upside foods chicken taco

Kweekvleesbedrijf UPSIDE Foods haalt grootste investeringsbedrag ooit binnen

Geplaatst door

Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf UPSIDE Foods heeft het grootste investeringsbedrag in een kweekvleesbedrijf ooit opgehaald. Het voormalige Memphis Meats wist maar liefst $400 miljoen op te halen in haar serie C-financieringsronde.

Met deze $400 miljoen aan investeringen wordt het bedrijf naar schatting ongeveer $1 miljard waard. De financieringsronde werd geleid door eerdere investeerder Temasek, het Abu Dhabi Growth Fund (ADG) en een coalitie van impact- financieel- en strategisch investeerders.

Het bedrag wordt gebruikt voor de opschaling van het bedrijf. UPSIDE Foods wil er klaar voor zijn als in de VS wettelijke goedkeuring volgt om kweekvlees op de markt te mogen brengen. Er loopt al een goedkeuringsprocedure bij de Amerikaanse regelgevende instanties. Nog voor het jaar verstrijkt wordt hieromtrent zelfs al witte rook verwacht van de USDA en de FDA.

Eind vorig jaar openden de Amerikanen al de grootste kweekvleesfabriek van het land. Met de investeringen kan UPSIDE Foods de productiefaciliteiten, het onderzoekscentrum en de bevoorradingsketen voor groeimedium en overige benodigdheden uitbouwen. Ook wil het bedrijf investeren in voorlichting van de Amerikaanse consument over kweekvlees.

De nieuwe productiefaciliteit moet jaarlijks tot enkele tientallen miljoenen aan kilo’s kweekvlees kunnen maken. De techniek is in huis om zowel gemalen vlees als hele stukken vlees te maken van elk gewenst diersoort. Wel zal de focus eerst liggen op de productie van gekweekte kipproducten.

Oprichter en CEO van UPSIDE Foods Uma Valeti over de ontwikkelingen:

“UPSIDE has reached an historic inflection point, moving from R&D to commercialization. Our team at UPSIDE continues to overcome seemingly insurmountable challenges in our mission to make our favorite food a force for good. Working in partnership with our world-class coalition of investors, we’re excited to bring delicious, sustainable and humane meat to the consumers around the world.”

In het Engineering, Production and Innovation Center, kortweg EPIC, kon Upside Foods al 23.000 kilo kweekvlees per jaar produceren met de potentie tot uitbreiding naar 180.000 kilo kweekvlees per jaar. Door de recente ontwikkelingen verwacht UPSIDE Foods dus zelfs tot enkele tientallen miljoenen kilo’s aan kweekvlees te kunnen gaan produceren in de nieuwe productiefaciliteit. Hiermee verwacht het bedrijf in ieder geval de eerste consumenten te kunnen gaan bedienen als goedkeuring volgt in de VS.

Heb jij interesse in kweekvleesbedrijven of denk je eraan om te gaan beleggen in kweekvlees? Wij houden je graag op de hoogte van de beursintroducties van kweekvleesbedrijven. Meer weten over investeren in kweekvlees? Bekijk dan onze pagina over beleggen in kweekvlees.

[Image credits: UPSIDE Foods]

Geef een reactie