Gecultiveerde kip Eat Just goedgekeurd

FDA acht gecultiveerde kip Eat Just veilig

Geplaatst door

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft eerder deze week geoordeeld dat de gecultiveerde kip van Eat Just veilig is om te eten.

Eat Just is na UPSIDE Foods het tweede kweekvleesbedrijf dat een zogeheten ‘no questions letter’ van de FDA heeft ontvangen. De autoriteit die de veiligheid van medicijnen en voedsel controleert geeft hiermee aan dat het voorlopig geen verdere vragen heeft omtrent de veiligheid van de GOOD Meat kip van het bedrijf.

De goedkeuring betekent nog niet dat Eat Just de gecultiveerde kip mag verkopen op de Amerikaanse markt. Naast goedkeuring door de FDA is er toestemming van de USDA (United States Department of Agriculture) nodig. Eat Just werkt intensief samen met de Food Safety and Inspection Service (FSIS) van de USDA voor de toestemming.

Welbeschouwd is de grootste stap naar toetreding tot de Amerikaanse markt gezet door het verkregen fiat van de voedselveiligheidsautoriteit. De taak van USDA is vooral om de faciliteiten waar het kweekvlees geoogst wordt op veiligheid te onderzoeken.

Eat Just heeft als enige kweekvleesbedrijf sinds eind 2020 toestemming tot de verkoop van kweekvlees in Singapore. Singapore is daarmee het eerste en tot dusverre enige land waar kweekvlees legaal verkocht mag worden.

Gedurende vele maanden is documentatie verzameld over het celcultiveringsproces om aan de FDA te kunnen overhandigen. Het bedrijf heeft hiervoor veel data over de gebruikte cellen, het groeiproces en het groeimedium kunnen verzamelen uit de werkzaamheden afgelopen jaren in Singapore.

De gecultiveerde kip van GOOD Meat is op microbiologisch niveau schoner dan conventionele kip, terwijl het rijk is aan eiwitten en mineralen en een gebalanceerd aminozuurprofiel bevat. De kip bevat geen sporen van antibiotica en is niet genetisch gemodificeerd.

Enige kanttekening is dat het groeimedium waarop de goedkeuring gebaseerd is nog dierlijk serum bevat. Als reden hiervoor geeft Eat Just aan dat het alleen voor dit groeimedium voldoende data kon overleggen. Inmiddels heeft het bedrijf ook een plantaardig groeimedium ontwikkeld waarvoor het ook goedkeuring zal aanvragen.

Eat Just anticipeert al langer op de binnenlandse markttoetreding. Het bouwt met ABEC aan een complex met daarop 10 bioreactoren met een capaciteit van 250.000 liter per stuk. Eind 2026 moet het complex bijna 14 miljoen kilo kweekvlees produceren.

Zodra de USDA de inspectie met positief resultaat heeft afgerond zal het GOOD Chicken als eerste geserveerd worden in een restaurant in Washington DC van de filantropisch ingestelde sterrenchef José Andrés:

“The future of our planet depends on how we feed ourselves…and we have a responsibility to look beyond the horizon for smarter, sustainable ways to eat. GOOD Meat is doing just that, pushing the boundary on innovative new solutions, and I’m excited for everyone to taste the result,” aldus Andrés.

Naast goedkeuring in de Verenigde Staten werkt Eat Just ook hard aan de goedkeuring van GOOD Meat in andere landen. Ongetwijfeld zal de goedkeuring van een gezaghebbend orgaan als de FDA tevens een positief effect hebben op de wettelijke goedkeuring van het kweekvlees van Eat Just elders in de wereld.

Ben je benieuwd waar en wanneer je in Nederland voor het eerst overheerlijke kippetjes van kweekvlees in restaurants kunt bestellen? Schrijf je dan in via www.kweekvleesrestaurants.nl

Liever informatie over investeren in kweekvlees? Lees dan verder via beleggen in kweekvlees.

[Bron: Businesswire 21/03/2023]

[Image credits: Eat Just]

3 comments

Geef een reactie