Fruitvliegjes om kweekvlees te maken

Bieden ‘irritante’ fruitvliegjes uitkomst voor goedkoper kweekvlees?

Geplaatst door

Kweekvlees is nog relatief duur. Vooral het groeimedium waarin de dierlijke cellen uitgroeien tot vlees drijft de kostprijs stevig op. Het Canadese biotechbedrijf Future Fields denkt met fruitvliegjes de oplossing te hebben gevonden.

Een goedkoop groeimedium om de kosten van kweekvlees te drukken. Zo ongeveer alle kweekvleesbedrijven stoeien ermee. Het groeimedium is zo godsgruwelijk duur omdat er bepaalde stofjes nodig zijn om cellen het startsein tot vermenigvuldiging te geven. Deze specifieke (signaal)eiwitten, of groeifactoren, komen uit de farmaceutische industrie.

Het vereiste zuiverheidsniveau in deze industrie maakt ze enorm kostbaar. De basische fibroblastgroeifactor FGF2, om een voorbeeld te noemen, kost zo €1000,- per milligram. Prima om in kleine hoeveelheden mee te experimenteren in het lab, maar veel te duur om kweekvlees commercieel te exploiteren.

Nu bracht Mosa Meat laatst al naar buiten hier inmiddels een antwoord op te hebben. Wetenschappers van het kweekvleesbedrijf uit Maastricht hebben namelijk ontdekt dat groeimedium met grondstoffen van een zuiverheidsniveau uit de voedingsindustrie bij de celcultuur vergelijkbaar presteert met medium dat grondstoffen van farmaceutisch zuiverheidsniveau bevat. Hierdoor kan het kweekvlees substantieel goedkoper produceren.

Maar nu lijkt er dus een volgende oplossing te zijn om de kosten van groeimedium omlaag te krijgen. Future Fields gebruikt een technologie waarbij het genetisch materiaal in de eitjes van fruitvliegen injecteert. Hierdoor ontstaat er een stam die in staat is om dergelijke eiwitten te produceren.

En omdat fruitvliegjes zich in rap tempo voortplanten en de proteïnen al vier dagen nadat de eitjes zijn gelegd ontrokken kunnen worden van de larven, is het mogelijk om ze in grote hoeveelheden te produceren. Bijkomend voordeel is dat het productieproces enorm duurzaam is. Het enige dat ervoor nodig is zijn de vliegjes en rottend voedsel.

Het Canadese bedrijf heeft inmiddels $11,2 miljoen aan investeringen weten op te halen om een enorme fruitvliegkwekerij te bouwen. Onder de investeerders bevinden zich onder andere Toyota Ventures, AgFunder, Builders VC, Amplify Capital, Green Circle Foodtech, Siddhi Capital en Climate Collective.

Hoeveel goedkoper het groeimedium precies wordt is niet geheel duidelijk. Wel verwacht Future Fields dat het een groot verschil gaat maken. Niet in de laatste plaats, aldus het bedrijf, omdat de fruitvliegjes schaarse en kostbare bioreactoren die veel energie nodig hebben kunnen vervangen in het productieproces van de groeifactoren.

[Bronnen: Forbes 22/02/2023 en AgFunder 22/02/2023]

[Image credits: Future Fields]

Geef een reactie