Mosa Meat goedkoop groeimedium

Mosa Meat en Nutreco gaan meer kweekvlees tegen lagere kosten maken

Geplaatst door

Mosa Meat en Nutreco gaan verder samenwerken aan de ontwikkeling van een bevoorradingsketen voor groeimedium om de kosten van kweekvlees te verlagen en de productie te verhogen.

In oktober 2021 ontvingen Mosa Meat en Nutreco al een toekenning vanuit Europa voor het samenwerkingsproject “Feed for Meat”. Het gesubsidieerde project richtte zich op de kostenreductie van groeimedium voor kweekvlees. Een kostbaar goedje omdat de grondstoffen ervan altijd van een onnodig hoog farmaceutisch zuiverheidsniveau zijn geweest.

De subsidie kwam tot stand uit een Europees initiatief tijdens de coronapandemie om een duurzaam herstel van de economie te stimuleren. EU-regeringsleiders besloten hiervoor tot het instellen van het economische herstelprogramma REACT-EU.

Om tot een kostenverlaging van het groeimedium te komen werd door de samenwerkingspartners onderzocht of de grondstoffen voor het medium wellicht uit de leveringsketen van de voedselindustrie gehaald kon worden. Daar zijn de stoffen aanzienlijk goedkoper, omdat ze niet van hetzelfde zuiverhuidsniveau hoeven te zijn als binnen de farmaceutische industrie.

De wetenschappers van Mosa Meat hebben nu vastgesteld dat het groeimedium met grondstoffen van het zuiverheidsniveau uit de voedingsindustrie bij de celcultuur nagenoeg hetzelfde presteert als het medium waarin grondstoffen van farmaceutisch zuiverheidsniveau worden gebruikt. Het grote verschil is dat het groeimedium en daarmee het kweekvlees nu dus substantieel goedkoper gemaakt kan worden.

Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat over deze nieuwe mijlpaal binnen de branche op de website van Mosa Meat:

“Our partnership with Nutreco represents our commitment to further develop the cellular agriculture supply chain and bring down costs. Our scientific results are an industry first, proving that food-grade ingredients perform equivalent to pharma-grade in cell feed. This will represent a significant cost savings as we scale up production.”

De belangrijkste ingrediënten van groeimedium voor kweekvlees zijn aminozuren, mineralen, vitamines en glucose. Het optimaliseren van de kosten en de samenstelling van het groeimedium wordt beschouwd als een van de grootste uitdagingen van de sector om productie op commerciële schaal mogelijk te maken.

Mosa Meat heeft (in gewicht) maar liefst 99,2% van het farmaceutisch zuivere groeimedium weten te vervangen met ingrediënten van het toereikende zuiverheidsniveau dat wordt toegepast in de voedingsindustrie. Uit recente experimenten van het kweekvleesbedrijf blijkt dat volledig gerijpte rundercellen in beide groeimedia een vergelijkbare celdichtheid bereikten.

Ook Nutreco reageert in de persoon van Susanne Wiegel als Head of Alternative Protein Program enthousiast op deze doorbraak op de website van Mosa Meat:

At Nutreco, we innovate to produce feed ingredients more sustainably and create feed formulations optimised to deliver the highest yields for protein producers. Through our collaboration with Mosa Meat, we mastered a crucial step in creating affordable, food-safe and scalable nutritional solutions for the cultivated meat industry.”

Deze nieuwe mijlpaal is opnieuw goed nieuws met betrekking tot het groeimedium van Mosa Meat. Meldde het bedrijf vorig jaar al dat er geen foetaal runderserum meer nodig was om kweekvlees te maken, onlangs maakte het ook bekend dat het vet kan cultiveren zonder het gebruik van dierlijk serum.

Mosa Meat maakt hiermee wederom een grote sprong voorwaarts om binnen afzienbare tijd wereldwijd betaalbaar, duurzaam en diervriendelijk kweekvlees aan de consument te kunnen voorschotelen.

[Bron: Mosa Meat 08/03/2023]

[Image credits: Mosa Meat]

One comment

Geef een reactie