Orbillion Bio en Solar Biotech schroeven productie wagyu kweekvlees op

Geplaatst door

Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Orbillion Bio gaat samenwerken met biotechnologiebedrijf Solar Biotech om de productie van wagyu kweekvlees stevig op te schroeven.

Het is de bedoeling dat de partners gezamenlijk gaan bouwen aan bioreactoren met een een capaciteit van 20 duizend liter. Dit geeft Orbillion Bio de mogelijkheid om bijna 2 miljoen kilo kweekvlees per jaar te produceren.

Orbillion Bio positioneert zichzelf nadrukkelijk als producent van premium kweekvleessoorten. Naast wagyu vlees cultiveert het bedrijf onder andere eland-, herten-, bizon- en lamsvlees. Naast het feit dat het met premiumvlees een kans ziet op een nichemarkt, verwacht Orbillion Bio sneller prijsconcurrerend met traditioneel duurder vlees te kunnen zijn.

Het bedrijf uit San Francisco verwacht in 2026 prijsconcurrerend kweekvlees te maken met traditionele vleessoorten uit het hoge marktsegment. In 2030 denkt Orbillion Bio prijstechnisch ook te concurreren met gangbaar rundvlees.

Orbillion Bio maakt bij de productie van het kweekvlees geen gebruik van genetische modificatie en het groeimedium bevat geen kalfsserum.

CEO van Orbillion Bio Patricia Bubner hierover in een verklaring:

“Orbillion’s innovative business model will bring to market the highest quality cell-cultured beef, while being cost competitive. Our unique technology has already allowed us to produce meat that comes from non-GMO cells and that is free of fetal bovine serum (FBS), and by partnering with Solar Biotech we can move more swiftly to reach price parity.”

Solar Biotech voorziet in duurzame biofabricagetechnologieën en producten in verschillende segmenten van de synthetische biologie-industrie, waaronder in de food tech. Het bedrijf gebruikt speciale algoritmes om te zorgen voor optimale condities voor verschillende cellen en stoffen die worden gemaakt in een bioreactor.

Door het gebruik van zonne-energie en gerecycled water kan het bedrijf mooie statistieken laten zien met betrekking tot duurzaamheid, operationele kosten en de opvanging van CO2. Solar Bio beweert dat de producten die de apparatuur dat het levert produceert zowel klimaat- als waterneutraal zijn.

De samenwerking met Solar Bio is voor Orbillion Bio niet het eerste noemenswaardige partnerschap. In september 2022 maakte het bedrijf de samenwerking bekend met het Nederlandse familiebedrijf Luiten Food om Wagyu-burgers van kweekvlees in Nederland te produceren.

Het doel is om in 2025 vanuit Nederland wagyu vlees op de Europese markt te brengen. Hiervoor is dan wel eerst Europese wettelijke goedkeuring nodig.

[Bron: Fooddive 12/12/2022]

[Image credits: Orbillion Bio]

Geef een reactie