kweekvleesboerderij

RESPECTfarms onderzoekt haalbaarheid kweekvleesboerderij

Geplaatst door

Pionier op het gebied van cellulaire agricultuur RESPECTfarms gaat onderzoeken of het mogelijk is om op duurzame wijze en kleinschalig kweekvlees te produceren op boerderijen.

Met financiële steun vanuit Europa en met verschillende partners uit de hele waardeketen wordt nog deze maand gestart met een haalbaarheidsstudie waarvoor RESPECTfarms onlangs goedkeuring kreeg.

Voor het onderzoek is in totaal €900.000 opgehaald door RESPECTfarms en partners, waarvan een deel afkomstig is van het Europese Structuur- en Investeringsfonds, via het ‘Kansen voor West’ programma.

Naast verschillende Europese partners maken ook Mosa Meat, Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA, Rabobank en Leon Moonen van de boerderij Crole deel uit van het consortium. Samen hebben ze alle relevante kennis van de essentiële onderdelen van de voedselwaardeketen in huis.

Ruud Zanders, medeoprichter van Kipster en RESPECTfarms hierover op de website van RESPECTfarms:

“Het verandert alleen als we laten zien dat het anders kan, zoals ook met Kipster, dus laten we deze boerderij zo snel mogelijk bouwen.”

Eerder ontwikkelde RESPECTfarms al een blauwdruk voor boeren om hun boerenbedrijf te transformeren tot kweekvleesboerderij. In de komende anderhalf jaar gaat RESPECTfarms het concept van een kweekvleesboerderij verder valideren met een ontwerp en een digitaal prototype.

Ook zal het een onderzoek starten naar het gebruik van bioreactoren, diervriendelijke celselectie en een circulaire plantaardige celvoeding op de boerderij. Met de voordelen van een lokale waardeketen en circulaire hulpbronnen in het achterhoofd, worden alle elementen opgenomen in een passend boerenbedrijfsconcept.

Het onderzoek is enorm belangrijk voor een succevolle mogelijke integratie van conventionele en cellulaire landbouw.

Naast dit haalbaarheidsonderzoek wil RESPECTfarms in de komende jaren een boerderij bouwen die rundvlees produceert uit cellen. Vlees van koeien die na een pijnvrije afname van cellen vrolijk doorgrazen in de groene weide.

Er is hiervoor wel meer onderzoek nodig en er moeten meerdere stappen genomen worden om dit te kunnen realiseren zoals:

 • Haalbaarheidsonderzoek: In 2022-23 een haalbaarheidsonderzoek voor een Proof of Concept farm;
 • Boerderijontwerp: in 2023 wordt een volledig ontwerp gemaakt van de boerderijen;
 • Digitaal prototype: Ook wordt in 2023 een digitale versie van de boerderij ontwikkeld zodat alle aannames en ontwikkeling gesimuleerd kunnen worden;
  • Bouw van de boerderij: In 2024 wordt de boerderij verworven en herbouwd;
  • Productie: In 2025 en 2026 wordt gestart met een geoptimaliseerde productie.

  Om het project te versnellen en de impact eerder te realiseren is het mogelijk om RESPECTfarms te sponsoren.

  Voor meer reacties op en informatie over deze mooie samenwerking kun je terecht op de nieuwspagina van RESPECTfarms.

  [Bron: RESPECTfarms 24/01/2023]

  [Image credits: RESPECTfarms]

  Geef een reactie