Mosa Meat deelt hoe het vet zonder dierlijk serum cultiveert

Geplaatst door

Begin 2022 onthulde Mosa Meat al hoe zij kweekvlees maken zonder het gebruik van foetaal runderserum. Nu laat het Nederlandse kweekvleesbedrijf uit Maastricht ook zien hoe het vet cultiveert zonder het gebruik van dierlijk serum.

Via de eigen website laat Mosa Meat weten dat het een nieuw onderzoek heeft gepubliceerd waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe het vet cultiveert zonder serum. ‘A simplified and defined serum-free medium for cultivating fat across species’. 

Vet is essentieel voor de smaak, textuur en geur van (kweek)vlees. Een minimale toevoeging van vet levert een enorme verbetering op in de smaakbeleving van vlees.

Mosa Meat presenteerde inmiddels 10 jaar geleden de eerste kweekvleesburger. En ondanks de lovende reacties was men eensgezind in het feit dat de burger nog aan de droge kant was.

Sinds 2018 legt Mosa Meat zich daarom toe op het toevoegen van vet aan de rundvleesburgers. En nu openbaart het dus de gebruikte methode om vet te cultiveren zonder het gebruik van dierlijk serum.

Zelf werkt men bij Mosa Meat al sinds 2020 volgens het protocol en nu deelt het dus ook het recept om rundervet te cultiveren zonder foetaal runderserum. De aanpak werkt hetzelfde voor het cultiveren van varkens- of schapenvet.

Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat hierover op de eigen website:

We’re very proud to share these results from our world-class team of scientists, as it is crucial for our industry to be able to cultivate meat without animal components.”

Being able to cultivate fat without FBS is key to our continued scale up towards industrial production volumes.”

In het onderzoek beschrijft Mosa Meat het gebruik van verschillende soorten celvoeding. De resultaten laten zien dat de zelfontwikkelde serumvrije celvoeding het beste uit de bus komt. Zowel het percentage positieve cellen als het totale oppervlakte van de lipiden is aanzienlijk hoger.

Dr. Laura Jackisch, Head of Fat Tissue Engineering bij Mosa Meat over het belang van de publicatie:

It has previously been notoriously difficult to differentiate precursor cells for beef fat, and this paper finally demonstrates a robust adipogenic protocol for cow cells without any animal components.”

Mosa Meat streeft ernaar om mondiale impact op het klimaat, dierenwelzijn en de maatschappij als geheel te bewerkstelligen. Daarom cultiveert Mosa Meat hoofdzakelijk rundvlees, omdat juist met gecultiveerd rundvlees grote milieu-impact gemaakt kan worden.

Het delen van dit waardevolle onderzoek met vakgenoten past naadloos binnen de filosofie van het bedrijf. Mosa Meat is toegewijd om de cellulaire agricultuursector in zijn geheel vooruit te helpen. Met het delen van kennis geeft het bedrijf de hele sector toegang tot waardevolle informatie om kweekvlees te maken in een serumvrij medium.

Om een weerbaar en schaalbaar systeem op te zetten is de hele sector nodig, zo is de gedachte. En kweekvlees heeft een goede kans van slagen, maar dan vooral als het volledig diervriendelijk geproduceerd wordt.

[Bron: Mosa Meat 17/01/2023]

[Image credits: Mosa Meat]

Geef een reactie