opening nieuwe kweekvleesfabriek Mosa Meat

Mosa Meat gaat honderdduizenden hamburgers per jaar maken op nieuwe locatie

Geplaatst door

Afgelopen maandag vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe productielocatie van Mosa Meat waar jaarlijks honderdduizenden hamburgers van de productieband schuiven.

Sterrenkok Hans van Wolde was voor de gelegenheid afgereisd naar Maastricht om een hamburger van kweekvlees van Mosa Meat te bakken. De kok, bekroond met meerdere Michelinsterren hield zich duidelijk niet op de vlakte over de kwaliteit van de kweekvleesburger tegenover het AD:

,,Dit gaat echt de beste f… hamburger zijn die je ooit hebt geproefd”.

De eerste kweekvleesburgers afkomstig uit de nieuwe productielocatie zullen vermoedelijk niet voor de Nederlandse markt zijn. Singapore wordt naar alle waarschijnlijkheid het eerste land ter wereld waar de Mosa Meat burger verkocht mag worden.

Niet toevallig, want Singapore is het eerste en tot op heden enige land ter wereld waar de verkoop van kweekvlees legaal is. Voordat de burgers in Europa verkocht mogen worden, is eerst toestemming van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) nodig. Mosa Meat is in nauw contact met de Europese autoriteit en verwacht als eerste kweekvleesbedrijf een officiële indiening tot goedkeuring te doen in Europa.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Mosa Meat de allereerste kweekvleesburger ooit presenteerde. Destijds een geweldige prestatie, maar qua smaakbeleving niet meer te vergelijken met de huidige Mosa burger. De kweekvleesburger van nu bestaat naast gecultiveerd vlees, uit gecultiveerd vet en uit soja-bestanddelen. De cellen voor het rundvlees komen via een pijnloos biopt bij drie verschillende Limousin koeien vandaan.

Sterrenkok van Wolde was in eerste instantie kritisch over het idee van kweekvlees. Maar na zijn eerste kennismaking tijdens een proefsessie was de kok volledig om. Zo vertelt hij tegenover het AD terwijl de burger sist op de bakplaat ook nog:

,,Ik heb die hele nacht niet geslapen. De rundvleessmaak hing na een uur nog in m’n mond”. ,,Deze smaak is echt heel goed.”

Om er vervolgens nog aan toe te voegen:

,,Dit is historisch. We hoeven voor een goede burger straks dus geen dieren meer pijn te doen. En we hoeven geen hopen mest meer te produceren. Het is gezond, en het mooiste van alles: het komt gewoon uit Maastricht.”

Tijdens de opening werd duidelijk dat Mosa Meat zelfs al plannen heeft voor nog een productiefaciliteit. Hier moet het zelfs mogelijk worden om miljoenen kweekvleesburgers te maken per jaar.

Maarten Bosch, de CEO van Mosa Meat, heeft ook al aangekondigd dat het bedrijf zich na gehakt van rundvlees ook zal toeleggen op biefstuk van kweekvlees.

In Nederland moeten we hoe dan ook nog even geduld hebben voordat we de Mosa burgers of kweeksteaks op het menu in restaurants of in de supermarkt kunnen terugvinden. De verwachting is dat dit niet voor 2025 zal zijn, gezien het doorgaans grondige veiligheidsonderzoek van de EFSA. Een procedure die, als deze vlekkeloos verloopt minimaal een jaar in beslag neemt.

De kans is dan ook zeer groot dat je in landen als Israël, de Verenigde Staten en bepaalde Aziatische landen eerder terecht kunt om een sappige kweekvleesburger of malse kweeksteak te proberen.

Bron: AD 8/05/2023

Image credits: Mosa Meat

Geef een reactie