Wie wordt de koning der kweeksteaks

Wie kroont zich tot de koning der kweeksteaks?

Geplaatst door

Welk kweekvleesbedrijf is het verst in de ontwikkeling van de steak van kweekvlees en mag zich dadelijk de koning der kweeksteaks noemen?

Voor vleesliefhebbers gaat er niks boven een malse steak. Toch krijgen steeds meer fans van een overheerlijke biefstuk een gevoel van wroeging na het eten ervan. Steeds vaker realiseren we ons de nadelen die er kleven aan het eten van vlees.

Maar niet getreurd, de redding is nabij. Het moment dat we malse kweeksteaks in restaurants kunnen eten, komt steeds dichterbij!

Een aantal kweekvleesbedrijven werkt keihard om de perfecte steak van kweekvlees op ons bord te leggen. Een ultiem stukje vlees dat qua smaak, structuur en algehele beleving niet onderdoet voor een biefstuk zoals we die nu kennen.

Ultiem, omdat geen koe het loodje heeft hoeven leggen voor dit lekkere stukje vlees. Ze heeft slechts een klein prikje in d’r bil gehad om cellen weg te nemen. Cellen die onder stimulans uitgroeien tot lekkere steaks. Met slechts een kleine en pijnloze punctie kunnen er een ontelbaar aantal sappige biefstukken van gemaakt worden.

Maar welk kweekvleesbedrijf kweekt als eerste de perfecte biefstuk van kweekvlees. Wie schiet als eerste uit de startblokken als kweekvlees eenmaal verkocht mag worden? Kortom, wie mag zich de eerst gekroonde koning der kweeksteaks noemen!?

Een ding lijkt zo goed als vast te staan. De volbrenger van het huzarenstukje binnen de sector en daarmee de heerser der biefstukbrouwers, komt zeer waarschijnlijk uit Israël.

Aleph Farms en MeaTech werken beide al een tijdje nadrukkelijk aan echte steaks van kweekvlees. En naast de niche èn nationaliteit zijn er nog meer overeenkomsten tussen de Israëlische kweekvleesbedrijven. Zowel Aleph Farms als MeaTech heeft hun pièce de résistance reeds kunnen presenteren.

Aleph Farms toonde haar eerste steak van kweekvlees al eind 2020. Niet veel later onthulde Aleph Farms zelfs al een ribeye van kweekvlees. MeaTech stelde daar eind 2021 de grootste kweeksteak ooit gemaakt tegenover van bijna 105 gram.

Ook opvallend is de betrokkenheid van wereldwijd bekende acteurs bij beide. Leonardo di Caprio is niet alleen betrokken bij Mosa Meat. Ook Aleph Farms heeft de Amerikaanse ster en milieuactivist weten te binden. Di Caprio investeert in zowel Mosa Meat als Aleph Farms. Terwijl MeaTech Ashton Kutcher heeft weten te strikken als geldschieter.

Zowel Aleph Farms als MeaTech zitten in de opschalingsfase. Er wordt hard gewerkt aan productiefaciliteiten die op grote schaal kweekvlees kunnen produceren. Beide willen deze fabrieken al in 2022 operationeel hebben.

Wettelijke goedkeuring zal ook de doorslag niet geven. Beide bedrijven vallen onder de Israëlische voedsel- en warenautoriteiten.

Als goedkeuring elders volgt, is het vooral de vraag wie als eerste voet aan de grond krijgt in deze regio’s als eerste afzetmarkt. En wat dat betreft lijkt Aleph Farms net wat meer invloed te krijgen in gebieden met ambitieuze klimaatdoelstellingen, zoals Brazilië en Azië. Klimaatdoelstellingen die beter gehaald kunnen worden met een snelle goedkeuring van kweekvlees. De samenwerking met Brasil Foods, en vooral ook de samenwerking van Aleph Farms met de Aziatische voedingsreuzen Thai Union en CJ CheilJedang zien er in dat opzicht veelbelovend uit.

Wat de snelheid van de goedkeuring aangaande lijkt Europa overigens wat achter te blijven. Weliswaar staat het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat op het punt om een voorstel tot goedkeuring in te dienen. Maar Europese goedkeuring van kweekvlees laat nog wel even op zich wachten. En daarnaast richten de Europese kweekvleesbedrijven zich vooral op gemalen kweekvleesproducten zoals hamburgers van kweekvlees en kipnuggets van gekweekt vlees.

Rappe goedkeuring verwacht men overigens wèl in de VS. Maar ook in Amerika zal het eerste kweekvlees toch vooral uit gemalen kweekvleesproducten bestaan. Zowel UPSIDE Foods als Eat Just zijn hard bezig om hamburgers en kipnuggets van kweekvlees grootschalig aan te kunnen bieden.

Verder zijn er nog wat verschillen tussen de Israëlische conculega’s. Zeker op financieel vlak. MeaTech is het eerste kweekvleesbedrijf ter wereld dat al een beursgang heeft gemaakt. Aleph Farms vertegenwoordigd daarentegen een groter investeringskapitaal. Of dit ook betekent dat laatste hiermee meer stootkracht heeft om zich as eerste te kronen? Wie zal het zeggen.

Maar voor de eerste steaks van kweekvlees moeten we dus echt wel in Israël zijn. Daar lijkt weinig twijfel over te bestaan. En al is de markt groot genoeg voor alle twee, er kan natuurlijk maar één echte koning der kweeksteaks zijn.

Het is dus best lastig te zeggen wie als eerste op de kroon zal plaatsnemen. Maar wie van hen ook als winnaar uit de bus komt, laten we vooral hopen dat we zo snel mogelijk kunnen genieten van biefstukken van een koe die zelf nog vrolijk doorgraast in de wei!

Geef een reactie