Eerste (fictieve) kweekvleesboerderij is een feit

Geplaatst door

Systeemintegrator en facilitator RESPECTfarms heeft een blauwdruk ontwikkeld voor boeren om hun boerenbedrijf te transformeren tot kweekvleesboerderij.

RESPECTfarms voert campagne met een filmpje over de vooruitstrevende boer Teun. Een fictief verhaal over een boerenbedrijf dat al generaties lang in de familie wordt voortgezet. Een verhaal over tegenslagen van de boerderij in het verleden en het broodnodige perspectief voor de toekomst. Een toekomstperspectief waarvoor juìst de productie van kweekvlees op de boerderij kan zorgen.

Teun wordt aan de hand meegenomen door specialisten om de boerderij en het bijbehorende businessmodel te transformeren van pure vleesproductie naar een duurzame mix waarin kweekvlees (mede) een onderdeel vormt van de bedrijfsvoering.

Prototype kweekvleesboerderij van RESPECTfarms

De initiatiefnemers van RESPECTfarms (v.l.n.r. op foto hierboven) Ralf Becks, Ira van Eelen, Florentine Zieglowski en Ruud Zanders willen hiermee laten zien dat er een minder disruptieve manier van produceren van kweekvlees mogelijk is. Een minder ontwrichtende manier dan massaproductie van kweekvlees in ‘megalomane’ fabrieken, een model dat duidelijk op minder sympathie kan rekenen.

“Het idee is dat boeren dit als een hele logische volgende stap zien. We hebben meer aan duizend boerderijen van een ander, dan drie van onszelf,” aldus mede-initiator Ralph Becks op de website van InnovationQuarter.

En juist het boerenbedrijf met al zijn faciliteiten en facetten leent zich volgens Ira van Eelen uitstekend voor een duurzame en lokale productie van kweekvlees. Er zijn dieren, bekwame mensen en ruimte aanwezig. Ruimte voor een groene opwekking van energie, productie van plantaardige voeding voor de cellen en de verwerking van reststromen om tot een circulaire productieketen te komen.

RESPECTfarms benadrukt overigens dat het niet zelf een boerderij wil opzetten. Het doel is om ervoor te zorgen dat de eerste werkelijk bestaande kweekvleesboerderij er komt, en dat er velen zullen volgen. Het concept is er echt vóór de boeren. Een manier om boeren te tonen dat de bestaande infrastructuur hergebruikt kan worden èn dat er hulp mogelijk is bij deze transitie.

Want kweekvlees is ontegenzeggelijk één van de meest veelbelovende alternatieve eiwitbronnen om de noodzakelijke eiwittransitie mogelijk te maken naast plant-based en fermentatie. Niet voor niets hebben de provincie Zuid-Holland en Metropoolregio Zuid-Holland aan InnovationQuarter en TNO gevraagd om onderzoek te doen naar de kansen voor de eiwittransitie in de provincie.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Zuid-Holland een goede uitgangspositie heeft om een leidend ecosysteem op te zetten rond op fermentatie gebaseerde en vooral gecultiveerde eiwitten. Onder andere het groeifonds Cellulaire Agricultuur komt hieruit voort.

Onlangs heeft de overheid nog bevestigd €60 miljoen aan investeringen uit te trekken voor de ondersteuning van een ecosysteem rond cellulaire agricultuur.

Meer weten over RESPECTFarms? Bezoek dan www.respectfarms.nl.

Ben je benieuwd waar en wanneer je in Nederland voor het eerst kweekvlees in restaurants kunt bestellen? Schrijf je dan in via www.kweekvleesrestaurants.nl

[photo credits: InnovationQuarter]

One comment

Geef een reactie