gecultiveerde kip Jimi Biotech

Jimi Biotech onthult China’s eerste 100% gecultiveerde kipfilet

Geplaatst door

Het in Hangzhou gevestigde kweekvleesbedrijf Jimi Biotech heeft naar eigen zeggen als eerste ooit in China 100% gecultiveerde kipfilet geproduceerd.

Het kweekvlees wordt volledig gemaakt van dierlijke cellen zonder enige plantaardige scaffolding of ondersteuning. Dit is volgens CEO van Jimi Biotech, Zhehou Cao noodzakelijk voor een volledige consumentenacceptatie.

Zhehou Cao is van mening dat kweekvlees met plantaardige ondersteuning niet de volledige smaak en structuur van conventionele vleesproducten kan benaderen. Op 100% celgebaseerd vlees is daarom volgens hem een betere optie voor consumenten. Voor vleesliefhebbers die op zoek zijn naar een duurzaam en diervriendelijk alternatief, zonder concessies te hoeven doen aan smaak of textuur.

Voor de onthulde gecultiveerde kipfilet gebruikte het bedrijf cellen van jonge hanen. Uit een smaaktest van de gekweekte kipfilet bleek dat het verschil in geur, kleur en smaak met conventionele kip minimaal was.

Jimi Biotech claimt daarbij dat het erin geslaagd is om de kosten van het groeimedium voor de gecultiveerde kip te verlagen tot rond de $14, wat slechts ongeveer drie procent is van de prijs van het groeimedium op de markt.

De succesvolle smaaktest en lage kosten voor het groeimedium maken de gecultiveerde kip van het bedrijf aantrekkelijk voor opschaling. Bij goedkeuring van kweekvlees in China, is het een levensvatbare kandidaat voor grootschalige productie.

Jimi Biotech maakt gebruik van een geautomatiseerd high-throughput systeem door AI wordt aangedreven. Het systeem zorgt voor een enorme versnelling van de optimalisatie van cellen en het kweekmedia.

Investeringen in Jimi Biotech

Jimi Biotech haalde al bijna $4,5 miljoen op in twee investeringsrondes. In de laatste financieringsronde, afgerond in maart 2023, haalde het $1,45 miljoen op. Het volledige bedrag is geïnvesteerd door Shiwei Capital.

Weichang Jiang, partner bij Shiwei Capital, looft de snelle vooruitgang van het bedrijf. Jiang verwacht dat de automatisering en kunstmatige intelligentie van het bedrijf, Jimi Biotech tot een efficiëntieleider in de sector kan maken.

Ook verwacht Jiang dat China als land een grote rol kan gaan spelen in de cellulaire agricultuursector:

“China has the largest market for meat and a well-established supply chain system, so we believe that some of the world’s leading cultivated meat enterprises will be Chinese enterprises. With the attention of the regulatory agency, the industry is about to enter an important turning point in China”, aldus Jiang.

[Bron: Vegconomist.com 20/03/2023]

[Image credits: Jimi Biotech]

Geef een reactie