gecultiveerde kipworstje van UPSIDE Foods

UPSIDE Foods kondigt goedkoper next-gen kweekvlees aan

Geplaatst door

UPSIDE Foods kondigt met dank aan een nieuwe wetenschappelijke doorbraak een nieuwe generatie kweekvleesproducten aan.

UPSIDE Foods dat vooral bekendstaat om zijn gecultiveerde kip, komt met een geheel nieuwe productlijn. Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf heeft onder andere kipworstjes, kipsandwiches en dumplings gemaakt van kweekvlees onthuld.

Het Amerikaanse bedrijf stoomt zich met een gevarieerder aanbod klaar voor markttoetreding. De gecultiveerde kip van UPSIDE Foods werd als eerste ooit in de Verenigde Staten goedgekeurd door de FDA, de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit. Het bedrijf is op dit moment nog in afwachting van goedkeuring van de USDA.

De nieuwe productlijn moet eveneens goedkeuring ontvangen van de FDA (en de USDA) alvorens deze verkocht mogen worden.

Dankzij een nieuwe wetenschappelijke doorbraak bij UPSIDE Foods ziet het er naar uit dat de nieuwe productlijn aanmerkelijk goedkoper wordt. Wetenschappers van het bedrijf hebben een cellijn ontdekt die niet afhankelijk is van de PDGF-groeifactor in het groeimedium (van bloedplaatjes afgeleide groeifactor).

Volgens het bedrijf is het een belangrijke wetenschappelijke prestatie in het kweken van (gemalen) vlees, omdat het één van de duurste ingrediënten om de celgroei te ondersteunen overbodig maakt.

Diervrij groeimedium

UPSIDE Foods gebruikt voor het maken van het kweekvlees ACF Cell Feed, celmedia dat naar eigen zeggen 100% vrij is van dierlijke componenten. De ACF-voeding is aangetoond effectief om de eerder goedgekeurde gecutiveerde kipnuggets te kweken. Het bedrijf zal nu werken aan het aanpassen van de ACF-celvoeding voor de nieuwe productlijn.

Oprichter en CEO van Uma Valeti over de ACF-celvoeding tegenover Vegconomist in 2021:

“Since day one, we knew that developing animal component-free cell feed would be crucial to fully realizing our vision of meat that’s better for the planet and its inhabitants. Cell feed is among the biggest drivers of cost and environmental footprint for the cultivated meat industry, and optimizing it is key to maximizing our positive impact. Our ultimate goal is to remove animals from our meat production process entirely.”

Door de recente wetenschappelijke doorbraak kan UPSIDE Foods makkelijker en goedkoper kweekvlees met simpelere texturen cultiveren en het op grotere schaal aanbieden:

“By eliminating the most expensive growth factor in our process, we’re able to dramatically reduce cost and increase scale. We look forward to leveraging the insights gained to drive future innovations and continue to work towards making all of our products more delicious, affordable, humane, and sustainable,” aldus SVP Kevin Kayser van de Research and Development van UPSIDE Foods.

UPSIDE Foods anticipeert met de nieuwe productlijn duidelijk op de naderende binnenlandse markttoetreding. Met goedkeuring van de FDA op zak voor de gecultiveerde kip, is niet uitgesloten dat dit nog dit jaar plaatsvindt.

[Bron: Vegconomist 20/04/2023]

[Image credits: UPSIDE Foods]

One comment

Geef een reactie