vlees in acht dagen

Mijlpaal voor Meatable: Van cel naar vlees in 8 dagen

Geplaatst door

Meatable heeft de primeur om als eerste kweekvleesbedrijf ter wereld hoogwaardig kweekvlees te maken binnen acht dagen.

Meatable maakte dit heuglijke nieuws van wereldformaat vandaag bekend op de eigen website. Het bedrijf kan nu gekweekte varkensworstjes maken die niet van ‘echt’ te onderscheiden zijn in minder dan vijf procent van de tijd die nodig is om een varken op een boerderij groot te brengen.

Om een varken te fokken voor het vlees zijn acht maanden nodig. Dat zijn acht maanden aan voer, water en antibiotica. Om nog maar te zwijgen over de ruimte die nodig is voor industriële landbouw en de energie en middelen die vereist zijn om duizenden dieren groot te brengen.

Meatable heeft deze mijlpaal weten te bereiken dankzij een superieur en uniek differentiatieproces. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf keihard gewerkt om de efficiëntie van het proces te verbeteren, terwijl het gelijktijdig de hoeveelheid en kwaliteit van het spier- en vetweefsel wist te verhogen. Het wist hiermee het proces met bijna tweederde te verkorten van drie weken naar acht dagen.

Om kweekvlees te maken begint Meatable met het isoleren van een enkele dierlijke cel, die op pijnvrije wijze van een dier wordt afgenomen. Terwijl de industrie meestal gebruikmaakt van geïmmortaliseerde celculturen, die genetisch zijn aangepast om oneindig te kunnen vermenigvuldigen, maakt Meatable gebruik van pluripotente stamcellen (PSC’s).

Deze stamcellen hebben van nature het vermogen om snel en onbeperkt te groeien. Hoewel het lastiger kan zijn om PSC’s te transformeren naar gespecialiseerde cellen zoals spier- en vetcellen, heeft Meatable dankzij het gepatenteerde opti-ox™ technologie een methode ontwikkeld om dit proces te versoepelen. Hierdoor kan het bedrijf binnen enkele dagen volledig gedifferentieerde echte spier- en vetcellen produceren.

Met het doorlopende perfusieproces, waarmee het bedrijf in een doorlopende cyclus kan werken en zo al celdichtheden van ongeveer 80 miljoen cellen per millimeter kan halen, wordt dit proces nog verder versneld. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en het maakt het proces van opschaling gemakkelijker.

Krijn de Nood, CEO en mede-oprichter van Meatable hierover in de newsroom van het bedrijf:

“This marks a very important milestone for Meatable. We’ve now demonstrated that we have the world’s most efficient process, which is required if we are to create products that compete with the low prices of conventional meat. To achieve our vision of providing the world with harm-free meat, we have to be price competitive. If we can’t achieve this, then it will remain something that only wealthy people can afford, making it incredibly difficult to encourage consumers to embrace cultivated meat in their diets.

With our recent achievements, we have created a production process that does exactly that, with cell densities of 80 million per milliliter, a continuous production process, and a differentiation time of only a few days. That combination enables us to create affordable cultivated meat at scale. I’m excited for the next steps to get our products regulated and ready for consumers to try next year so that we can satisfy the world’s appetite for meat without harming people, animals, or the planet.”

Meatable zet hiermee een grote stap in de missie om de wereldwijde honger naar vlees te stillen, zonder hiervoor dieren of de planeet te schaden.

Het plan van Meatable is om in 2024 samen met Esco Aster de Singaporese markt te betreden met de gecultiveerde worstjes van varkensvlees. Vervolgens verwacht het bedrijf de markt op te kunnen in de Verenigde Staten waar de legalisering van kweekvlees steeds dichterbij komt.

Helaas moeten we in Europa nog even wachten. Meatable denkt niet voor 2025 de Europese markt te kunnen betreden als gevolg van Europese regelgeving. In Europa is kweekvlees nog verboden en ook wij rekenen erop dat groen licht voor kweekvlees in onze regio nog zeker tot 2025 op zich laat wachten.

One comment

Geef een reactie