Niet eerder kwamen de belangrijkste organisaties wereldwijd op het gebied van cellulaire agricultuur samen, tot nu.
Eind oktober zijn de drie belangrijkste organisaties op het gebied van de cellulaire landbouw samengekomen in Singapore om te praten over een verbond om de komst van gecultiveerd voedsel mondiaal te stimuleren.
De beoogde alliantie bestaat uit het Amerikaanse Alliance for Meat, Poultry, and Seafood Innovation, het Aziatische APAC Society for Cellular Agriculture en het Europese Cellular Agriculture Europe. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 30 vooraanstaande kweekvlees, -vis en -zuivelbedrijven, waaronder de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable.

Op een bijeenkomst gehouden tijdens de Singapore International Agri-Food Week werd besproken hoe een evenwichtige samenwerking van de drie partijen totstand kan worden gebracht. Het idee is om samen op te trekken om tot uniforme regelgevingskaders te komen en om effectiever naar buiten te communiceren over alle mogelijke voordelen van cellulaire agricultuur.

Mede-oprichtster Ira van Eelen van KindEarth en dochter van de geestelijk vader van kweekvlees Willem van Eelen over dit baanbrekende overleg schriftelijk tegenover Green Queen:
“This is a smart move and another sign of the maturing of the cultivated meat industry. As regulations are developed around the world, their [the industry’s] voices will be more powerful together and there is a lot that they can learn from each other in building the regional ecosystems it will take to scale up and support a thriving industry.”
Op singapore na, is de verkoop van kweekvlees, -vis en -zuivel overal ter wereld nog steeds verboden. Mirte Gosker, Managing Director van GFI APAC over de achterblijvende regelgeving en het belang van een standaardisering van werkmethodes en technische aanbevelingen tegen Green Queen:
“Unfortunately, current regulations for alternative proteins lag behind consumer demand and few standardized best practices or technical recommendations have so far been implemented. Establishing consistent, efficient, and science-based global regulatory frameworks for cultivated foods is critical to maximizing the sector’s potential to mitigate environmental degradation, strengthen food security, and alleviate global poverty.”
COP27 klimaatconferentie
Het netwerk is van plan met gezamenlijke stem het belang van novel foods op de 27e klimaatconferentie (COP27) die momenteel gaande is in Sharm el Sheikh te benadrukken. Het hoopt een strategisch betere gesprekspartner te zijn voor de organisatie die internationale gezondheidsnormen en standaarden voor voedsel opstelt, de Codex Alimentarius. Een intergouvernementeel instituut dat valt onder de verantwoordelijkheid van de World Health Organisation (WHO) en Food and Agricultural Organisation (FAO).
De commissie van de Codex Alimentarius onderkend de noodzaak van de ontwikkeling van novel foods zoals kweekvlees. Het college gaat van verschillende partijen feedback verzamelen om een inschatting te maken van de reikwijdte en geschiktheid van mogelijke Codex instrumenten voor deze novel foods. Handvatten die duidelijkheid kunnen scheppen over veiligheids-, kwaliteits-, labelings-, voedingswaarde- en eerlijke handelsnormen en gebruiken van cellulaire landbouwproducten.
Aanbevolen blog lezen bij dit onderwerp? Gan dan naar: Kweekvlees Nederland: Yes we CAN?!
Ben je benieuwd waar en wanneer je in Nederland voor het eerst kweekvlees in restaurants kunt bestellen? Schrijf je dan in via www.kweekvleesrestaurants.nl
[Bron: Green Queen 24/10/2022]
[Image credits: PMO Singapore SIAW 2021]
