Wettelijke goedkeuring serumvrij medium Eat Just in Singapore

Geplaatst door

Een nieuwe mijlpaal binnen de kweekvleesbranche. Eat Just heeft wettelijke goedkeuring gekregen in Singapore voor commercieel gebruik van zijn serumvrije groeimedium.

Eat Just kreeg in 2020 als eerste toestemming om kweekvlees commercieel te verkopen in Singapore onder de naam GOOD Meat. Nu heeft het ook als eerste ooit goedkeuring gekregen voor commercieel gebruik van zijn serumvrije groeimedium.

Dit betekent dat Eat Just nu volledig diervrij kweekvlees mag verkopen in Singapore. Steeds meer kweekvleesbedrijven (Mosa Meat, Meatable, SuperMeat, Believer Meats) komen hiermee de belofte na om echt vlees te maken vrij van dierenleed en antibiotica.

En omdat het serumvrije groeimedium de kostenefficiëntie aanzienlijk verhoogt, kan Eat Just op (veel) grotere schaal kweekvlees produceren. De vervanging van serum voor aminozuren, suikers en zouten maakt het groeimedium veel goedkoper. CEO van Eat Just Josh Tetrick hierover in een exclusief interview met Forbes:

“It’s more cost effective to use amino acids, sugar and salt without any serum, and we can produce more meat at scale.”

Ook Mirte Gosker, Managing Director van het Good Food Institute ziet met deze ontwikkeling toenemende mogelijkheden als het gaat om commerciële uitbreiding van de kweekvleesproductie. Gosker hierover tegenover Businesswire.com:

“Removing serum from cultivated meat production can drive down costs and set the stage for expanded commercialization of sustainable protein. Given Singapore’s reputation as a global launchpad for scalable food security solutions, we’re hopeful that other nations will also soon embrace this smarter way of making meat.”

Eat Just en ABEC werken in Singapore aan de uitbreiding van de productie. Het bouwt een faciliteit met daarin een bioreactor van 6.000 liter. De fabriek moet in 2023 operationeel zijn om honderden tonnen aan kilo’s kweekvlees in het serumvrije groeimedium te produceren. Voor de fabriek is meer dan $100 miljoen aan investeringen vrijgemaakt. Onder andere Bill Gates steunt Eat Just financieel.

Naast de fabriek in Singapore heeft Eat Just eerder al aangekondigd dat het in de VS de grootste bioreactoren ooit gaat bouwen om op nog grotere schaal kweekvlees te produceren. De vaten van deze bioreactoren krijgen per stuk een minimaal een capaciteit van 250.000 liter.

De eerste reactoren moeten eind 2024 operationeel zijn. Tegen 2026 zal al bijna 12 miljoen kilo aan kweekvlees kunnen verwerken. Tegen 2030 wordt verwacht dat het complex op volle toeren draait en een slordige 14 miljoen kilo kweekvlees kan produceren.

Eat Just anticipeert hiermee op de wettelijke goedkeuring van kweekvlees in de VS. Inmiddels is Tetrick ervan overtuigd dat het nog dit jaar legaal kweekvlees kan verkopen op zijn thuismarkt.

Naast de capaciteit van de bioreactoren is voor de productiecapaciteit celdichtheid van groot belang. Hoe meer cellen er tegelijk in een vat passen, des te meer vlees kan er in een bepaalde tijd gemaakt worden.

Indrukwekkende cijfers hierover kwamen onlangs naar buiten van het Israëlische kweekvleesbedrijf Believer Meats. Het bedrijf claimt dat het een celdichtheid kan bereiken van wel 100 miljard cellen per liter. Om de cellen te laten groeien gebruikt het een serumvrij groeimedium van $5 per liter.

Het groeimedium van Eat Just kost op dit moment $1 dollar per liter. Volgens Tetrick is het bedrijf in staat om de kosten van het medium zelfs naar enkele tientallen centen per liter te krijgen. Een flinke daling van de kosten van het groeimedium zal eveneens een niet gering effect hebben op de kostprijs van het kweekvlees.

Op dit moment draait Eat Just nog verlies met de verkoop van GOOD Meat in Singapore. Voor een salade met gecultiveerde kip met koriander en limoendressing betaal je omgerekend ongeveer $14. Dit is goedkoper dan het momenteel kost om het gerecht te maken.

Op zijn vroegst in 2027 en uiterlijk 2030 verwacht het bedrijf dat de kostprijs van zijn gecultiveerde kip te vergelijken is met die van ‘traditionele’ kip.

De goedkeuring van het serumvrije groeimedium is in ieder geval wederom een goede stap richting betaalbaar en volledig diervriendelijk kweekvlees.

[Bronnen: Forbes 18/01/2023 en Businesswire18/01/2023]

[Image credits: Eat Just]

Geef een reactie