Italië wil kweekvlees verbieden

Ultrarechts Italië wil kweekvlees verbieden

Geplaatst door

De ultrarechtse Italiaanse regering onder leiding van premier Georgia Meloni wil kweekvlees en zuivel van dierlijke cellen verbieden.

Persbureau Reuters heeft het voorstel ingezien waarin wordt aangedrongen op een verbod van voedsel dat totstand is gekomen via de cultivering van cellen.

Dit zou betekenen dat kweekvlees, maar ook zuivelproducten die zijn gemaakt van dierlijke cellen verboden worden in Italië. Mocht het voorstel inderdaad door het parlement worden aangenomen, dreigen bij overtreding van de regels boetes die kunnen oplopen tot zestigduizend euro.

Naar de mening van de huidige Minister van Landbouw Francesco Lollobrigida garanderen deze producten onvoldoende “kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie”.

De opmerking van Lollobrigida en het standpunt van de regeringspartij, net als Meloni lid van de nationaal-conservatieve partij Fratelli d’Italia, lijkt vooral te zijn ingegeven door angst voor concurrentie voor de traditioneel omvangrijke landbouwsector en voedingsmiddelenindustrie van ‘novel foods’ zoals kweekvlees.

Erg zonde, zo vindt Alice Ravenscroft, beleidshoofd van het Good Food Institute Europe. Zij vreest op haar beurt dat de wet tegen cellulaire agricultuur “de economische kansen van deze opkomende discipline beperkt in Italië”.

Daarnaast is het de vraag wat het voor de ontwikkeling van kweekvlees in de rest van Europa en voor de voortgang in de strijd tegen klimaatverandering kan betekenen.

Bron: AD 29/03-2023

One comment

Geef een reactie