Biden omarmt kweekvlees

Biden sluit kweekvlees in de armen

Geplaatst door

De Amerikaanse president Joe Biden omarmt het idee van kweekvlees, zo blijkt uit een executive order die de biotech- en biofabricagesector in de Verenigde Staten moet stimuleren.

Biden is bezig een plan te implementeren om van de Verenigde Staten een leider op het gebied van biotech en biofabricage te maken. Het land wil hiermee een mogelijk toekomstige afhankelijkheid van medicijnen, voedsel en dranken voorkomen.

Doel van het plan is om een veilige, duurzame en voortvarende Amerikaanse economie op te bouwen met behulp van een florerende bio-economie:

“Biotechnology harnesses the power of biology to create new services and products, which provide opportunities to grow the United States economy and workforce and improve the quality of our lives and the environment”, zo valt te lezen in de executive order.

“Although the power of these technologies is most vivid at the moment in the context of human health, biotechnology and biomanufacturing can also be used to achieve our climate and energy goals, improve food security and sustainability, secure our supply chains, and grow the economy across all of America.”

Naast kweekvlees is ook microbiële fermentatie hiervan een goed voorbeeld. Met behulp van microbiële fermentatie kan men zuivelproducten maken zonder de inbreng van koeien en kan men betere plantaardige alternatieven voor dierlijke producten ontwikkelen.

Dat nu ook de Amerikaanse overheid serieus werk maakt van de ontwikkeling van onder andere kweekvlees is van groot belang. Niet alleen omdat private kweekvleesgrootmachten als Eat Just en UPSIDE Foods vermoedelijk ook overheidsondersteuning kunnen genieten, maar vooral omdat men in de VS op de drempel staat van wettelijke goedkeuring van kweekvlees.

Kweekvlees is namelijke een dermate nieuw product dat uit voedselveiligheidsoverwegingen goedkeuring van de (nationale) instanties nodig is om kweekvlees te slijten aan de consument.

Eat Just is op dit moment het enige kweekvleesbedrijf dat kweekvlees onder de naam GOOD Meat legaal verkoopt in Singapore. Daarmee is Singapore ook gelijk het enige land ter wereld waar kweekvlees al commercieel verkocht mag worden.

CEO van Eat Just, Josh Tetrick was duidelijk verguld met de actie van Biden zo blijkt wel uit zijn reactie tegen VegNews:

“America has an opportunity to lead the world in building a new, healthier, and more sustainable approach to making meat. It’s critical for our food security, for our manufacturing and technology base, and for our moral leadership. I applaud this week’s bold move by the White House.”

In augustus nog tekende Biden de US Climate Bill in de strijd tegen klimaatverandering. Hiervoor wordt $369 miljard vrijgemaakt om de uitstoot van koolstof met 40% terug te brengen tegen 2030. Deze climate bill van Biden in combinatie met de executive order kan de commercialisering van kweekvlees zomaar een enorme boost geven.

[Bron: VegNews 13/09/2022]

One comment

Geef een reactie