gekweekt worstje Meatable

Meatable laat zijn worstje zien

Geplaatst door

Meatable geeft zich bloot. Vandaag heeft het Nederlandse kweekvleesbedrijf uit Delft voor het eerst zijn varkensvleesworstjes van kweekvlees laten zien.

Al jaren werkt Meatable met de opti-ox™ technologie aan deze worstjes waarvoor nooit kalfsserum nodig is geweest. Slechts met één pijnloos weggenomen celpunctie kan Meatable in enkele weken natuurlijke spier- en vetgroei nabootsen om echt vlees te maken. Vlees dat duurzamer geproduceerd kan worden en waarvoor geen dier hoeft te sterven.

Naar eigen zeggen zijn de kweekvleesworsten niet van echt te onderscheiden. De komende tijd zal Meatable de worst doorontwikkelen tot de perfecte (brat)wurst zodat zelfs onze oosterburen, ontegenzeggelijk de grootste worstenconnaisseurs ter wereld, er de neus niet voor zullen ophalen. Meatable ziet Europa en de Verenigde Staten namelijk als belangrijkste afzetmarkten. En alleen de Duitse markt beslaat al 27% van de wereldwijde worstconsumptie.

Na het goede nieuws dat de Tweede Kamer in maart een motie heeft aangenomen dat proeven van kweekvlees mogelijk moet maken, hoopt Meatable nog dit jaar gecontroleerde proeverijen te organiseren om meer feedback te krijgen om de kweekvleesworsten nog verder te perfectioneren.

Voor medeoprichters van Meatable Krijn de Nood en Daan Luining was het ook de eerste keer dat ze de eigen worsten konden proeven:

Krijn de Nood hierover op de website van Meatable:

“This is a truly exciting moment for the entire Meatable team. To be able to see and cook our sausages for the first time was an incredible experience especially as my co-founder Daan and I were able to finally have our first taste. This was particularly exhilarating as we know that all of our hard work over the past four years has been successful in creating a real meat sausage that is indistinguishable from traditional pork sausages. We believe that cultivated meat is the future of food – meat that will satisfy the world’s appetites but without harming the planet or animals in the process. We can’t wait to enable more people to taste Meatable meat on the next step of our journey to create the new natural meat.”

En Daan Luining:

“Over the past four years, we’ve been constantly innovating and developing our technology to get it to this stage today where we can hear the sausages sizzle in a pan, see and, for Krijn and I, even taste this incredible product that we’ve created. I hope more people can taste it soon following the Dutch government’s motion to enable controlled tastings. This will ensure that people can experience that this isn’t just like meat, it is meat – 100% delicious meat, identical on every level, but without any of the drawbacks. This is one step on our journey to creating the new natural meat and I’m looking forward to seeing how the product develops before we can bring it to consumers in the next few years.”

Nadat er in de afgelopen jaren al vele (technische) hobbels genomen zijn, lijkt de grootste barrière tot markttoetreding op dit moment de wettelijke goedkeuring van kweekvlees in Europa. Behalve in Singapore mag kweekvlees nu nergens ter wereld gegeten worden. Het kan dus zomaar zijn dat de Nederlandse kweekvleesworsten van Meatable voor het eerst in Singapore verkocht gaan worden.

Er zijn inmiddels veel landen die ook vaart willen zetten achter het goedkeuringsproces om kweekvlees zo snel mogelijk toe te laten. Maar Europa lijkt hier voorlopig nog in achter te blijven.

Meatable verwacht de worsten van kweekvlees uiterlijk in 2025 op de markt te brengen. Er is goede hoop dat we de worsten van Meatable zelfs eerder in restaurants met kweekvlees kunnen eten.

[Bron: Meatable 20/07/2022 and image credits: Meatable]

Geef een reactie