Wanneer komt de Mosa burger?

Waar blijft nou toch die Mosa burger?

Geplaatst door

De eerste Mosa Meat burger werd een decennium geleden geïntroduceerd. Vandaag de dag staat de Mosa burger nog nergens op de menukaart in restaurants met kweekvlees. Hoe zit dat? Waar blijf nou toch die diervriendelijke kweekvleesburger van Mosa Meat waar menig dierenminnende vleesliefhebber op zit te wachten?

Het is de hamvraag van de bewuste burger die momenteel met wroeging de tanden zet in het platte schijfje vlees tussen twee broodjes. Wij kunnen nog niet vertellen waar de Mosa burger al op het menu staat. De enige honger die we voorlopig kunnen stillen, is die naar het antwoord op de vraag waar die blijft.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Het duurt nog wel even, zeker tot 2025 om concreter te zijn. Mosa Meat opent weliswaar begin mei 2023 een nieuwe fabriek. Hier schuiven de hamburgers van kweekvlees spoedig in relatief groten getale van de band schuiven.

Helaas zullen deze eerste burgers hoogstwaarschijnlijk niet voor de grillplaten van Nederlandse restaurants die kweekvlees aanbieden bestemd zijn.

Niet omdat ze niet gemaakt kunnen worden. En ook niet zozeer omdat de productiekosten veel te hoog zijn. Het ligt vooral aan de regels, Europese regels liever gezegd. En dat zijn er nogal wat. Dit is goed voor de veiligheid, maar minder gunstig voor de voortvarendheid van de goedkeuring.

Volgens de Europese regelgeving worden de burgers van kweekvlees van Mosa Meat namelijk beschouwd als “novel food”, ofwel nieuw voedsel. Dit betekent dat het moet voldoen aan de strenge voorschriften van de Novel Food-verordening. Deze verordening vereist dat producten die hieronder vallen een grondig veiligheidsonderzoek ondergaan, voordat ze kunnen worden goedgekeurd.

De goedkeuring omvat zowel het fiat van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) als de instemming van de lidstaten. Pas dan kunnen de gecultiveerde hamburgers van Mosa Meat ook echt op de Nederlandse markt worden gebracht.

En omdat de Europese regelgeving zo ingewikkeld is, neemt de goedkeuringsprocedure wel een tijdje in beslag. Als alles soepeltjes verloopt, zal er zeker nog anderhalf jaar overheen gaan. De Mosa burgers zullen daarom ongetwijfeld eerst op borden elders terechtkomen.

Kweekvlees is in Singapore om een voorbeeld te noemen al legaal. Het is in de (in dit opzicht) vooruitstrevende Aziatische stadstaat een stuk makkelijker gebleken om een vergunning te verkrijgen. De gehele procedure van aanvraag tot goedkeuring kan in een jaar gepiept zijn.

En ook in de Verenigde Staten, Israël en elders in Azië maakt men haast en wordt goedkeuring van kweekvlees nog in 2023 verwacht. De Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit (FDA) heeft zelfs al gecultiveerde kip van twee Amerikaanse kweekvleesbedrijven goedgekeurd.

Het is dus nog even geduld hebben. Het duurt nog wel tot 2025 voordat je in restaurants de Mosa burger bestellen kunt.

Na de grondige veiligheidschecks staat ieder geval wel als een paal boven water dat ze veilig zijn. Elk nadeel heeft zijn voordeel, zullen we maar zeggen.

Ben je benieuwd in welke restaurants je de kweekvleesburger tegen die tijd kan bestellen? Schrijf je dan alvast in via www.kweekvleesrestaurants.nl

Geef een reactie