ClearX9 groeimedium ClearMeat

ClearMeat heeft diervrij groeimedium dat kweekvlees significant goedkoper maakt

Geplaatst door

Het Indiase kweekvleesbedrijf ClearMeat heeft een diervrij groeimedium weten te ontwikkelen dat de productiekosten van kweekvlees significant verlaagt.

Het gepatenteerde groeimedium met de naam ClearX9 kan de kosten om kweekvlees te maken met maar liefst 80% reduceren. Het groeimedium is betaalbaar, schaalbaar en het levert vergelijkbare prestaties als groeimedium met foetaal kalfsserum (FBS).

ClearX9 geeft bemoedigende resultaten bij het gebruik van verscheidene primaire dierlijke cellen en cellijnen. In sommige gevallen gaf het diervriendelijke groeimedium zelfs een betere groeirespons dan groeimedium met FBS, aldus medeoprichter Dr. Manvati in een interview met theveganindians.com.

Eerder claimde ClearMeat al kipproducten van kweekvlees te kunnen maken tegen de kostprijs van ‘gewone kip’. Dat het kweekvleesbedrijf nu zelfs prijsconcurrerend kan produceren met diervriendelijk groeimedium is natuurlijk enorm goed nieuws, beaamt ook Dr. Manvati zelf:

“Every year, millions of pregnant cows are slaughtered to extract Fetal Bovine Serum (FBS). The heart of a live and unborn calf is punctured to collect unclotted blood, which is then refined to prepare serum. This is unspeakable animal cruelty in the name of human survival”.

“FBS is a critical and most expensive component of the animal cell culture media, as it contains essential growth factors and supplements for cell growth. The global demand for FBS has significantly surged over the last few decades due to rapid growth of biotech and pharma industries. The latest entrant is the ‘cultured food industry’ that uses FBS due to the lack of a credible media alternative”.

ClearMeat is allang niet meer het enige kweekvleesbedrijf dat niet langer afhankelijk is van foetaal kalfsserum. Mosa Meat heeft op het gezaghebbende Nature Food platform zelfs geopenbaard hoe zij kweekvlees maken zonder het gebruik van foetaal runderserum. En ook grote spelers in de markt als Eat Just, UPSIDE Foods en het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable gebruiken diervriendelijk groeimedium.

In maart 2023 heeft ClearMeat een eerste proeverij gepland staan. Het publiek kan dan kennismaken met gekweekte kip van het bedrijf. Maar de grootste focus ligt nu op de commercialisering van het ClearX9 groeimedium. Niet in de laatste plaats omdat Dr. Manvati en zijn team verwachten dat het groeimedium wereldwijd op korte termijn al een positieve impact kan hebben op het welzijn van koeien.

Geef een reactie