kweekvlees motie politiek

Politieke geesten eindelijk rijp voor komst kweekvlees!?

Geplaatst door

Na het debat in 2020 is het relatief stil gebleven binnen de politiek over het onderwerp kweekvlees. Maar gisteren kwam er dan toch heel goed nieuws waarmee kweekvlees in Nederland ook weer een stukje dichterbij komt.

De Tweede Kamer gaat een motie van D66 en de VVD aannemen die het proeven van kweekvlees mogelijk maakt. Dit is natuurlijk hoopgevend. Maar helaas zijn we er niet.

Om kweekvlees ook daadwerkelijk op de borden van consumenten te krijgen is namelijk Europese wettelijke goedkeuring nodig. Het eten van kweekvlees is bijna overal ter wereld nog verboden. De enige uitzondering hierop vormt Singapore.

In Singapore wordt al een tijdje kweekvlees verkocht. Kweekvlees dat overigens een Nederlands tintje bevat. Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just verkoopt haar GOOD Meat met dank aan Nederlander Willem van Eeelen. Dè pionier op het gebied van kweekvlees die een patent op zijn idee uit 1997 verkocht aan de Amerikanen.

Helaas laat de goedkeuring uit Europa nog op zich wachten. De verwachting is dat Mosa Meat ieder moment een voorstel tot goedkeuring in kan dienen bij de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Het laat zich raden dat we dus nog even moeten wachten op het fiat vanuit Europa.

Dit terwijl er steeds meer geluiden opduiken vanuit andere delen van de wereld waar men al verder is in het goedkeuringsproces. China, Israël, Qatar, Japan, het is zomaar een greep uit landen die vaart maken om kweekvlees in rap tempo op de (lokale) markt te krijgen.

En ook in de Verenigde Staten zit men zeker niet stil. Nog dit jaar wordt ook hier groen licht verwacht om kweekvlees op commerciële schaal te mogen verkopen. Grote jongens als UPSIDE Foods, New Age Meats en dus ook Eat Just staan te trappelen om het vlees van de toekomst aan de man te brengen in het land van de oneindige mogelijkheden.

In dit licht lijkt dit nieuws wel een beetje ‘too little too late’. Zeker als je beschouwt dat Mosa Meat als eerste kweekvleesbedrijf ter wereld in 2013 een hamburger van kweekvlees wist te presenteren.

Toch is het wel een stap in de goede richting. In de binnenlandse politiek staat het onderwerp gelukkig niet langer op kweek.

En als het proeven van kweekvlees eenmaal toegestaan is, geloven wij er heilig in dat onze Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable de nieuwsgierige consument niet zullen teleurstellen.

Dus kom maar op met de eerste proeverijen! Want al zijn we zeker niet meer de eerste, de proeverijen gaan ongetwijfeld bijdragen aan een versnelde komst van kweekvlees in restaurants in Nederland!

En dat is hard nodig. Want terwijl de (politieke) geesten nog wat verder rijpen, is het kweekvlees al bijna ‘well done’.

5 comments

    1. Hoi Jan, goed te lezen dat je net zo ongeduldig bent als dat wij zijn! Ook in Vlaanderen zal men moeten wachten op wettelijke goedkeuring vanuit Europa. Of je kweekvlees aldaar mag proeven is ons niet geheel duidelijk, wij verwachten van niet.

Geef een reactie