varkenslende van kweekvlees

Novel Farms onthult eerste varkenslende van kweekvlees ter wereld

Geplaatst door

Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Novel Farms onthulde onlangs de allereerste varkenslende van kweekvlees ter wereld.

In Berkeley, Californië werd het stuk vlees, waarvoor gebruik is gemaakt van cellen van een varken, met trots gepresenteerd. Trots met recht, omdat het kweken van hompen vlees nog steeds een behoorlijke uitdaging is.

De meeste kweekvleesbedrijven wagen zich toch vooral aan het kweken van hamburgers, nuggets en worstjes van fijngehakt vlees. Dit omdat het kweken van fijngehakt vlees in zijn algemeenheid als makkelijker beschouwd wordt dan het cultiveren van vaste stukken vlees.

Er zijn momenteel nog maar een handvol kweekvleesbedrijven die bewezen hebben een prototype van gestructureerd varkensvlees of hele steaks van kweekvlees te kunnen maken.

Ook is het Novel Farms gelukt om het varkensvlees gemarmerd te krijgen. De getoonde varkenslende bevat dus niet alleen vlees, maar ook het varkensvet dat vlees zijn gekende smaak en structuur geeft.

Het bedrijf maakt gebruik van gepatenteerde microbiële fermentatie om tegen lage kosten eetbare scaffolds te maken die makkelijk aanpasbaar zijn. Scaffolds die nodig zijn om de structuur aan het vlees mee te geven.

Dankzij het eigen weefselontwikkelingsplatform kan het bedrijf vlees met structuur maken tegen zeer lage kosten. Terwijl biomaterialen zoals alginaat een kostbare functionalisering moeten ondergaan om effectieve celhechting mogelijk te maken, kan deze stap door Novel Farms overgeslagen worden. Het resultaat hiervan is dat de productiekosten van de scaffolds met 99.27% teruggebracht kunnen worden. De verwachting is hierdoor dat de Amerikanen hun kweekvleesproducten tegen zeer concurrerende prijzen kunnen aanbieden op de markt.

Mede-oprichter en CEO Nieves Martinez Marshall van Novel Farms tegenover Perishable News:

“Our goal is to accelerate the widespread adoption of cultivated meat and its benefits by producing ‘hard-to-resist’ whole muscle cuts. Therefore, we need to be able to fulfill consumer demand by delivering cultivated meat with the same fibrous texture and mouthfeel as conventional cuts from an animal.”

Omdat kweekvlees in de VS nog illegaal is, moet Novel Farms wachten op de wettelijke goedkeuring van kweekvlees, alvorens het de markt op kan met kweekvleesproducten zoals de varkenslende.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de marktintroductie van Novel Farms? Schrijf je dan hier in.

Wil jij weten wanneer we in Nederland de eerste restaurants met kweekvlees op het menu krijgen? Kijk dan hier.

[Bron: Perishable News.com 12/08/2022]

[Image credits: Novel Farms]

Geef een reactie