De Nederlandse baanbreker op het gebied van gecultiveerd rundvlees Mosa Meat roept de voedingsindustrie en overheden op tot samenwerking.
Mosa Meat heeft de grondige overtuiging dat fundamentele verandering van het mondiale voedselsysteem alleen mogelijk is door collectieve inspanning. Daarom roept het naast de cellulaire agricultuursector ook financiële, maatschappelijke, wetenschappelijke en overheidsinstanties op om samen te werken en verder te investeren in cellulaire agricultuur.
Mondiale impact maken is waar het om draait bij het Nederlandse kweekvleesbedrijf uit Maastricht. Het streven is om het grootst mogelijke positieve effect op het klimaat, dierenwelzijn en de maatschappij als geheel te bewerkstelligen. Mosa Meat heeft hiervoor fundamentele keuzes gemaakt over het gebruik van de juiste cellen om kweekvlees van de hoogste kwaliteit te maken zònder deze cellen te veranderen.
Om de grootste impact te bewerkstelligen:
- Legt het de focus op gecultiveerd rundvlees
- Gebruikt het groeimedium zonder dierlijke componenten
- Maakt het vorderingen richting kostenpariteit
- Gaat het partnerschappen aan over de hele waardeketen
- Investeert het in het succes van de hele sector.
Mosa Meat cultiveert hoofdzakelijk rundvlees omdat juist gecultiveerd rundvlees de grootste milieu-impact heeft. Met groene energie kan kweekvlees veel duurzamer geproduceerd worden in vergelijking met conventioneel vlees.

Uit onderzoeken, van onder andere het CE in Delft, komt naar voren dat vervanging van rundvlees door gecultiveerd rundvlees de impact op het klimaat maar liefst met 92% en de luchtvervuiling met 93% kan verminderen, terwijl 95% minder land en 78% minder water gebruikt wordt.
Maar om mondiaal verschil te maken is wel een massale consumentenacceptatie nodig. Mosa Meat gelooft dat deze collectieve acceptatie alleen bereikt kan worden door het vervangen van vlees met vlees gemaakt in een diervrij groeimedium.
Mosa Meat gokt niet op massale gedragsverandering. Het wil ervoor zorgen dat de consument zonder alle nadelen van dien voor mens, dier en milieu kan blijven eten wat het zo graag eet: vlees.
Want ondanks dat er inmiddels al tientallen jaren plantaardige vervangers van gerenommeerde bedrijven op de markt zijn, heeft het gros van de vleeseters zijn gewoontes niet significant aangepast, zo redeneert Mosa Meat.
Mosa Meat verwacht dat de kwaliteit van plantaardige vleesvervangers enorm kan verbeteren door toevoeging van gecultiveerde vet- en vleesingrediënten. Deze ontwikkeling moedigt het dan ook zeker aan omdat het prima op één lijn ligt met de missie van het bedrijf.
Maar voor de volledige vervanging van (rund)vlees is gecultiveerd vlees nodig. Kweekvlees dat conventioneel vlees minimaal moet evenaren op het gebied van structuur, voedingswaarde, culinaire ervaring en prijs. Om dit te bereiken werken iedere dag meer dan 100 wetenschappers en voedingsexperts direct samen met de oprichters van Mosa Meat professor Mark Post (CSO) en Peter Verstrate (COO).
De volgende stap in de duidelijke missie van Mosa Meat ‘to fundamentally reshape the global food system’ is om productiefaciliteiten te ontwikkelen die op commerciële schaal produceren. Voortdurende technologische ontwikkeling en opgeschaalde waardeketens zijn nodig om de volle potentie van kweekvlees te benutten. Alleen het op wereldschaal vervangen van vlees met kweekvlees heeft uiteindelijk de impact die Mosa Meat voor ogen heeft.
Mosa Meat is hiervoor al zeer waardevolle partnerschappen aangegaan met grote namen in de voedings- en biotechindustrie zoals Nutreco en Esco Aster. Maar ook op kleinere schaal werkt Mosa Meat samen met lokale veehouders en chef-koks.
Ook investeert het Nederlandse bedrijf nadrukkelijk in het succes van de hele sector. Het heeft diverse wetenschappelijke artikelen gepubliceerd waarbij de hele sector gebaat is. Van gedetailleerde informatie over de ingrediënten in celvoeding om het belangrijke differentiatieproces van cellen in werking te zetten, tot meer algemene kaders met betrekking tot uitdagingen waarmee de industrie kampt.
Daarnaast is Mosa Meat een van de mede-oprichters van Cellulaire Agricultuur Nederland (CAN). De organisatie die onlangs €60 miljoen aan investeringen van de overheid heeft ontvangen om een heel ecosysteem rond cellulaire agricultuur in Nederland op te zetten.
Ondertussen is Mosa Meat ook hard bezig om wereldwijd wettelijke goedkeuring te krijgen om de Mosa Meat kweekvleesburgers aan consumenten te mogen verkopen.
Binnenkort hoopt het bedrijf uit Maastricht met belangrijk nieuws naar buiten te komen over het omlaag brengen van de kosten van kweekvlees.
Wil je meer weten over de aanpak en de celcultuur van Mosa Meat? Bezoek dan de website.
[Bron: Mosa Meat 20/12/2022]
[Image credits: Mosa Meat]
