bioreactor kweekvlees Eat Just

Eat Just bouwt grootste bioreactoren ooit om grootschalig kweekvlees te maken

Geplaatst door

Het Amerikaanse bedrijf Eat Just dat onder de naam GOOD Meat kweekvlees maakt, gaat de grootste bioreactoren ooit bouwen om op commerciële schaal kweekvlees te maken.

De bioreactoren hebben elk een capaciteit van 250.000 liter en worden wel 4 verdiepingen hoog. De reactoren worden aanmerkelijk groter dan de huidige en geplande bioreactoren.

Op volle productiecapaciteit kunnen deze bioreactoren jaarlijks tot bijna 14 miljoen kilogram aan kippen- en rundvlees kweken. Met zo’n capaciteit kan het Amerikaanse kweekvleesbedrijf tienduizenden restaurants met kweekvlees voorzien.

Eat Just anticipeert hiermee op de naderende wettelijke goedkeuring van kweekvlees in de Verenigde Staten, al wil CEO van Eat Just Josh Tetrick geen concrete voorspelling doen over een daadwerkelijke goedkeuring. Het bedrijf is samen met vooraanstaande kweekvleesbedrijven uit Amerika zoals UPSIDE Foods in gesprek met de Food and Drug Administration (FDA) en de United States Department of Agriculture (USDA) over wettelijke goedkeuring. Wat hierbij zeker helpt is dat Eat Just inmiddels geen kalfsserum meer nodig heeft voor het groeimedium om kweekvlees te maken.

Caroline Bushnell van het Good Food Institute gelooft in ieder geval dat de geplande productiefaciliteit van GOOD Meat een echte ‘gamechanger’ kan zijn binnen de kweekvleesindustrie. Het produceren op deze schaal kan de productiekosten van kweekvlees snel naar beneden brengen. Het zal de dag dat kweekvlees in restaurants wijdverbreid beschikbaar komt in rap tempo dichterbij kunnen brengen.

Het bedrijf ABEC bouwt de bioreactoren. In totaal bestaat het complex uit 10 bioreactoren. De eerste reactoren moeten eind 2024 operationeel zijn. Tegen 2026 zal de faciliteit bijna 12 miljoen kilo aan kweekvlees kunnen verwerken. Niet veel later wordt verwacht dat het complex op volle toeren draait en een slordige 14 miljoen kilo kweekvlees kan produceren.

Op dit moment bouwen Eat Just en ABEC ook al aan een bioreactor van 6.000 liter in Singapore. Deze fabriek zal begin 2023 operationeel zijn om op grotere schaal kweekvlees te maken in het Aziatische land. Eat Just heeft al sinds eind 2020 toestemming tot de verkoop van kweekvlees in Singapore. Hiermee was Singapore het eerste en is het tot op heden ook het enige land waar kweekvlees legaal is.

Rosie Wardle medeoprichter bij investeringsmaatschappij Synthesis Capital dat investeert in onder andere Aleph Farms en UPSIDE Foods over dit nieuws:

“This announcement is another example of the cultivated meat industry reaching an inflection point and moving from ‘proof of concept’ to commercial scale. As investors, we are excited about the potential for this part of the alternative protein industry to play an important role in the future of food.”

Heb jij tot slot zelf interesse in Eat Just of denk je er aan om zelf te investeren in kweekvlees? Wij houden je graag op de hoogte van de beursintroducties van kweekvleesbedrijven.

[Bron: The Guardian]

[Photo Credits: Eat Just GOOD Meat]

2 comments

Geef een reactie